Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: FF/BF w moim 40D czy mam ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Coś za coś. Płacąc 1300zł za tamrona co w realiach foto jest w sumie mało dostajesz zooma ze światłem 2.8 co jest rewelacyjne, ale w pakiecie jest też FF na 17mm... cóż poradzic taki kompromis. Chcesz byc bezkompromisowy? Kup 16-35/2.8 L za 5,5tyś albo 17-55/2.8 IS USM za 3tys. i wtedy już masz wszystko tip top(w przypadku 17-55 optycznie, w 16-35 optycznie i konstrukcyjnie!) ale płacisz wielokrotnośc ceny tamrona. Tak jest ten świat zbudowany, że za darmo albo za co najmniej tanio nie będziesz miał doskonałego wszystkiego! Musza byc jakieś kompromisy! Tutaj jest to FF na 17mm. Idź do sklepu przypnij 17-55 zrób foty w dobrych warunkach na krótkich czasach idź do domu sprawdź i jak będzie lepiej(a gwarantuje, ze będzie) to będziesz spokojniejszy?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Coś za coś. Płacąc 1300zł za tamrona co w realiach foto jest w sumie mało dostajesz zooma ze światłem 2.8 co jest rewelacyjne, ale w pakiecie jest też FF na 17mm... cóż poradzic taki kompromis. Chcesz byc bezkompromisowy? Kup 16-35/2.8 L za 5,5tyś albo 17-55/2.8 IS USM za 3tys. i wtedy już masz wszystko tip top(w przypadku 17-55 optycznie, w 16-35 optycznie i konstrukcyjnie!) ale płacisz wielokrotnośc ceny tamrona. Tak jest ten świat zbudowany, że za darmo albo za co najmniej tanio nie będziesz miał doskonałego wszystkiego! Musza byc jakieś kompromisy! Tutaj jest to FF na 17mm. Idź do sklepu przypnij 17-55 zrób foty w dobrych warunkach na krótkich czasach idź do domu sprawdź i jak będzie lepiej(a gwarantuje, ze będzie) to będziesz spokojniejszy?
    Chyba nic dodac i nic ujac ....
    Ach te kompromisy ??:
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna

Domyślnie

pojechałem do Krakowa, sprawdzałem to body na 3 różnych Tamronach, wyniki cały czas te same FF, później na stałce Canona 1.4, wynik się potwierdził. Czyli wyszło na body. Właśnie jest odsyłane do Warszawy. Czy nie za bardzo się z tą wysyłką pośpieszyłem , a jeżeli mi jeszcze bardziej powiększą ?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sisimon17 Zobacz posta
    Czy nie za bardzo się z tą wysyłką pośpieszyłem , a jeżeli mi jeszcze bardziej powiększą ?
    Jak blad jest duzy to chyba innego wyjscia nie ma. Co do serwisu - sa rozne opinie, chyba tych zlych wiecej. Nic Ci teraz nie pozostaje jak czekac i liczyc ze bedzie ok. Zycze sukcesu.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sisimon17 Zobacz posta
    pojechałem do Krakowa, sprawdzałem to body na 3 różnych Tamronach, wyniki cały czas te same FF, później na stałce Canona 1.4, wynik się potwierdził. Czyli wyszło na body. Właśnie jest odsyłane do Warszawy. Czy nie za bardzo się z tą wysyłką pośpieszyłem , a jeżeli mi jeszcze bardziej powiększą ?
    i co ? naprawili ?

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hmm, gdyby nie te wszystkie fora to 90 % ludzi nie wiedziałoby co to FF/BF. Kiedyś kupiłem aparat zacząłem robić zdjęcia i byłem szcześliwy. Później zaczałem czytać fora dyskusyjne i się dowiedziełam o wszystkich wadach swojego sprzętu i o tym jak to źle robi zdjęcia.

A waracjąc do tematu to mam nadzieję że na żytniej dla odmiany porządenie skalibrują Ci puche i będzie śmiagać ze wszystkimi szkłami.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    hmm, gdyby nie te wszystkie fora to 90 % ludzi nie wiedziałoby co to FF/BF. Kiedyś kupiłem aparat zacząłem robić zdjęcia i byłem szcześliwy.
    Czyż nie żyło się wtedy o wiele lepiej?

Później zaczałem czytać fora dyskusyjne i się dowiedziełam o wszystkich wadach swojego sprzętu i o tym jak to źle robi zdjęcia.

Dlatego właśnie ja omijam szerokim łukiem większość wątków o FF, BF i kalibracji.

Jestem amatorem i żadne doszukiwanie się FF, BF, aberracji i innych rzeczy tego nie zmieni.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Domyślnie

hmm, gdyby nie te wszystkie fora to 90 % ludzi nie wiedziałoby co to FF/BF. Kiedyś kupiłem aparat zacząłem robić zdjęcia i byłem szcześliwy. Później zaczałem czytać fora dyskusyjne i się dowiedziełam o wszystkich wadach swojego sprzętu i o tym jak to źle robi zdjęcia.

A waracjąc do tematu to mam nadzieję że na żytniej dla odmiany porządenie skalibrują Ci puche i będzie śmiagać ze wszystkimi szkłami.
    Witam.
    Ja tez kupilem Canona 40D (w pazdzerniku) + 50 mm 1.8 - focilem i bardzo nie narzekalem - chociaz nie raz glebia ostrosci cos mi nie pasowala.

Jak kupielem tydzien temu 135 L to niestety juz tak fajnie nie bylo - bo po podpieciu szkla i po kilku pierwszych fotkach na 2.0 - okazalo sie ze dopiero cos jest nie tak z ostroscia.
    Na poczatku myslalem ze szklo - podpialem wiec 50 i porobilem testy (tekst w gazecie) i kurcze widze ze tez cos nie tak z ostroscia - zaczyna sie wczesniej niz ostrzylem.

Dla upewnienia sie podzwonilem po znajomych i potestowalem to szkielko owe na innych body - i jest suuuuper.

Wiec niestety blad AF Canona 40D - musi pojechac na Zytnia

Mnie samego nie raz wkurzaly narzekania ludzi na sprzet zamist robienie zdjec.
    Jednak dzieki temu forum dowiedzialem sie ze jest cos takiego jak FF i BF.

Sami chyba wiecie ile wynosi glebia ostrosci dla Cropa 1.6, 135 mm, przeslony 2 oraz 2-3 metrow ?!

Nie wydaje mi sie zeby mozna w takich warunkach robic fotki z obiektywem albo aparatem majacym FF lub BF!

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

pawelxx, dokładnie, mnie też dziwi to nakłanianie do ignorowania źle skalibrowanego AF. Portret jasnym szkłem ze źle ustawioną ostrością będzie się nadawał do kosza, tak samo masa innych rodzajów zdjęć.

Swoja drogą nie pojmuję dlaczego taką trudność ma sprawiać ustawienie ostrości w dobrych warunkach świetlnych, wydaje mi się, że takich problemów być po prostu nie powinno, że jest chyba technologicznie możliwe robienie body i szkieł bez takich problemów. Przecież to nie prom kosmiczny ;-)

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a ja się zastanawiam kiedy wreszcie producenci sprzetu pójda po rozum do głowy i we wszystkich puszkach ( od amatora do profi ) wprowadzą ręczną kalibrację ostrzenia, ideałem by było aby można ustawić coś takiego dla każdego szkła. Oczywiścei obok tego dla ,mniej wprawnych "default setting" i sprawa była by rozwiązana.
    Wy tu piszecie o 40D a ja Wam powiem, że zamówiłem sobie u Towersa 5d, już miałem jechac po odbiór a tu się okazało że sprzęt za 5 koła ma FF. Cieszę się tylko iż sprzęt został przez niego sprawdzony po czym otrzyamłem telefon, że musze czekać na nową puszkę, bo ta do zdjęć się nie nadaje. Jak bym kupił gdzie inndziej to pewnie by mi sprzedali pierwszą z brzegu i potem bym się szarpał z żytnią, a ci pewno spieprzyli by to jeszcze bardziej.

Nie ma innej rady trzeba zablokować w wawie ul . żytnią i protestować; chcem manulanej kalibracji puszek !!!
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów