Strona 27 z 41 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    MMM a jak myślisz serwis ustawia AF, tablica testowa pod kątem.
    Widziałeś tablicę testową w serwisie na ul.Żytniej że tak piszesz? Bo ja widziałem i wiem co mówię. To w co celują nie jest pod kątem tylko prostopadle. Pod kątem są pola z kontrastem na których jest po zrobieniu zdjęcia mierzona ostrość.

Coś już napisał Awatar logger

Domyślnie

Sluchajcie ja mam taki przypadek że z moim 40D i Sigmą mam mały BF. Natomiast jak podpinam starego KITa od analogowej 300 jest wszystko dobrze. Zastanawiam się gdzie jest problem czy w body czy w Sigmie. Czy ktoś z kolegów mieszkających w Warszawie i mających kilka innych szkiełek chciałby się ze mna spotkać na małe testy. Chciałbym sprawdzić swoje body i innymi szkłami.
    Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci

Domyślnie

Ok. nie widziałem tablicy z Zytniej ale jeżeli jest taka jak na optyczne z szachowniczką to jest to wyjaśnienie dla czego po kalibracji na żytniej wszyscy maja FF. Delta błędu pomiarowego to rzut początku i końca szachowniczki na płaszczyznę ze skalą pomiarową. Kąt zawarty pomiędzy płaszczyzną na którą ustawia się punkt ostrzenia a płaszczyzną ze skalą pomiarową powinien mieć 45 stopni. Dobry efekt można uzyskać tylko ostrząc na linię. Dodam, że jest możliwe skalibrowanie AF body tak by ostrzyło w punkt wiem bo mam takie. A z kalibracją na Żytniej wolę się nie wypowiadać.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kąt zawarty pomiędzy płaszczyzną na którą ustawia się punkt ostrzenia a płaszczyzną ze skalą pomiarową powinien mieć 45 stopni.
    Nawet jeśli płaszczyzna tablicy nie jest pod kątem 45 stopni to nie zmienia faktu że punkt najlepszej ostrości powinien być w miejscu gdzie przecina się ona z płaszczyzną ostrzenia.
    Dobry efekt można uzyskać tylko ostrząc na linię.
    Czemu tak uważasz?

Domyślnie

Dla czego na linię. Af ustawi ostrość na płaszczyźnie szachowniczki jeżeli poprawnie to rzut płaszczyzny szachowniczki na płaszczyznę ze skalą pomiarową daje także płaszczyznę o długości cosinus 45 stopni płaszczyzny szachowniczki dzieloną przez rzut tej szachowniczki na płaszczyznę ze skalą pomiarową . W taki sposób przedział ostrości to początek i koniec płaszczyzny rzutu na skalę pomiarową . Natomiast rzut linii z płaszczyzny pomiarowej daje punkt , linię na płaszczyźnie ze skalą pomiarową. Najlepiej to sobie narysować . Serwis jeżeli ma szachowniczkę to technik na pewno bierze pod uwagę miejsce styku płaszczyzny szachowniczki i płaszczyzny ze skalą pomiarowej a to błąd w postaci FF. Kąt 45 stopni daje równowagę w interpretacji BF i FF tylko tyle.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nawet jeśli płaszczyzna tablicy nie jest pod kątem 45 stopni to nie zmienia faktu że punkt najlepszej ostrości powinien być w miejscu gdzie przecina się ona z płaszczyzną ostrzenia.
    Ano właśnie - przecież AF powinien działać nawet wtedy (powiem to, powiem to!) - jak nie ma obok linijki, nie? A 45 stopni jest dla wygody, żeby było widać, że środek GO (nie) jest w środku.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Dodam, że nie trzeba robić testów żeby wiedzieć, że AF źle działa, test jest pogrzebny do zdiagnozowania czy to jest FF, BF i jak wielki. Również nie popieram testów z linijkami. I jeszcze MMM fajne robisz fotki a to najważniejsze - nawet z FF AF-u w 5D.:grin:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodam, że nie trzeba robić testów żeby wiedzieć, że AF źle działa, test jest pogrzebny do zdiagnozowania czy to jest FF, BF i jak wielki. Również nie popieram testów z linijkami. I jeszcze MMM fajne robisz fotki a to najważniejsze - nawet z FF AF-u w 5D.:grin:
    Dzięki za miłe słowa :-). Akurat jedyne zdjęcie jakie zamieściłem z 5D zrobiłem na manual focus, te wcześniejsze są z 30D.

Bywalec

Domyślnie

102 Olszynka jest super! Gratulacje.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Smile

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Olej Żytnią i wyślij do serwisu za granicę. Zapłacisz tylko trochę drożej za wysyłkę. Jeżeli nie masz europejskiej gwarancji (a ostatnio zazwyczaj dają, ale nie wiem jak z lustrami) to nie wiem czy zrobią za darmo. Najlepiej jest wysłać e-mail i się zapytać.
    Jesli ktos chcialby gdzies za granica to polecam w Austrii:
    Najlepsza firma w Austrii, chociaz jest kilka w Wiedniu to profi.sklepy z Wiednia sla do nich w Linz-u bo sa super. W razie czego to moge pomoc w dogadaniu sie itd. Wystarczy PW.Pozdro
    ps: moj trabant jest tam wlasnie teraz z 24-70L

Fa. Schuhmann GmbH
    Gablonzerweg 18
    4030 Linz

Kontakt
    Tel.: +43 (0)70 38 22 80
    Fax.: +43 (0)70 38 22 80 8
    Mail: office@schuhmann.atDiese E-Mail Adresse ist gegen Spam Bots geschützt, Sie müssen Javascript aktivieren, damit Sie es sehen können
    URL: http://www.schuhmann.at

Bankverbindung
    Raiba Kleinmünchen
    Kto: 520.007
    BLZ: 34226
    Iban: AT823422600000520007
    BIC: RZOOAT2L226

Ust-Id-Nr.: ATU 23270902
    Firmennummer: 88728H
    Gerichtsstand: Linz
    Ostatnio edytowane przez schuvi ; 20-02-2008 o 16:39
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Strona 27 z 41 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów