Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: wada AF w 40D ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pisząc, że 1,5x nie ma styków miałem oczywiście na myśli tylko te trzy, które zalepiamy w innych konwerterach. Jak piszę, że zalepiam, to przecież też nie wszystkie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Korzystając z tego, że wyszło mocne słońce, sprawdziłem jeszcze raz to co mam pod ręką:

Kenko 1,4x + 400/5.6 - nie łapie w ogóle centralnym
    Kenko 2x + 300/4 - łapie centralnym raz na 10, w taki sposób, że wolałbym tego nie używać

Oba Kenko z serii PRO, z zalepionymi stykami.
    Kuba, co rozumiesz mowiac, że 1,5 nie wspólpracuje z dslrami Canona? To, że nie jest uwzględniany przez korpus w kwestii mniejszego światła? Jeśli tak, to w ten sposób zachowują się wszystkie TC, które po "obiektywowej" stronie mają 8 styków zamiast 11.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 14:30 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rozumiem tyle, że poza stykami TC ma również chip z oprogramaowaniem. Ten Kenko o kórym wspominam nie posiada oprogramowania zgodnego z body i dlatego nie przekazuje informacji o świetle. NIe analizowałem ile TC na rynku mają styków, tylko które jak się zachowują. Ten wspomniany x1.5 pokazuje przysłonę jakby nie było TC i AF działa. W 20D działał źle (ale działał) a w 40D działa zdecydowanie lepiej (i działa!).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Wink

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Moment, wyjaśnijmy pewnie kwestie.
    Taki zestaw NIE DZIAŁA z punktem centralnym. Działa z pozostałymi. Dazz, mógłbyś to jeszcze raz sprawdzić u siebie? Mam dwie puszki 40d o dość odległych numerach seryjnych i obie zachowują się tak samo.
    W porównaniu do 30d i 20d jest to regres i pewnie konsekwencja "ulepszenia" centralnego sensora AF. Choć przyznać trzeba, że Canon nigdzie nie obiecuje działania AF dla szkieł ciemniejszych od 5.6.
    Przy okazji: to dość oczywiste, że skoro sensor centralny ma większą dokładność, to może potrzebować więcej światła. Podobnie jak rozwiązanie wprowadzone już w 30d/400d dla szkieł jaśniejszych niż 2.8. Ono też nie pozostaje bez konsekwencji dla różnych sztuczek, spróbujcie np. podłączyć telekonwerter do 50/1.8. Działa AF? Nie. A w 20d/350d działał? Działał. No właśnie
    lepiej bym tego nie opisał, brawo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Starałem się potraktować tc jako "czarną skrzynkę", bo nasza wiedza o tym co w środku jest pewnie dość skromna. Powiązanie zachowania TC z liczbą styków i ich zalepianiem jak dotąd sprawdza się w mojej praktyce. W wolnej chwili chętnie przeczytałbym coś na temat choćby funkcji poszczególnych styków, bo pewnie dużo więcej nie uda się znaleźć (tzn. w miarę szczegółowego opisu protokołu). Na razie wygodnie i prościej będzie założyć, że działanie punktu centralnego z TC dającymi wypadkowe światło powyżej 5,6 jest w 40d problematyczne
    A tak na marginesie, to mam podejrzenia, że te proste TC z 8 stykami (w tym 1,5x) nie mają tych dodatkowych 3 styków, żeby nie realizować pełnego protokołu? Dlaczego? Bo nie mają żadnego chipa, tylko "druty" przewleczone z jednej strony na drugą, podobnie jak pierścienie pośrednie. I dlatego są "transparentne" dla korpusu, który przecież i tak musi zawsze zmierzyć światło. Przecież to powinno też działać, czyż nie? Ale nie twierdzę, że mam rację , trochę to wszystko za proste
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-01-2008 o 15:23 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

ciekaw jestem, czy jeden z bocznych punktów AF w 40D będzie działał lepiej z 400+TC1.4 niż srodkowy w 350D? pytam, o na razie nie mam mozliwości przetestowania np. na ptakach.

EDIT: co do współpracy gołego 400/5.6 z 40D - jest duzo lepiej niż z 350D
    Ostatnio edytowane przez mariusz11 ; 18-01-2008 o 15:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz11 Zobacz posta
    ciekaw jestem, czy jeden z bocznych punktów AF w 40D będzie działał lepiej z 400+TC1.4 niż srodkowy w 350D? pytam, o na razie nie mam mozliwości przetestowania np. na ptakach.
    nie wiem jak z 400 5.6 ale z sigma 50-500 polegajac na szybkich testach "balkonowych" - tak ..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz11 Zobacz posta
    Zdecydowanie lepiej, zwłaszcza widać różnicę, gdy robi się szaro. Jest to jakieś rozwiązanie niedogodności z punktem centralnym, ale trudno się przyzwyczaić...

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Dazz, mógłbyś to jeszcze raz sprawdzić u siebie? Mam dwie puszki 40d o dość odległych numerach seryjnych i obie zachowują się tak samo.
    40D, 400/5.6, Canon TCx1.4, zaklejone styki, punkt centralny - działa!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    OK, dzięki Równie pewnie jak punkty boczne? Pytam, bo w takim razie może warto mi dopłacić i zamienić Kenko na Canona...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    kuba nie kłamie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów