nie wytłumaczę
moje dywagacje były próbą znalezienia racjonalnej odpowiedzi na banialuki o niższej jakości. Skoro mnie działało, a innym nie - starałem się to wyjaśnić bez wyładowywania frustracji na producencie. Podobnie zresztą próbowałem robić w przypadku, gdy cała grupa kolegów twierdziła, że 40D daje mydlany obraz, co z mojej prespektywy jest bzdurą, podobnie jak pisanie że lepszy AF jest gorszy.
OK
Ja z kolei chciałem upewnić się, że z moimi korpusami jest wszystko w porządku.
Choć nadal nie do końca wiem dlaczego jest tak czy inaczej.
Dla zainteresowanych:
Te osiem styków wystarcza w zupełności do komunikacji pomiędzy obiektywem EF i korpusem. Protokół szeregowy (wymiana danych) odbywa się na pinie 5-tym (wysyłanie z korpusu do obiektywu) i 6-tym (odbieranie). Nadal nie ma w tym schemacie tych trzech tajemniczych pinów, które zaklejamy na TC i które wystepują też w wielu obiektywach (ale nigdy w korpusie).
P.S. Może zrobić z tego osobny wątek, jeśli ktoś coś ma lub wie, to dopisze?
Znaczenia pozostałych pinów nie opisywałem, bo są w miarę oczywiste.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam już koncepcję też do czego służą te trzy dodatkowe styki i jak to wszystko działa. Ale najpierw chętnie posłucham kogoś innego. Wpaść na to nie jest trudno, jeśli ma się powyższy schemat.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 20:16 Powód: Automerged Doublepost
Sprawdziłem boczne + kenko u siebie w świetle sztucznym... raz na 5 złapie... pozostaje manualne ostrzenie z kenko które i tak lepiej wypada ze względu na większy obraz w wizjerze.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
sorry, że nie mam wiedzy o canonie ale się wetnę i może to was naprowadzi. A jak zapniecie TC to pokazuje wam inną jasność szkła i inną ogniskową w exifie? W nikonach tak jest, od razu wiadomo, że TC to nie tylko druty, bo by nie było zmiany w exif i nie było zmiany przysłony, a tylko wydłużanie czasu.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Po pierwsze przy 40D i szkle typu 100-400L po podłączeniu "zaklejonego" TC 1.4 Kenko centralny punkt działa bez problemu (u mnie). Sprawdzałem All Servo z takim układem... działało całkiem dobrze nawet jak nie było za jasno na dworze i płynnie prowadziło nadjeżdzające samochody (co mnie naprawdę zdumiało)
Co do TC to w Canonie jak najbardziej pokazuje się inna przysłona (przy odkrytych stykach) Ogniskowej teraz nie sprawdzę bo mi się nie chce styków odklejać, ale pewnie też to wykryje. Przy zaklejonych oczywiście aparat niczego nie wykryje.
FOTOINKWIZYTOR
A ja pokusiłem się o kolejny test - tym razem w świetle naturalnym. Pogoda paskudna deszczyk kapie niebo zasnute w całości chmurami. Za mało światł na udane zdjęcie z 400L5,6.
Wynik: boczne działają już dość przyzwoicie (zdecydowanie lepiej niż dowolny z 350-tki) a i z środkowym punktem widać poprawę.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Tak jak pisałem wyżej, cały schemat działania jest już dla mnie jasny i rozpiszę go (i rozrysuję) w najbliższym czasie. Wystarczy popatrzeć na ten schemat wyżej i każdemu kto miał trochę wspólnego z elektroniką powinno się wszystko wyjaśnić. I przede wszystkim pamiętać, że to prosta technologia rodem z lat 80.
Żeby trochę podrażnić i zainteresować: w TC nie ma w ogóle żadnych chipówBo i po co?
Nie wierzycie? No to młotek w rękę i dłutełko
Ponieważ zaraz wyjeżdżam i nie będzie mnie na forum do poniedziałku, to jeszcze zagadka na sobotę
1. Jak szybko i niedrogo zrobić sobie Canon Extender 2x?
i zagadka na niedzielę:
2. 1. Jak szybko i niedrogo zrobić sobie Canon Extender 1.4x?
Dla niecierpliwych mam już odpowiedzi:
ad. 1. Wystarczy parę milimetrów drucika miedzianego lub innego przewodnika w zależności od indywidualnych zdolności manualnych![]()
ad. 2. Tutaj Canon napracował się więcej i potrzebny będzie nieco dłuższy drucik![]()
![]()
Do usłyszenia![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 19-01-2008 o 11:39 Powód: Automerged Doublepost
Właśnie trafiłem na ten wątek i sprawdziłem po raz kolejny swój sprzęt - może coś się zmieniło . Posiadam Kenko C-AF 1,5x TelePlus MC z osmioma stykami - w dwóch grupach - w jednej 5 , w drugiej 3 . Przy takiej pogodzie jak teraz - czyli o godz. 14.45 , smętno i szaro - tylko usiąść do stolika ...... do np. szachów - mój 40D z w/w kenko , nie miał problemów z AF ze wszystkimi obiektywami wymienionymi w stopce ( wyłączyłem peleng ) . Mały problem pojawił się tylko przy ogniskowej 400 ( ob. 100-400 ) - AF trochę się gubił - ptaszków lepiej tym zestawem nie focić - przy takim świetle ( pogodzie ). Lepiej było z ogniskową 400 mm , dla obiektywu 400/5,6 USM . Sprawdzałem na punkcie centralnym AF . Pozdrawiam .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .