Strona 12 z 38 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 378

Wątek: Zakupy w FotoIt

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Łomianki jak mnie poinformował właściciel mają zawieszoną działalność do stycznia (przynajmniej tak planują).
    Ale to fakt. Dowiedziałem się że w Łomiankach 17-40/4.0 L kosztuje 2500zł, a w FotoIT 2800zł. (różnica 300zł - to w sumie sporo), no i dzwonie do FotoITu właśnie odnośnie jakiejś zniżki (ciekawy byłem, bo skoro w Łomiankach opłacało się sprzedawać to szkło za 2500zł, to wniosek z tego, że FotoIT ma 300zł marży minimum, bo przecież w Łomiankach też pewnie jakaś marża była) to panowie z FotoITu niestety stwierdzili, że to szkło jest bardzo dobre, i nie spuszczą z ceny bo i tak mają najtaniej w Warszawie - niestety mylili się.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A czasami targuje się z czysto dyplomatycznego podejścia do sprawy na zasadzie sprawdzenia jak sprzedawca zareaguje, mimo, że te 50zł nie robi mi różnicy. Kwestia sprzedawcy.
    I jeżeli ci sklep nie da upustu to czy z czysto dyplomatycznego podejścia opisujesz potem sklep jako niewiarygodny, nie wart polecenia a sprzedawców jako oszustów?

swoją drogą ciekawe ile ten sklep oferujący cenę 3600 zaoferował upustu od wystawionej ceny? W stanach ten aparat kosztuje poniżej 1200 dolarów czyli około 3000 zł a przecież oni tam też już mają jakąś marżę. Czyli sklep w poznaniu mógłby dać co najmniej 600 zł upustu.
    Tą metodą dojdziemy do absurdu i tego o czym pisałem że nawet jak ktoś sprzeda ten aparat za 100 zł to i tak znajdzie się niezadowolony który zapyta: a dlaczego nie za 99 zł? Tylko czy to jest powód do tego żeby pisać o sklepie że nie dba o klienta?
    Wymaganie od jednego sprzedawcy żeby dał taką samą cenę jak inny jest błędne. Sprzedawcy mają różną ilość pracowników, różne opłaty za dzierżawę, i np różnych dostawców - w Poznaniu często biorą z hurtowni niemieckich.
    Po to prawie dwadzieścia lat temu uwolniono ceny produktów żeby cenę określały instrumenty ekonomiczne. Jeżeli sklep określi cenę zbyt wysoką to najwyżej nie sprzeda. A klient po to ma głowę (dodatkowo teraz internet, telefon itp) żeby znalazł najlepszą dla siebie ofertę. To że jakiś sklep jest drogi wcale nie oznacza że jest zły.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    I jeżeli ci sklep nie da upustu to czy z czysto dyplomatycznego podejścia opisujesz potem sklep jako niewiarygodny, nie wart polecenia a sprzedawców jako oszustów?
    Nie umiesz czytać? Opisuje sytuację opierając się o to, że można ten sprzęt kupić w Łomiankach i NIE NAZYWAM NIKOGO OSZUSTEM.

NIM NASKOCZYSZ NA KOGOŚ SWOIMI WYWODAMI PRZECZYTAJ UWAŻNIE CO SIĘ PISZE!!!!!!!!!!!!!!

Raz źle odliczyłem kwotę (bo samochód na wodę nie jeździ i totalny przypadek sprawił sytuację dalszą) kupując chyba Sigmę i brakowało mi groszowej sprawy 25zł czy 35zł i musiałbym lecieć do bankomatu o czym powiedziałem, że proszę odłożyć skoczę do bankomatu bo brakuje mi tej kwoty którą wymieniłem (nie robiłem tego celowo). I sam sprzedawca zaproponował, żebym już nie zawracał sobie głowy i uśmiechnął się i powiedział : "rabat od firmy". Koniec! Czasami człowiek powie dla żartu "A może jakiś rabacik?" i usłyszy: "OK, 50zł". I tak jak napisał Marek każdy się targuje wiedząc, że u TIPa albo gdzieś dalej może kupić taniej, ale np. boi się wysyłki, a nie ma możliwości jechać do Wrocławia czy Gdańska to decyduje się na kupno w Warszawie i chce rabat.

