wy się śmiejecie a ja się denerwuje .... (ciśnienie mi skacze do 200 i to wcale nie śmieszne![]()
proszę kogoś o kontakt na nr gadu 1141347 lub skype : simur17
wtedy szybciej się coś dowiem i nie będę Wam zaśmiecał forum ....
pozdrawiam
wy się śmiejecie a ja się denerwuje .... (ciśnienie mi skacze do 200 i to wcale nie śmieszne![]()
proszę kogoś o kontakt na nr gadu 1141347 lub skype : simur17
wtedy szybciej się coś dowiem i nie będę Wam zaśmiecał forum ....
pozdrawiam
Niestety ten tamron tak już ma. Możesz ustawiac ostrośc na 50mm i zjeżdżac do 17 - ja osobiście tego nie robie bo mi tak jakoś po prostu nie pasuje. Po prostu przyzwyczaic sie do tego i z tym życ. USM w PSie już sporo pomaga, poza tym ten FF nie jest na tyle ogormny. Znaczy w sumie to jest dosyc sporawy ale obiekt nadal jest na końcu GO, więc USM w PSie i gra. Poza tym ja osobiście zauważylem, że odbitki na papierze mam ostrzejsze niż je widze na monitorze. Ale to dziwne bo nie jest chyba nic złego z monitorem bo widze na nim super ostre zdjęcia innych :-P No nic ale już powoli wychodzę a paranoidalnego przekonania o FF/BF w puszcze ale co prawda nadal nie jestem w pełni zadowolony z ostrości swoich zdjęc :-P
P.S. w ogóle to bym chciał miec takie żyletki jakie widzę w wizjerze i w sumie wydaje mi się, że tak jak najbardziej powinno byc no ale nie jest i może stąd wynika moja paranoja?
P.S.2 Dopiero co sciągnąłem te foty z rapida i w czym widzisz problem? Jest znośnie troszkę wyostrzenia i wszystko gra jak na moje... Idź cieszyc się aparatem![]()
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 17-03-2008 o 00:03
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Goomis - Wielkie dzięki ..... jak zrobiłem jak mówiłeś to ostrość jest fascynująca ... czyli na 50 ustawiam ostrość zjeżdzam do 17 i zdjęcie .... super .... ale jak przyjdzie zrobić parę zdjęć szybko po sobie to to kręcenie to będzie katorga (wszyscy sie będą ze mnie śmiać). Nie wiem , ale wydaje mi się że szukanie innych obiektywów to może być studnia bez dna .... (do 7 dni mogę wymienić). Czy nie lepiej wysłać ten zestaw do Warszawy aby go zestroili ? i mieć problem z głowy ? wiem , że to śmieszne aby nowy kupiony sprzęt po 3 dniach odsyłać , ale czy to nie jedyne wyjście ? bo przecież nie w każdym warunkach można zwiększyć przesłonę ....
dzięki Wam za pomoc .... ale jak zobaczyłem te kilka ostatnich OSTRYCH zdjęć w stosunku do tych poprzednich to wiem że JEST PROBLEM i to nie mały ... ja akurat jestem uczulony na ostrość (tym bardziej że mam mocne szkła na nosie i muszę polegać na AF). Pozdrawiam
Wysyłanie gdziekolwiek nic nie da. Po prostu to taka konstrukcja jest, że na długim jest rewelka a na szerokim lipnie... Ten typ tak ma i już. Jak masz dobrze na 50mm to jest źle na 17. Jak będzie dobrze na 17 to źle na 50 i tak w kółko. Chcesz inny obiektyw to w tym zakresie jest 17-55/2.8 IS USM ale jest trochę ponad 2x droższy. Niestety nie da się miec idealnie i tanio... Mając 40D zawsze możesz się wspomóc live view z magnification x10 i MF. ja czasem tak robię jak potrzebuję pewnej ostrej foty na szerokim. Nie wiem jakoś wole to niż jeżdżenie zoomem. Może jak wyrobię troche pierścień ostrości to przejdę an tą technikę bo póki co to jest sztywny i ciasno chodzi jak pierun i mnie wkurza takie "przeogniskowywanie" A jak potrzebuje na szybko to robie o pod ostrzam i gra. Nie popadajmy w paranoje. Ze wszystkim się da życ i ze wszystkim można sobie poradzic, Idź robic zdjęcia wartościowsze niż bateryjki i kasety i ciesz się puchą ;-)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Nie chcę kląć ale to wszystko jest chore. Wg. mnie ostrość ma być tam gdzie ją ustawiam a nie gdzieś z przodu. Robienie zdjęć na LiveView (to sposób na chwilkę) a nie rozwiązanie. Podobnie jak wcześniejsze rozwiązania za które dziękuję. CZY WG WAS jak wymienie obiektyw lub go wyślę z body do Warszawy to jak bedzie OK na 17 to bedzie ŹLE na 50 ? czy to ma być BŁĘDNE KOŁO.
Cholera, 3 lata zbierałem na body, obiektyw kupiłem na raty a do tego TYLE NERWÓW i ZŁOŚCI KTÓRA JEST WE MNIE.
CO RADZICIE ? POMOCY !!!
PS. mam wymieniać puszkę czy obiektyw ?
Miałem taki sam objaw w 350d - na dłuższych ogniskowych AF działał dobrze, na krótszych masakra - na 18mm ostrość była ustawiana w 1/3 odległości do fotografowanego obiektu, powyżej 50mm AF działał już idealnie.
Usterkę naprawił serwis na Żytniej w ramach gwarancji.
Zignoruj poprzednie rady i wyślij aparat (bez obiektywu!) do serwisu z dokładnie opisanym problemem.
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...
a wg. tych tablic jeżeli ostrość w górę jest na 2 mm powyżej krechy a poniżej do 12 mm jest ostrość (FF) to ten obiektyw jest bardzo zły ? czy wymienić obiektyw - bo jeszcze mogę na inny czy wysłać body do strojenia ?
Czy miał ktoś gorszy wynik powyżej 12 mm?
A ja polecam sprawdzic af z jakims porzadnym szklem canona np 85 1.8
Jak bedzie dobrze to nawet bym nie kabinowal![]()
Ten tamron tak ma ,ze 17 mm jest troche do ****...
Ja jak kupilem swojego poprostu sie zalamalem,zrobilem milion testow na ff/bf ,oczywiscie bylo juz dosc ciemno wiec w sztucznym swietle i wyszedl mi koszmarny ff na 18 mm i maly ff na 50...Juz mialem go odsylac ale poprostu nastepnego dnia wyszedlem na zewnatrz robic foty i okazalo sie ,ze wszystko jest ok...Pozniej jako rasowy onanista powtorzylem testy z tablica przy swietle dziennym i okazalo sie ze mam lekki ff na 18 mm i idealnie ustawiona ostrosc na 50 mm...
Od tego czasu przestalem robic zdj tablic i poprostu czuje sie lepiej :P tobie radze to samo
p.s zastanow sie ile zdj bedziesz robil na 17 mm 2.8 ??
Ostatnio edytowane przez fotobronx ; 17-03-2008 o 11:37