Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Najlepiej to sobie narysować . Serwis jeżeli ma szachowniczkę to technik na pewno bierze pod uwagę miejsce styku płaszczyzny szachowniczki i płaszczyzny ze skalą pomiarowej a to błąd w postaci FF.
    Możesz zrobić taki szkic?

Uwaga! Najświeższe wieści z ul.Żytniej. Podobno mają właśnie nową tablicę testową, ale informacja ta nie jest jeszcze potwierdzona.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 20-02-2008 o 18:56

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Możesz zrobić taki szkic?

Uwaga! Najświeższe wieści z ul.Żytniej. Podobno mają właśnie nową tablicę testową, ale informacja ta nie jest jeszcze potwierdzona.
    Mieli ja juz jak ja bylem (przynajmniej tak mowili) to bylo 03 I 2008. Efekty moge jeszcze raz zapraezentowac tylko szkoda zeby forum sie dlugo ladowalo...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Domyślnie

MMM jak wleić zdjęcie albo szkic na to forum? Nie potrafię.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MMM jak wleić zdjęcie albo szkic na to forum? Nie potrafię.
    między znaczniki wklej link do zdjęcia

Domyślnie

nie wiem czy się uda. Przepraszam za szkic ale na szybko wystarczy.

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

hm szkic imo bez sensu.
    Od kiedy to płaszczyzna ostrości jest pod kątem do matrycy (poza szkłami tilt?)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roa Zobacz posta
    hm szkic imo bez sensu.
    Od kiedy to płaszczyzna ostrości jest pod kątem do matrycy (poza szkłami tilt?)
    Na rysunku płaszczyzna jest prostopadle do osi optycznej. Ja za to nie rozumiem czemu Mariusz.P robi rzuty punktu na tablicę? Płaszczyzna na którą zostanie ustawiona ostrość przecina się z tablicą i w tym miejscu na tablicy powinno być najostrzej.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-02-2008 o 11:41

Domyślnie

Płaszczyzna, na którą AF ustawia ostrość jest pod kątem prostym do osi optycznej aparatu to jest poprawne. Odczyt, w którym miejscu złapał AF jest na płaszczyźnie ze skalą umieszczoną pod kątem 45 stopni. Jeżeli odczytujemy pomiar właśnie z tej pochylonej płaszczyzny ( to daje błędną interpretację) to bierzemy pod uwagę kąt prosty zaznaczony na szkicu, jako poprawne ustawienie AF, a linia łącząca dwie płaszczyzny daje interpretację technikowi, że body ma BF i reguluje ci 5D do tej linii dostajesz w konsekwencji body z FF jak wszyscy po kalibracji na żytniej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że nie odkryłem nic nowego to po prostu
    Zasada rzutowania, oraz zasada optyki geometrycznej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Metoda pomiaru z tablicą szachowniczką
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 21-02-2008 o 12:49 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

No ja bede kolejna swinka doswiadczalna ulicy zytniej .. moj 5d wczoraj wieczorem tam pojechal z FF i zobaczymy co z tego bedzie . A dla zainteresowanych serwisem w berlinie to pisalem do nich i dowiedzialem sie ze niestety nie odbieraja ani nie wysylaja sprzetu poza kraj . mozna jedynie dostarczyc im sprzet osobiscie i trwa to okolo 2-3 dni .

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Metoda pomiaru z tablicą szachowniczką
    Ok, chyba załapałem o co chodzi. Z tego co piszesz to wynika że błąd pomiaru wynika z faktu że odległość wyznaczona przez oś optyczną od aparatu do środka szachowniczki (zakładając że trafi idealnie w jej środek) jest mniejsza niż wyznaczona przez linię od aparatu do styku tablicy z szachowniczką. Z tego jak rozumiem wynika twoje wcześniejsze twierdzenie że idealne byłoby celowanie w linię (jak rozumiem znajdującą się na tablicy) a nie na płaszczyznę.

No ok, ale przecież serwis na Żytniej nie zrobił sobie sam tej tablicy i oprogramowania tylko otrzymał je od Canona więc wniosek jest taki że źle tego w serwisie używają.

EDIT: Prostym sposobem na zminimalizowanie delta błędu jest zwiększenie odległości z jakiej celujemy w szachowniczkę. Niestety nie można w nieskończoność bo czujnik AF wyjdzie poza jej obszar i będzie celował w tablicę. Z tego co wiem to w serwisie mają zalecenie aby regulować AF z odległości równej 40-krotnej długości ogniskowej. Być może problem wynika właśnie z faktu że nie trzymają się tego zalecenia, ale ja tego nie jestem w stanie stwierdzić bo przecież tam z nimi nie siedzę i nie wiem jak ustawiają statyw do tablicy.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 21-02-2008 o 14:31

Strona 28 z 41 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów