Sluchajcie ja mam taki przypadek że z moim 40D i Sigmą mam mały BF. Natomiast jak podpinam starego KITa od analogowej 300 jest wszystko dobrze. Zastanawiam się gdzie jest problem czy w body czy w Sigmie. Czy ktoś z kolegów mieszkających w Warszawie i mających kilka innych szkiełek chciałby się ze mna spotkać na małe testy. Chciałbym sprawdzić swoje body i innymi szkłami.
Canon 40D | Sigma 18-50/f2.8 EX DC | C50 f1.8 | 430EX | Statyw | dużo chęci
Ok. nie widziałem tablicy z Zytniej ale jeżeli jest taka jak na optyczne z szachowniczką to jest to wyjaśnienie dla czego po kalibracji na żytniej wszyscy maja FF. Delta błędu pomiarowego to rzut początku i końca szachowniczki na płaszczyznę ze skalą pomiarową. Kąt zawarty pomiędzy płaszczyzną na którą ustawia się punkt ostrzenia a płaszczyzną ze skalą pomiarową powinien mieć 45 stopni. Dobry efekt można uzyskać tylko ostrząc na linię. Dodam, że jest możliwe skalibrowanie AF body tak by ostrzyło w punkt wiem bo mam takie. A z kalibracją na Żytniej wolę się nie wypowiadać.
Dla czego na linię. Af ustawi ostrość na płaszczyźnie szachowniczki jeżeli poprawnie to rzut płaszczyzny szachowniczki na płaszczyznę ze skalą pomiarową daje także płaszczyznę o długości cosinus 45 stopni płaszczyzny szachowniczki dzieloną przez rzut tej szachowniczki na płaszczyznę ze skalą pomiarową . W taki sposób przedział ostrości to początek i koniec płaszczyzny rzutu na skalę pomiarową . Natomiast rzut linii z płaszczyzny pomiarowej daje punkt , linię na płaszczyźnie ze skalą pomiarową. Najlepiej to sobie narysować . Serwis jeżeli ma szachowniczkę to technik na pewno bierze pod uwagę miejsce styku płaszczyzny szachowniczki i płaszczyzny ze skalą pomiarowej a to błąd w postaci FF. Kąt 45 stopni daje równowagę w interpretacji BF i FF tylko tyle.
Dodam, że nie trzeba robić testów żeby wiedzieć, że AF źle działa, test jest pogrzebny do zdiagnozowania czy to jest FF, BF i jak wielki. Również nie popieram testów z linijkami. I jeszcze MMM fajne robisz fotki a to najważniejsze - nawet z FF AF-u w 5D.:grin:
102 Olszynka jest super! Gratulacje.
Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo
Jesli ktos chcialby gdzies za granica to polecam w Austrii:
Najlepsza firma w Austrii, chociaz jest kilka w Wiedniu to profi.sklepy z Wiednia sla do nich w Linz-u bo sa super. W razie czego to moge pomoc w dogadaniu sie itd. Wystarczy PW.Pozdro
ps: moj trabant jest tam wlasnie teraz z 24-70L
Fa. Schuhmann GmbH
Gablonzerweg 18
4030 Linz
Kontakt
Tel.: +43 (0)70 38 22 80
Fax.: +43 (0)70 38 22 80 8
Mail: office@schuhmann.atDiese E-Mail Adresse ist gegen Spam Bots geschützt, Sie müssen Javascript aktivieren, damit Sie es sehen können
URL: http://www.schuhmann.at
Bankverbindung
Raiba Kleinmünchen
Kto: 520.007
BLZ: 34226
Iban: AT823422600000520007
BIC: RZOOAT2L226
Ust-Id-Nr.: ATU 23270902
Firmennummer: 88728H
Gerichtsstand: Linz
Ostatnio edytowane przez schuvi ; 20-02-2008 o 16:39
C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)