swoją drogą ciekawe ile ten sklep oferujący cenę 3600 zaoferował upustu od wystawionej ceny? W stanach ten aparat kosztuje poniżej 1200 dolarów czyli około 3000 zł a przecież oni tam też już mają jakąś marżę. Czyli sklep w poznaniu mógłby dać co najmniej 600 zł upustu.
    Tą metodą dojdziemy do absurdu i tego o czym pisałem że nawet jak ktoś sprzeda ten aparat za 100 zł to i tak znajdzie się niezadowolony który zapyta: a dlaczego nie za 99 zł? Tylko czy to jest powód do tego żeby pisać o sklepie że nie dba o klienta?
    Wymaganie od jednego sprzedawcy żeby dał taką samą cenę jak inny jest błędne. Sprzedawcy mają różną ilość pracowników, różne opłaty za dzierżawę, i np różnych dostawców - w Poznaniu często biorą z hurtowni niemieckich.
    Po to prawie dwadzieścia lat temu uwolniono ceny produktów żeby cenę określały instrumenty ekonomiczne. Jeżeli sklep określi cenę zbyt wysoką to najwyżej nie sprzeda. A klient po to ma głowę (dodatkowo teraz internet, telefon itp) żeby znalazł najlepszą dla siebie ofertę. To że jakiś sklep jest drogi wcale nie oznacza że jest zły.

Nie interesuje mnie ile zarobi tamtej sprzedawca co miał body za 3600zł.
    Ja podkreślam Ci jeszcze raz, licząc na rabat, który raz w FotoIT powiedziałem dla żartu (sytuacja z Sigmą), a drugi właśnie teraz chcąc kupić 40D (i zapewne wkrótce 580 EX II) było pytaniem celowym i nie określam czy 100zł było dla mnie wystarczające czy nie, bo jakbym musiał i nie miał wyjścia to bym kupił bez rabatu.

I PODKREŚLAM CI JESZCZE RAZ: NIE OCZEKIWAŁEM, TAK JAK PRÓBUJESZ MI WMÓWIĆ TO NA FORUM, ŻE SPRZĘT TEN DOSTANE ZA 100zł, ANI ZA 99zł - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM I NIE PISZ TAKICH RZECZY.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

bebesky

Rabat to jeden ze sposobu zwiększenia sprzedarzy. Rabat dajesz po to by zarobić więcej a nie mniej . Chodzi tu o przywiązanie klienta , o sprawienie by nastepne zakupy zrobił u Ciebie. Dając rabat nikomu nie robisz łachy. Jak rozdawałes rabaty na prawo i lewo bez rezultatu - to znaczy , bez obrazy, kiepski z Ciebie sprzedawca.

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

O to od początku chodziło. Każdy ma wolny wybór i sam decyduje. Kupuje bądź nie. Dzięki temu sklepy trwają, budują swoją pozycję na rynku, bądź upadają.
    Nikt tu nie nazywał FOTOIt sklepem niewiarygodnym wskazując jako powód brak upustu (przynajmniej ja nie zauważyłem takiego sformułowania). Jednak zastrzeżenia do obsługi wolno i należy zgłaszać - być może uchroni to kogoś od niemiłego rozczarowania/straty czasu.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mylisz się, to niestety fakt. Przykładowo na body D300 mam marżę 250 zł brutto.
    taa, tylko zależy od twoich cen i przemiału...

i nie mów mi, że fotoit mając cenę 3899 ma 200zł marży i mielą na kilogramy skoro w Poznaniu sprzedaja po 3600: (czyli w Poznaniu oddają towar po cenie...?? )- lepsze inne źrodło...??

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    NIM NASKOCZYSZ NA KOGOŚ SWOIMI WYWODAMI PRZECZYTAJ UWAŻNIE CO SIĘ PISZE!!!!!!!!!!!!!!
    I PODKREŚLAM CI JESZCZE RAZ: NIE OCZEKIWAŁEM, TAK JAK PRÓBUJESZ MI WMÓWIĆ TO NA FORUM, ŻE SPRZĘT TEN DOSTANE ZA 100zł, ANI ZA 99zł - CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM I NIE PISZ TAKICH RZECZY.
    ale przecież ja ci nic nie wmawiam. Nie piszę że nazwałeś. Na końcu był znak zapytania i w środku zdania słowo "czy". BYŁO TO PYTANIE!!!!!!!!!.

Niejako przy okazji twojej wypowiedzi odniosłem się do czegoś co spotykam dość często - nazywania przez ludzi (NIE PRZEZ CIEBIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- czy wystarczy jak będę to dodawał?) innych oszustami tylko dlatego że nie spłenili ich pragnień bo nie mieli takiego obowiązku ani chęci. I faktycznie twoja wypowiedź mnie do tego skłoniła, ale pisząc to nie miałem na myśli ciebie. Jeżeli poczułeś się tak bardzo urażony to poproszę o usunięcie wszystkich moich postów z tego wątku jeżeli jest to możliwe.
    Ty (teraz piszę o twojej wypowiedzi) liczyłeś na coś więcej niż 100 zł i miałeś prawo się poczuć zawiedziony, ale tez sklep nie miał żandego, najmniejszego obowiązku udzielić ci większego rabatu. NIE NAPISAŁEŚ ŻE POCZUŁEŚ SIĘ ZAWIEDZIONY ale w kontekście całości wypowiedzi można odnieść takie wrażenie że poczułeś zawód. Szczególnie że zawarte jest to wszystko w wątku, który mówi o nieuczciwości sklepu i nagannych praktykach przez niego prowadzonych - bo można uznać za naganne sprzedawanie towaru bez kodów na pudełku, co powoduje że kupujący nie ma możliwości odzyskać od canona określonych środków.

I nie wiem jak ty, ale ja osobiście chciałbym dostać sprzęt wart 4000 zł za 100 zł, a najlepiej za darmo.

Fan Nr 1 napisał: "Rabat to jeden ze sposobu zwiększenia sprzedarzy. Rabat dajesz po to by zarobić więcej a nie mniej . Chodzi tu o przywiązanie klienta , o sprawienie by nastepne zakupy zrobił u Ciebie. Dając rabat nikomu nie robisz łachy. Jak rozdawałes rabaty na prawo i lewo bez rezultatu - to znaczy , bez obrazy, kiepski z Ciebie sprzedawca"

więc muszę wyjaśnić:
    Co to rabat to wiem - stolica Maroka (TO BYŁ ŻART dla rozładowania - bo chyba trzeba wszystko pisać)
    Tyle że nikt nie musi stosować tego w handlu - jeżeli nie chce - bo takie jest prawo. A nawet w sklepie w którym zwyczajowo daje się duże upusty od ceny nie każdy musi taką ulgę otrzymać. Zależne jest to od sprzedawcy. To sprzedawca (a raczej właściciel) decyduje czy i komu ma tego rabatu udzielić.
    A sprzedawcą nie jestem. Po prostu jestem tylko upierdliwy i się czepiam.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

,Co to rabat to wiem ,A sprzedawcą nie jestem. Po prostu jestem tylko upierdliwy i się czepiam.

A to przepraszam , bo z Twoich wypowiedzi odnosłem wrażenie, że rabat to rodzaj wymuszanej przez upierdliwych klientów jałmużny :smile: .

A co do tego, że to sprzedawca decyduje co, ile i komu to pełna zgoda. :-)

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Ja pragnę dodać tylko iż przekonałem się że panuje swego rodzaju zmowa TIPów. Jeden wychyli się z ceną o 100zl w dół i już jest alarm Dzis miałem taka sytuacje:] Byłem od 2 dni umówiony z pewnym panem(tip 1) na pewną cenę. Przypadkowo zadzwoniłem do drugiego bardzo sprawdzonego(tip 2) i powiedziałem czy da taniej, nie chciał zejśc poniżej pewnej ceny, przypadkowo wygadałem się gdzie jest taniej o smieszne 100zl. Za godzine stara cena u pierwszego tipa była nie aktualna, była wyższa o 100zł (wyrównana do Tipa numer 2). Ten pan powiedział że cena wzrosła bo zna Tipa 2 i nie chce sprzedawać taniej.

Morał taki olewam na całej lini zmiennego Tipa 1 i szanuje Tipa 2 który jest pewien własnych cen a nie zmienny jak ku… .
    Ostatnio edytowane przez dj_zibi ; 28-12-2007 o 15:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    taa, tylko zależy od twoich cen i przemiału...

i nie mów mi, że fotoit mając cenę 3899 ma 200zł marży i mielą na kilogramy skoro w Poznaniu sprzedaja po 3600: (czyli w Poznaniu oddają towar po cenie...?? )- lepsze inne źrodło...??
    W tym przypadku masz rację, FotoIt ma zawsze troszkę wyższą cenę niż reszta Tipów.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 12 z 38 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów