Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: FF/BF w moim 40D czy mam ?

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

No i stało się - wydrukowałem tablicę na badanie ostrości

Ale nie zrobiłem tego z nudów, tylko zauważyłem przy portretach, że moja 50/1.8 "łapie" mi ostrość jakieś 2 cm przed miejscem gdzie ta ostrość miała się znajdować.

Zobaczcie na ten mój test. Aparat na statywie, wypoziomowany, selftimer 2 sek. Zdjęcia robione w pokoju - ISO 100. Na f/2.8 czas był 1/125 - czyli w miarę jasno.

Tamron 17-50 na 17mm (no tutaj to już porażka)

Tamron 17-50 na 50mm

Canon 50/1.8 - tutaj zauważyłem, że jest nawet ok, ale po wyjściu na pole...

Ostrość ma być na końcu tego czegoś.

Podobnie ostrość łapie mi na 100-300/4.5-5.6 USM - czyli lekko zauważalnie przed - jakieś 2 - 3 cm. W sumie nie byłoby strachu ale przy portretach ma to znaczenie. Pomijam fakt, że myślę nad 100/2.8 macro - no tam 2 mm to już jak kilometr

I teraz pytanie - czy wysłać to na Żytnią? Wysłać aparat z jakimś obiektywem? Czy samo body?

Ja wiem, że może jest to takie czepianie się, ale wydatek na ten aparat dla mnie był nie mały i za takie pieniądze mam mieć coś co działa tak jak powinno.

Acha - mam przejściówkę na m42 z potwierdzeniem ostrości - jak "pipcznie", że ostrość jest to też mam jakieś 2 cm ustawioną "przed".

Z góry dzięki
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

krzesz
    Guest

Domyślnie

Witam.
    mógłbyś podać skąd ściągnołeś ten test na AF ?
    z góry dzięki.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzesz Zobacz posta
    Witam.
    mógłbyś podać skąd ściągnołeś ten test na AF ?
    z góry dzięki.
    LINK bla bla bla
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziś zrobiłem sobie test AF 40D z moimi 85 1.8 i 50 1.4. Nie linijkowo-wykresowy, tylko taki na dworze z normalnymi celami. Wyniki do pobrania TUTAJ. Pliki w pełnej rozdzielczości, zrekompresowane oryginalne JPEGi (PS standard, sharpening na 3) bo inaczej byłoby 150 megsów do ściągania. O ile nie zaznaczono inaczej, ostrzone centralnym punktem (można podejrzeć zresztą w Zoombrowserze/DPP 3.5). Część trochę niedoświetlona, ale w ogóle nie robiłem korekcji ekspozycji, bo nie to było celem eksperymentu.
    Teraz pytanie - czy tylko mój typ tak ma, czy opinie o super sprawności AF 40-tki są mocno przesadzone?
    Acha, na 8036 mała demostracja ostrości 50 1.4 na pełnej dziurze. To szkło naprawdę nie jest mydlane... o ile idealnie trafi.
    Mała errata, w zipie zapodział się jeden nieoznaczony obrazek - 8032 - ostrzony ręcznie na LV.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Dziś zrobiłem sobie test AF 40D
    przeniosłem więc Twój test do bardziej odpowiedniego wątku, a ponadto masz tu jeszcze jeden duzy temat do poczytania:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=26857
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm.. widzę, że przeniesiono mój post, choć nie wiem, czy słusznie. Myślałem, że taki eksperyment przyda się osobom pytającym o sprawność 40D, dlatego umieściłem go w oryginalnym temacie.
    Fakt, że przy okazji pytam o to, czy taki rozrzut (bo głównie o to chodzi, nie wiem, czy na tych samplach widać wyraźną tendencję FF/BF) przy moim zdaniem dość prostych celach jest normalny czy nie, chyba tego nie zmienia?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ponadto masz tu jeszcze jeden duzy temat do poczytania:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=26857
    Tasiemca już dawno czytałem, jeszcze przed zakupem 40-tki.
    Ostatnio edytowane przez tomdz ; 30-10-2008 o 15:09 Powód: Automerged Doublepost
    Body, stałki, zoomik

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Dziś zrobiłem sobie test AF 40D z moimi 85 1.8 i 50 1.4. Nie linijkowo-wykresowy, tylko taki na dworze z normalnymi celami. Wyniki do pobrania TUTAJ. Pliki w pełnej rozdzielczości, zrekompresowane oryginalne JPEGi (PS standard, sharpening na 3) bo inaczej byłoby 150 megsów do ściągania. O ile nie zaznaczono inaczej, ostrzone centralnym punktem (można podejrzeć zresztą w Zoombrowserze/DPP 3.5). Część trochę niedoświetlona, ale w ogóle nie robiłem korekcji ekspozycji, bo nie to było celem eksperymentu.
    Teraz pytanie - czy tylko mój typ tak ma, czy opinie o super sprawności AF 40-tki są mocno przesadzone?
    Acha, na 8036 mała demostracja ostrości 50 1.4 na pełnej dziurze. To szkło naprawdę nie jest mydlane... o ile idealnie trafi.
    Mała errata, w zipie zapodział się jeden nieoznaczony obrazek - 8032 - ostrzony ręcznie na LV.
    Hmmm... nikt nie skomentuje? Tak myślałem, że po przeniesieniu do tego wątku nikt z szanowanych forumowiczów nawet nie spojrzy na moją prośbę...
    Nie chodzi mi o wyrokowanie, który element "łańcucha fotograficznego" jest wadliwy (chyba, że przystawka, wtedy chętnie usłyszę, co robię źle i jak wydusić maxa z AF). Chcę tylko, by ktoś mi powiedział, bo już sam głupieję, czy zbyt wiele się spodziewałem po sprzęcie, czy jednak nie zgłupiałem jeszcze do końca?
    Pokazałem dziś te foty z linku kumplowi, który też sobie foci swoją Alfą 100 i przymierzał się do zmiany systemu i oparciu nowego na 40D właśnie. Odpowiedział, że nie spodziewał się, że sprzęt za tę kasę może być tak problematyczny i że chyba go wyleczyłem z Canona. Tylko, że ja mam też masę zdjęć udanych (co widać nawet w tym testowym zestawie) i poza tym, że AF zawodzi mnie czasem w dość niespodziewanych sytuacjach nic złego na 40-tkę nie powiem! Więc jak jest? Nie chciałbym uderzać do serwisu, jeśli nie ma faktycznie problemu. Opinia jakiegoś autorytetu pilnie potrzebna!
    Z góry dzięki!
    Body, stałki, zoomik

Domyślnie

Czy zna ktoś sposób na kalibrację AF w tej puszce? Mogę tanio kupić, ale z lekkim FF...
    K100D; Zenit 12xp; zenit ET; Pentax ME Super; M50/1.7; Helios 44m-4, Pentacon 135 2,8; Centon CF65 i inne błyskotki.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów