Zamieszczone przez andrzej_z
z tektsu klienta nie wynika czy wyslal gwarancje czy nie, wspomina tylko o dokumencie zakupu. wiec wnioskuje ze skoro sigma nie zarzucila mu braku karty gwarancyjnej czy tego ze jest ona falszywa a tylko mowi o vat to znaczy ze te dokumenty byly ok, a warunki zostaly spelnione (wiedzy odnosnie karty gwarancyjnej nie mam, jesli by sie okazalo ze nie mial lub nie wyslal, to wtedy sigma zachowala sie ok, a na to moze wskazywac tekst "nie zrobią na gwarancji bo nie ważna"-andrzej_z nie przekazal dlaczego niewazna)Zamieszczone przez foto-net
dobrze moglem to pomylic ale nie odpowiedziales czy w takim razie w dokumencie gwarancyjnym jest podana minimalna cena ponizej ktorej nie zostanie mi naprawiony sprzet, albo powiedz mi czy jest informacja ze jak jakis sprzedawca posredniczacy miedzy sigma a klientem nie odprowadzi vat to ja nie moge z gwarancji skorzystac. naprawde bardzo mnie to interesuje bo jak pisalem w innym watku wlasnie jestem na kupnie jednego z obiektywow sigmy i chce to po prostu wiedziec na przyszlosc i na wszelki wypadek. oczywiscie wszsytko przy zalozeniu ze gwarancja jest oryginalnaZamieszczone przez foto-net
Po pierwsze to us musi znac adresy klientow sklepu, po drugie nie moge zostac dwa razy opodatkowany za ta sama rzecz. W przypadku sklepu internetowego zadanie znalezienia klienta jest latwiejsze, ale niekoniecznie.Zamieszczone przez foto-net
dla porzadku chce powiedziec ze nie bronie japanfoto bo nie mam w tym interesu, po prostu dociekam paru rzeczy bo sam chce kupic cos od sigmy i chce wiedziec jak to wszystko dziala a staram sie obiektywnie patrzec na obie strony. co wiecej zgadzam sie z tym zeZamieszczone przez foto-net
jak ktos lamie te przepisy to okrada wszystkich. Dlatego zalozmy teraz taka jedna sytacje bo ciekawi mnie jak to bedzie wtedy wygladac:Zamieszczone przez foto-net
Otoz ja jako konsument co jest zrozumiale chce kupic jak najtaniej, widze dana oferte i ja wybieram, przychodzi do mnie sprzet, ma gwarancje eu, oraz dowod zakupu (paragon/faktura i wszystko oryginalne), cos sie stalo wysylam wiec go na gwarancji, i nagle okazuje sie ze sklep nie placi vatu sigma o tym wie (pomijam to w jaki sposob o tym wie). co wtedy? czy to ja zostane ukarany tym ze sklep nie zaplacil vatu, czy moze sigma naprawi mi sprzet ? a co w przypadku jesli kupilem sprzet np. w belgii i tamten sklep nie odprowadza vatu, lub cos innego np. obiektyw z azji ale ja dostalem oryginalna gwarancje itp...?