No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
Nie pytajcie co, gdzie i jak. Wrzucam samą fotę do oceny, a jest ona fragmentem większego, tajnego projektu[tego przez który żadnych zdjęć nie wrzucam ostatnio].
91.
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
To mężczyzna czy kobieta?
Podoba mi się wygląd tego zdjęcia, jak prawdziwe kliszowe czarno-białe i bardzo fajnie fakturę skóry widać
Przyciąłbym je tylko do jakichś lepszych proporcji, np. 4:5, tnąc (z racji tej zmiany proporcji na bliższe kwadratowi raczej) tak żeby odpadł ten dolny fragment.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Galeria WWW
oj źle się dzieje w państwie duńskim - widzę że depresja zimowa złapała cię na maksa ... nie zgadzam się z przedmówcą nie fajnie ta fotka wygląda, mz analog spisał by się dużo lepiej - widać że to cyfra i dodatkowy retusz jest wymagany, usunięcie wąsów też by się przydało, mz portretowana osoba powinna patrzeć w obiektyw, kadr stanowczo za ciasny, przydała by się winieta i podkreślenie - rozjaśnienie oczu
v.
VanMurder - a jeśli powiem, że portret ma być naturalny a nie ładny i odpicowany?
Portret wybitny.
Van Murder z tym usunieciem wasow to mnie rozsmieszyles.
Sa zdjecia typy Glamour , czy Portret gladki gdzie usuniemy modelce wszystkie jej "wady" , zmiekczymy skore itp. Ale jest tez cos takiego jak Portret ktory ma przyblizyc nam portretowana osobe ,pokazac jak wyglada w rzeczywistosci , mam nam cos powiedziec i byc autentycznty ,nie trudno zauwazyc ze powyzszy portret jest tego typu.
Jestem ciekaw po czym poznales ze to nie analog a cyfra.
Jeszcze gdyby zdjecie bylo w postaci odbitki na papierze , ale w wersji cyfrowej.
Szanuje Ciebie i Twoja tworzczosc i warsztat ,ale ...
Zdjecie jest wybitne w moich oczach.
Nie przejmuj sie i rob swoje
Z zaciekawieniem obserwuje Twoja tworzczoc.
Ostatnio edytowane przez Morfiko ; 06-03-2008 o 17:27
Mimo że portretów nie robie to dla mnie portret jest zaledwie przeciętny. Cała jego uroda (portretu) sprowadza się do grania na emocjach ludzi którzy widzą człowieka starego z "zniszczoną pracą/wiekiem” twarzą.
Jak najbardziej jestem za VANem.
Co do cyfra analog to bije IMO łatwo można rozróżnić chyba że skanuje się na bębnie.
drogi kolego Mungo i Morfiko, dobry portret powinien być zawsze retuszowany, bo nie pokazujecie ludzi tak jak oni w rzeczywistości wyglądają, tylko tak jak wy ich widzicie, lub jak oni się "widzą", na zdjęciu ma się znaleźć wasza interpretacja wizerunku danej osoby a nie to co zapisła matryca aparatu!!! musicie być bardziej kreatywni w utrwalaniu wizerunku osoby - tak jak malarze portreciści ...
od wyczucia i stopnia retuszu, zależy czy portret się "sprzeda" czy możesz sobie go na ścianę powieści i wmawiać ludziom że to sztuka ...
mz zdaniem uwypukliłeś wszystkie najgorsze wizualno-fizyczne aspekty urody sportretowanej osoby - i będziesz się za to smarzył w piekle
a tak na marginesie zastanawiałeś się czy twoja interpretacja będzie się podobać tej szanownej babci?
u mnie wywołuje tylko niesmak ;(
Drogi VanMurderze! Nie jestem zwolennikiem ulepszania rzeczywistości. Każdy ma do zdjęć trochę inne podejście. Ja nie chcę przedstawiać ludzi ładnych, tylko takimi jakimi są, czyli z wadami, właśnie z wąsami, dziwnym wzrokiem. Wtedy widać, że to jest człowiek, a nie jego komputerowa makieta.
Płaska twarz, duży biust, proporcjonalna figura, piękne nogi - tak, ale w modzie, nie w reportarzu.
Czy chcesz powiedzieć, że brzydkich ludzi nie fotografujemy, a jeśli już, to robimy z nich supermodeli?
Zacytuję fragmencik z albumu Tadeusza Rolke pt. "Kobiety" ..."I tak jak ogień, koło czy proch były powodem i warunkiem rozwoju człowieka - tak fotografia jest ogniem i kołem i prochem WSPOMNIENIA."
Mamy ludziom ulepszać rzeczywistość? Jestem temu przeciwny.
Akurat tutaj się nie zgodzę, bo to jak jest dana osoba malowano zależało od epoki, w jakiej była malowana.Tak jak malarze, czy portreciści...
Będę bronił tego zdjęcia, bo podoba mi się. Jest portret, jest taka osoba. W opisie napisałem, że to część większego projektu. Do tego zdjęcia będzie jeszcze wyczerpujący opis.