Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: wada AF w 40D ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Panowie, to co piszecie w tonie oburzenia niekoniecznie musi być prawdą. Lepiej pomyśleć, zanim zacznie się wyciągać wnioski.

Pisałem już dosyć dawno temu o moim zestawie 400/5.6 + TC x1.5 Kenko, który poprzez niezgodność telekonwertera z dslr Canona zachowuje AF bez żadnego zaklejania styków.
    Nie wymaga zaklejenia styków, bo ich po prostu nie ma.

Pisałem również, że 40D działał z tym zestawem 3 razy lepiej: szybciej niż poprzednicy, bez szukania i w punkt nawet w trudnych warunkach oświetleniowych.
    Dlaczego nam nie działa po zaklejeniu styków?
    To stwierdzenie mnie martwi bardzo. Gdyby Twój TC działał poprawnie z punktem centralnym AF i 400/5.6, to oznacza, że z naszymi 40d jest coś nie tęgo...

Skoro lepszy TC Canona nie działa centralnie z zaklejonymi stykami to daję głowę, że nie jest to żadna "wpadka", "niższa jakość" czy "krok wstecz" tylko świadome działanie Canona, który zablokował w końcu starą metodę omijania ograniczeń tańszego sprzętu. Tym bardziej, że 40D dużo bardziej przypomina marka niż 20D/30D i - czego ja jestem najlepszym przykładem - sporo osób decydowało się jednak na tańszą puszkę z większym zasięgiem. AF stanowi jeden z głównych czynników wyboru, a akurat w 40D AF jest świetny. Dlatego został zapewne zablokowany numer z zaklejaniem styków. Jest to tym
    Nie jest to żadne programowe zablokowanie, ponieważ:
    1. korpus nie ma żadnej możliwości stwierdzenia obecności TC czy zaklejenia styków.
    2. gdyby zablokowano to programowo, to AF nie próbowałby działać tylko po prostu przechodziłby w MF.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 13:37

Uprawnienia umieszczania postów