Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 176

Wątek: Nowości Pentaxa.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co nie zmienia faktu że dobrze, że system się rozwija .
    Ba to bardzo dobrze i życzę Pentaxowi jak najlepszych i najtańszych produktów :rolleyes:

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    ...Kupujesz (lub wyciągasz z piwnicy) stare, jasne, szkła MF za przysłowiowe "dwie dyszki" i wtedy cenowo to nawet C50/1.8 zwala z nóg
    Niestety, za stówkę czy półtorej to można mieć tylko 28 i ciemniejszą wersję 50 mm, za te wszystkie rewelacyjne 24, 100, 200 mm to płaci się już ładnych kilka stówek :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie PENTAX DA 17-70 mm F/4 AL [IF] SDM

Pentax pokazał fajny obiektyw :-)

http://www.dpreview.com/news/0806/08...ax17-70sdm.asp
    http://optyczne.pl/1015-nowość-Penta...1;IF]_SDM.html

zapewne sporo osób chętnie widziałoby coś takiego w naszym ogródku...
    zapraszam do dyskusji :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nom

jest taki 17-85, ciut ciemniejszy, ale za to IS i zakres lepszy

canon nie wypuści 17-70/f4 ef-s bez IS, bo byłby konkurencją dla tego powyżej, poza tym ile miałby kosztować ? mniej niż 1100-1200 zł ? (za tyle chyba można już dostać 17-85); u canona to raczej nie teges

inna sprawa to jakość optyczna - nawet nie wiadomo jaki ten Pentax do końca jest
    lepsze jutro było wczoraj

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Właśnie trochę mnie denerwuje stanowiska canona w szkłach bo tak naprawdę to nie ma dostępnego obiektywu takiego jak np sigma 17-70 2.8-4 wg mnie to moze byc calkiem ciekawe szklo ale majac sigme 70-300 dg apo macro to nie weim czy chce sie pchac w cos innego niz canon. A ceny canona zwalaja z nóg za nieco lepsze szkla Co z tego ze wypuscil 17-55 2.8 jak praktycznie kosztuje 3000zl a tamron ma swojego tammiego za 1300 a sigma swoja 24-70 za ok 1500 :-/
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Nie przesadzajmy, 3k za uniwersalny zoom f/2.8 z usm, is i swietna jakoscia to nie jest wcale duzo. Polsrodki masz taniej ale zawsze bedzie to kompromis (af/jasnosc/is/jakosc).

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    ....canon nie wypuści 17-70/f4 ef-s bez IS, bo byłby konkurencją dla tego powyżej,
    Nie byłbym tak kategoryczny w przypuszczeniach. W czasach analogowych mieli (dostępne z resztą do dziś) 28-105/3.5-4.5 USM, 28-135/3.5-5.6 IS USM, uzupełnione o 24-85/3.5-4.5 USM. Na trzy takie zoomy bym nie liczył (choćby dlatego że jest już 17-55/IS USM, który w analogu odpowiednika nie miał) ale na w miarę jasne 17-70 jest jak najbardziej miejsce i skreślałbym jednoznacznie możliwości jego pojawienia się, zwłaszcza że przydałby się sensowny KIT do serii xxD.
    poza tym ile miałby kosztować ? mniej niż 1100-1200 zł ? (za tyle chyba można już dostać 17-85); u canona to raczej nie teges
    Tak jak Nikkor 18-70, nieco 900 - 1000 zł.
    inna sprawa to jakość optyczna - nawet nie wiadomo jaki ten Pentax do końca jest
    Raczej niezły, Pentax w swej historii rzadko kiedy wypuszczał mydelniczki (najwięcej w latach 90-tych, ale ten okres, mimo obecnego spadku prestiżu marki, maja już chyba za sobą).

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Raczej niezły, Pentax w swej historii rzadko kiedy wypuszczał mydelniczki (najwięcej w latach 90-tych, ale ten okres, mimo obecnego spadku prestiżu marki, maja już chyba za sobą).
    Popieram MacGyver'a. Pentaxowy KIT wg mnie jest lepszy od naszego Canonowego przede wszystkim jeśli chodzi o wykonanie. Już nie mówie o wrażeniach dotykowych gdy porównam 400D do k100d super kumpla. Jednak imho wyższą jakość chyba uzyskuje 400D.

A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo. Mam nadzieje, że jak skończe pisać prace i sie obronie to dostane z 2k na ręke To z pewnościa coś zamiast KITa sobie kupie Na obiektywy inne niz canon raczej juz nie mam ochoty (półśrodki) i zdaję sobie sprawę, że trzeba wydać kaskę albo na 17-40L albo na 17-55 2.8 :]
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    W czasach analogowych mieli (dostępne z resztą do dziś) 28-105/3.5-4.5 USM, 28-135/3.5-5.6 IS USM, uzupełnione o 24-85/3.5-4.5 USM. Na trzy takie zoomy bym nie liczył (choćby dlatego że jest już 17-55/IS USM, który w analogu odpowiednika nie miał) ale na w miarę jasne 17-70 jest jak najbardziej miejsce i skreślałbym jednoznacznie możliwości jego pojawienia się, zwłaszcza że przydałby się sensowny KIT do serii xxD.
    Mój wniosek jest następujący: skoro dla analoga wśród standardzoomów "sredniaków" mieliśmy do wyboru dwa od 28mm i jeden szerszy (od 24mm), dziś mamy już dwa EF-S od 17mm (i to oba stabilizowane), zatem najbardziej brakuje jakiegoś standardowego zooma EF-S 15-XXmm

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    coś zamiast KITa sobie kupie Na obiektywy inne niz canon raczej juz nie mam ochoty (półśrodki) i zdaję sobie sprawę, że trzeba wydać kaskę albo na 17-40L
    też wymyśliłeś :-)
    IMHO zamiast KITA nie ma większego półśrodka niz właśnie 17-40L.
    Przykrótki, z pokraczna osłoną, niepotrzebnie wielka srednicą na wlocie(drogie filtry) i w wszystkimi innymi cechami ultraszerokiego kąta, który usiłuje robić za standard.
    albo na 17-55 2.8 :]
    to już dużo lepszy pomysł.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Już nie mówie o wrażeniach dotykowych gdy porównam 400D do k100d super kumpla. Jednak imho wyższą jakość chyba uzyskuje 400D.
    Cyfrowy KIT Pentaxa to całkiem sensowne szkiełko dla początkującego amatora ale K100D super to jednak trochę nie ta epoka, poniekąd odgrzany kotlet, ze starą matrycą Sonego, bodajże tą samą która powodowała że D70 nie był tak do końca fajnym aparatem :-)
    A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo.
    Nie jest to mało, ale:
    - porządny sprzęt foto był zawsze drogi, ostatnie lata nas nieco rozbestwiły, ale tak, żeby za jedną średnią krajową polską pensję można było kupić zaawansowany amatorski aparat i sensowny uniwersalny obiektyw do niego to nie było nigdy.
    - Polska to tylko jeden malutki fragmencik rynku, dla kogoś zarabiającego 2k ale euro obiektyw za 800 nie jest aż taki drogi.
    Nie zmienia to oczywiście faktu że ciekawego zooma w cenie znacząco poniżej 2 kzł Canonowi brakuje, choćby dlatego że konkurencja takowe w ofercie ma.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Mój wniosek jest astępujący: skoro dla analoga wśród standardzoomów "sredniaków" mieliśmy do wyboru dwa od 28mm i jeden szerszy (od 24mm), dziś mamy już dwa EF-S od 17mm (i to oba stabilizowane), zatem najbardziej brakuje jakiegoś standardowego zooma EF-S 15-XXmm
    Tu niestety wychodzą też mankamenty matrycy z cropem 1.6, zamiast 1.5 jak u konkurencji. Innym wystarczy 16mm aby uzyskać ekwiwalent 24mm i takie szkiełka są dostępne.
    ...który usiłuje robić za standard.
    O, pięknie trafiłeś w sedno :-)
    Mam to szkło, kupiłem z myślą o przyszłym 5D i kliszaku, z opcją podpinania sobie do cropowanej cyfranki jako zooma wycieczkowo-landszaftowego, bo w Tokinie 12-24 24 mm okazywały się za krótkie zdecydowanie częściej niż 12mm za wąskie. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, z czystego lenistwa, zacząłem go używać jako zooma uniwersalnego (zamiast żonglować stałkami lub parką 12-4 i 28-105) ale dość szybko mi przeszło, bo wielkie to, ciężkie i zdecydowanie za krótkie ;-)
    Nie zmienia to oczywiście mojego dobrego zdania o 17-40 ani złego o Tamronie 17-50/2.8 oraz przeświadczenia o słuszności dokonanego zakupu, ale to już zupełnie inne kwestie :-)

Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów