Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Wątek: 450d - szumy

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

No teraz mi pasuje Dzięki za wyjaśnienie W 10D było - czytałem część tego wątku dalej to już bija piane

XGrzesX - ustaw sobie bateryjkę czy monetę na kancie gdzieś na jakimś blacie i wyceluj w niego aparatem Focus charty i inne tablice mierzą dobrze tylko w określonych warunkach (kąt 45 stopni itd). Lepiej zrobić test z życia wzięty. Jak ustawić? Jak największa przysłona (czyli 3.5-5.6) najkrótszy czas (aby nie poruszyć) i jak najmniejsze ISO (bo po co Ci tyle ziarna i utrata szczegółów).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Witam, pierwszy post na tym forum i od razu w takim ciekawym watku...

Smieszne, wyglada na to ze Grzesiu ma byc moze racje i cus mu ten AF fazowy nie za bardzo dziala. Mam XSi i EF 18-55 IS i zapewniam, ze :

1. ten kit nie jest zaden mydlany, ale bardzo ostry;

2. moj akurat jest jak brzytwa, doskonaly obiektyw za sto doleuro;

3. Canon produkuje sporo bubli co wiem z doswiadczenia;

4. Grzesiu, przed zrobieniem zdjecia w live view powroc do normalnego powiekszenia zeby prawidlowo zmierzyc naswietlenie (przeczytaj instrukcje)

5. Testuj przy maksymalnym otworze, jezeli nie ostrzy na punkt tym obiektywem, pozbadz sie bubla, wymien na inny i testuj az znajdziesz taki, ktory dziala (sa takie).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    No teraz mi pasuje Dzięki za wyjaśnienie W 10D było - czytałem część tego wątku dalej to już bija piane

XGrzesX - ustaw sobie bateryjkę czy monetę na kancie gdzieś na jakimś blacie i wyceluj w niego aparatem Focus charty i inne tablice mierzą dobrze tylko w określonych warunkach (kąt 45 stopni itd). Lepiej zrobić test z życia wzięty. Jak ustawić? Jak największa przysłona (czyli 3.5-5.6) najkrótszy czas (aby nie poruszyć) i jak najmniejsze ISO (bo po co Ci tyle ziarna i utrata szczegółów).
    Zrobiłem kilka testów, poniżej cropy w skali 100%

1.

2.

3.

4. u góry AF w detekcji fazy, na dole AF w detekcji kontrastu

5. u góry AF w detekcji fazy, na dole AF w detekcji kontrastu

Według Was ostrość jest OK ?

Uprawnienia umieszczania postów