Strona 29 z 41 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Domyślnie

MMM dokładnie tak jak piszesz. Jedna sprawa to ostrzenie AF na szachownicę a druga to właśnie prawidłowe zinterpretowanie wyniku. Podam przykład dobrze działającego AF w 17-40L4.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    MMM dokładnie tak jak piszesz. Jedna sprawa to ostrzenie AF na szachownicę a druga to właśnie prawidłowe zinterpretowanie wyniku. Podam przykład dobrze działającego AF w 17-40L4.
    haha pojechałeś po chłopakach . Ale z tego co tam piszą to skuteczność AF mierzą odchyleniem funkcji MTF zmierzonej na tablicy (w którą bezpośrednio celuje aparat a nie w jakąś szachowniczkę) więc te ich wyniki podane w procentach błędu są pewnie dobre.

Domyślnie

W powyższym przykładzie ostrość ustawiona na szachowniczkę mieści się w GO czyli wg specyfikacji canona jest prawidłowo ustawiona płaszczyzna ostrzenia , lecz widać delikatny FF który może przechodzić w delikatny BF w następnych próbach. Tak jak wcześniej napisałem linia daje możliwość bardziej pecyzyjnego odczytu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-02-2008 o 14:50

Domyślnie

MMM nie miałem i nie mam zamiaru wytykać komuś jakiekolwiek błędy, po prostu chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami popartymi doświadczeniem w tym temacie. Tak jak kiedyś napisałem mój aparat trafia centralnym idealnie w punkt F1,8 . AF skorygowałem metodą kluczyka imbusowego opisaną zresztą na tym forum.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MMM tak samo myślę dwie płaszczyzny ze skalą byłby optymalne.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 21-02-2008 o 15:19 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Ja za to nie rozumiem czemu Mariusz.P robi rzuty punktu na tablicę?
    o to mi chodziło być może źle i mało precyzyjnei się wyraziłem.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    MMM tak samo myślę dwie płaszczyzny ze skalą byłby optymalne.
    Tak właściwie to idealne będą cztery bo przecież czujnik może też trafić w pionie w różne miejsca chyba. To już normalnie full-onan - szachownica i cztery linijki . Chyba żeby nie dać mu szansy i zamiast szachowniczki dać pionowe paski.

EDIT:
    Tak sobie teraz myślę.... czy na Żytniej nie mają zamiast szachowniczki pasków? Nie pamiętam, ale głowy nie dam że to na pewno jest szachownica.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-02-2008 o 18:28

Domyślnie

a ja mam taki dylemat:
    z tego co wiem to głębia ostrości rozchodzi się w stosunku 1/3 bliżej i 2/3 dalej od punktu ustawionego na ostrość.
    Zauważyłem z 50 mm 1.8 i 50 mm 1.4 że przy otwartych dziurach ta głębia ostrości nie rozkłada się jak powinna tylko odwrotnie - bliżej jest bardziej ostro a dalej mniej - czyli FF - i podejrzewam że może to być problem mojej puszki 350 D - ale jeśli jest FF to minimalny - jakieś 1 cm, może 0,5 cm....
    No i teraz pytanie - czy oddawać aparat na Żytnią ? Czy skalibrują mi poprawnie body do szkła "wzorcowego" ?
    W niedalekiej przyszłości zamierzam dokupić sigmę 18-50 2.8 więc dobrze byłoby skalibrowac body przed zakupem sigmy....
    Co byście doradzili ? Kur.., już mnie osłabia to....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    boję się po prostu że mi s*******ą bardziej.....
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 21-02-2008 o 19:12 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    a ja mam taki dylemat:
    z tego co wiem to głębia ostrości rozchodzi się w stosunku 1/3 bliżej i 2/3 dalej od punktu ustawionego na ostrość.
    to musisz lepiej doczytac..

http://photoinf.com/Tools/Don_Flemin...alculator.html

Co do twojego problemu to jesli osiagasz zdjecia ostre nigdzie nie wysylaj !!!

U mnie przedmioty sa POZA GO stad moje zaangazowanie.

Jak bedziesz purysta - obiecuje ze stracisz nerwy przy tablicach testowych.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Co byście doradzili ?
    Nie oczekuj że 50/1.8 i 50/1.4 za każdym razem trafiają idealnie w punkt. To czy na pewno jest jakiś problem można ocenić po conajmniej kilku klatkach które się robi przeostrzając za każdym razem.
    A tak wogóle to póki co nie wysyłaj na Żytnią aparatu do kalibracji bo nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej....

Strona 29 z 41 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów