Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 402

Wątek: 5D i walka z FF

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wiedzą ale leją na to bo są jedynym serwisem w Polsce. Co im zrobisz jak ci źle zreperują aparat? Pójdziesz gdzie indziej?
    Jakby był dostępny soft do kalibracji AF to sam bym sobie to zrobił a nie jeździł do nich po 10 razy.
    Majster: - Jasiu, powiedz panu co pan może mi zrobić.
    Jasiu: - Pan, to może panu majstrowi skoczyć.
    Klient: - A gdzie ja mogę panu majstrowi skoczyć?
    Majster: Uuuu... Jasiu, powiedz panu.
    Jasiu: - Pan, to może panu majstrowi skoczyć tam, gdzie pan może pana majstra w dupę pocałować. Wężykiem, go?
    Majster: - Węzykiem!

Cytowane z pamięci.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wg pana technika z serwisu na ul.Żytniej aparat jest ustawiony idealnie i wszystko doskonale działa również z moimi obiektywami które do nich przyniosłem (85/1.8 i 135/2L). Podobno testowali wielokrotnie i "w żaden sposób ten front fokus nie chce wyjść o którym pan mówi.". Sprzęt został mi zwrócony jako nie wymagający żadnej regulacji.

Przed chwilą sprawdziłem jak mój aparat ustawia ostrość.
    Czujnik centralny, ostrość na środek pudełka. Gdyby płaszczyzna ostrości była na pudełku to najostrzejsza powinna być liczba '15' na linijce.

135/2L

85/1.8. Na tym to nawet podobno mieli lekki back fokus....

crop 100%

ostrość ustawione ręcznie:

Teraz to mnie naprawdę wk***ili. Byłem tam czwarty raz dzisiaj. Jutro idę zrobić awanturę.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Teraz to mnie naprawdę wk***ili. Byłem tam czwarty raz dzisiaj. Jutro idę zrobić awanturę.
    Tak mnie tym wszystkim stresujecie, ze az se chyba linijke kupie :/

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czytam to forum od bardzo dawna.A ten wątek spowodował że postanowiłem także coś napisaćMMM robiłeś może jakieś "normalne" zdjęcia poza testami z linijka w sztucznym oświetleniu??Tyle tu piszecie o tym jak to wybieracie przy zakupie aparaty i obiektywy jakie to straszne problemy macie,powiem szczerze nie rozumiem tego.Może to będzie lekki OT ale,30d kupieł pierwsze które wziąłem w ręke w fotojokerze do niego pierwszy 70-200 f4 i wszystko gra i buczy jedyne co sprawdziłęm to czy af kręci i przysłona działa,dziewczynie kupiłem 400d i 50 1.4 wszystko gra wspaniale a także nie przebierałem,50 była ostatnia w sklepie i co i jest wyśmienitaZastanawiam się nad 5d bo brakuje mi FF i wiem że też niebede wybierał ani robił zdjęć linijek pozdrawiam

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    W domu jeszcze raz zajrzlalem na allegro, i okazalo sie, ze tego dnia rano zmienili cene o 200 PLN w dol.
    Nawet im powieka nie drgnela ja brali pieniadze potwierdzajac ze taka jest ich cena. Mogli, choc widac nie chcieli powiedziec, OK, ale od dzisiaj cena jest nizsza, masz chlopie farta, placisz 200PLN mniej.
    Niby zadne halo, 200 PLN przy 8000PLN.
    A mogli miec klienta na przyszlosc. A tak, no coz, nie tylko Oni maja dobre ceny.
    Marcin
    bez sensu,
    umówiłeś sie wcześniej na daną kasę, twoja strata.

Mi skalibrowali jednak super. (myślałem żę nie ale miałem źle założoną matówkę)
    Powiem więcej nigdy nie miałem z serwisem na żytniej problemów.
    Może dlatego że wiem jak podchodzić do serwisów, znam sztuczki innych serwisantów (tych od komputerów, ale mniemam że ci od aparatów mają podobne), może problerm tkwi w roszczeniowych podejściach forumowiczów do serwisu na żytniej? Należy mi się i koniec? A może jednak grzecznie trzeba?
    Ostatnio edytowane przez roa ; 14-02-2008 o 21:57

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GOOFY Zobacz posta
    wiem że też niebede wybierał ani robił zdjęć linijek
    Jak chcesz zobaczyć moje zdjęcia to zapraszam do galerii http://mareckimarek.digart.pl
    Co do samej regulacji, to jeśli mają tam specjalną tablicę testową, program do analizy kontrastu na zdjęciach tej tablicy i do tego podobno nowe, specjalne oświetlenie to powinni chyba wyregulować co do mikrometra a nie tak że to na co ostrzę w ogóle nie mieści się w głębi ostrości.

EDIT:
    Sprawdziłem jeszcze przy większych odległościach. Prawie półmetrowy front fokus z 8 metrów.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 14-02-2008 o 22:20

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Mnie również opanował pewien niepokój z tego wątku, więc ... wyjąłem z plecaka piątkę, 35L i 85 1.8. Ustawiłem zestaw paluszków, kartonów, innych przedmiotów i dawaj - zrobiłem testy na celność (bez tablicy) na pełnej dziurze. I trafiają tam gdzie chce. Już do tego nie wracam, szkoda czasu
    ...dokładnie.Tylko że ja użyłem tablicy Focus test chart V2.00(test21.pdf).Wszystko na miejscu :cool:
    C-F-K - forever

Bywalec

Domyślnie

No to chyba już masz załatwione. Jakbyś do mnie przyszedł z takim nastawieniem, to wybacz, ale pokazał bym Ci drzwi.
    Wygląda na to, że serwis na Żytniej uwziął się na Ciebie.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    No to chyba już masz załatwione. Jakbyś do mnie przyszedł z takim nastawieniem, to wybacz, ale pokazał bym Ci drzwi.
    Wygląda na to, że serwis na Żytniej uwziął się na Ciebie.
    Nie uwziął się tylko pracują tam niekompetentni ludzie. Dzisiaj idę tam PIĄTY razy w tej samej sprawie, do tej pory byłem bardzo uprzejmy ale dzisiaj się to zmieni...

Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów