Nic bardziej mylnego. Osobiscie wydalem kupe kasy na 1D Mark IIN, 70-200 2,8 L IS, 35 1,4 L i rowniez mialem problem z FF. Po kalibracji w Canon DE mam teraz w 70-200 duzy BF. Za kalibracje body zaplacilem 164€. Wyslalem sprzet do ponownej kalibracji i czekajac na rezultat, nie spie po nocach.
Zastanawiam sie, czym czlowieka teraz zaskocza![]()
To już w ogóle jest skandal, żeby body z najwyższej półki było niesprawne pod względem ostrości... Może Canon ma jakieś problemy z liniami produkcyjnymi? Poza tym to chyba występuje od niedawna - może zwiększona masowa produkcja i już Canon sobie nie radzi z kontrolą jakości? Bo ja nadal mam wątpliwości co do ostrości mojej 40-tki. Robiłem na 70-200/2.8 pożyczoną od kumpla. On robił zdjęcia w na tej samej imprezie tym samym obiektywem(poprostu się wymienialiśmy trochę). Znajomy ma 30D i jego fotki są wyraźnie ostrzejsze. Nie wiem paranoi ciąg dalszy. Po prostu chciałbym miec tak ostro jak widzę to w wizjerze. Może to wizjer jest taki aż super nad przeciętny? Nie wiem niby fotki są ostre ale jednak nie do końca - nie tak jak te z 30D... Zastanawiam się nad sprawdzeniem na focus chart z 70-200...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
rowioro - do którego servisu wysyłałeś?? Berlin, Monachium, Hamburg??
Pzdr.
Nikon D300 ma taką możliwość. Jednak wystarczy poczytać posty na Nikon Klub Polska, aby przekonać się, że nie jest to "lek na całe zło" :-|
Jeśli trafi się zoom ze stałym BF (np: -2) to nie ma problemu. Niestety niektórzy kupili szkła, które mają -3 na szerokim, a +4 na długim końcu.... tego już się nie da przeskoczyć.
Lepiej kupować u sprawdzonego źródła, lub testować samemu przed zakupem.
Niestety nie wysłałem tego aparatu gdyż kilka osób na forum twierdzi że jest całkiem dobrze i że na Źytniej to mogą mi FF jeszcze bardziej powiększyć. Zestrachany odebrałem aparat i focę dalej. Zobaczę przez pół roku jak będą wychodzić zdjęcia. Jeżeli problem będzie wkurzający i zauważalny to wtedy będę go reklamował jeszcze na gwarancji. Na razie dałem sobie spokój z tym FF.
Bardziej wkurza mnie fakt że za aparat 3 tygodnie temu dałem 3.600-540=3060 zł a na wyspie są po 619 funtów - 100 casch back = 2350 . Już poszłem 700 zł w plecy ( a mogłem mieć za to lampę błyskową ). Samo życie ....:-P
Witam, to mój pierwszy post na forum. Kilka dni temu zakupiłem aparat Canon 40d, dodatkowo zakupiłem matówkę EF-S (Matówkę oczywiście założono w profesjonalnym punkcie). Mam kłopot z ostrzeniem AF. Po założeniu obiektywu Canon 70-200 2,8 IS i pierwszych próbach zdjęciowych, okazało się że AF bardzo często myli się! Wygląda to tak jakby trafiał 1m za blisko. Najczęściej myli się na maksymalnej ogniskowej obiektywu. Oczywiście zmieniłem w systemie aparatu rodzaj matówki. Jestem poczatkującym fotografemchoć fotograf, to chyba zbyt poważne słowo w moim przypadku. Natomiast gdy ten sam obiektyw założę do 400d tego problemu nie ma. Dodatkowo ustawiłem wyświetlanie punktów ostrości i mimo, że na lcd ostrość jest zaznaczona w jakimś tam miejscu to ostrość rzeczywista jest chybiona. Podpowiedzcie mi proszę, czy ja coś źle robię?? Czy może wysłać aparat do serwisu Canon?? Dzięki
Mam takie pytanie:
W mojej 40tce srodkowy i boczne punkty AF, ostrza idealnie, natomiast gorny punkt ma lekki FF, co jest irytujace, bo nie zawsze moge kadrowac w pionie, aby lapac ostrosc bocznym punktem.
Nie wiem co z tym zrobic. Problem lezy w puszce czy w szkle?
Nie mam chwilowo innego szkla do porownania. Mial ktos tak u siebie?
40D + 17-55 IS USM , 430 Ex II www.kravmaga.zgora.pl