Strona 10 z 38 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 378

Wątek: Zakupy w FotoIt

Coś już napisał Awatar KrzysiekRally
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    No to wiele im zarobić nie dałeś Twoje zakupy (z pozycji sklepu) można określić - ot biedny klient. wybacz ale mnie osobiście śmieszą klienci którzy byle co kupią i potem uważają że powinni mieć jakieś specjalne względy a do tego przez 20 minut dochodzą się o 50 zł zniżki kupując sprzęt za kilka tysięcy. Osób które kupiły to co ty w tym sklepie jest pewnie z kilkaset. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile % z marży wynosi to 100 zł.
    Jakoś tak jest na tym świecie że gdyby ktoś dawał aparaty za darmo to i tak znalazłoby się mnóstwo niezadowolonych z tego że im nie zapłacili za to że oni ten aparat wzięli.
    Gadasz jak potłuczony!
    Dla jednego wydac kilka tysięcy to na pewno nie lada wyrzeczenie, a dla drugiego to splunąć ot tak.
    Zapamiętaj, że w takiej branży gdzie w rolę wchodzą niebagatelne sumy klient musi być szanowany i obsługiwany zawsze miło i fachowo. Klient zadowolony to klient stały
    A ty nazywając gościa biednym klientem można wysunąć niezbyt optymistyczne wnioski...
    Fajnie, że można tutaj poczytać o takich sprzedawcach bynajmniej wiem, że nigdy nie kupię u nich nic.
    Sam jestem handlowcem i wiem jak należy się obchodzić z klientem, a jak sam wiesz konkurencja nie śpi.
    www.image-sport.net moja www
    www.imagesport.digart.pl prace
    www.facebook.com/imagesportnet
    7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Zablokowany

Domyślnie

Jednak babesky ma rację. Prowizje na foto przy kilku pośrednikach (między kontenerem pełnym sprzętu a ciepłym biurem w Wawie) są niewielkie. Zarobek na gripie to często góra 30 pln, na szkle za 1000 pln - jakaś stówka (to dużo). W przypadku body - 40d tip zarabia może z 200 złotych. I wtedy wchodzi klient, który kupuje szkiełko i woła: ,,300 złotych rabatu, albo nie biorę. Na wszystko FV''. Tip ma zrezygnować dla ciebie z zysku? Bo co, bo kochasz fotografię. On z tego żyje, weźmie od ciebie stówę mniej - stówę mniej zarobi.
    Marż i cen bym się więc nie czepiał - twoja sprawa, gdzie kupujesz.
    Czepiać się można i trzeba być może standardu obsługi, ale to inna bajka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Mnie jedynie bawi pewien fakt, jeśli chodzi o FotoIT.

Chciałem u nich kupić 40D (4000zł), ale dzwonię i pytam odnośnie zniżki jaką bym miał, z racji, że kupowałem u nich:

1) 350D + KIT (jako nowość na rynku)
    2) 30D + BG-E2
    3) Sigma 70-300/4-5.6 APO Macro
    4) 17-40/4.0 L
    5) 430 EX Speedlite
    6) 580 EX Speedlite

I zniżka wynosiła 100 PLN. Nie liczyłem oczywiście na 50% ceny Logiczne, że sklep musi zarobić, ale w momencie gdy zostawiłem u nich 1XXXX PLN no to liczyłem na coś więcej niż 100 PLN. Zwłaszcza, że na Allegro chodzą poza Warszawą (co dla mnie jest jedyną przeszkodą przed kupnem, jestem zwolennikiem, zobacz, pomacaj, sprawdź i kup) po 3600PLN nówki.
    Ale sprzedawca nie ma żadnego obowiązku przyznania zniżki.
    Tak naprawdę to te przedmioty, które u nich kupiłeś są praktycznie niczym (w sensie wartości oczywiście). Wg. mnie nie ma się co na nich obrażać.
    Co powiesz o klientach, którzy kupują co dzień towar o wartości XXXX pln ? Mają go dostawać za darmo ?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekRally Zobacz posta
    Gadasz jak potłuczony!
    Dla jednego wydac kilka tysięcy to na pewno nie lada wyrzeczenie, a dla drugiego to splunąć ot tak.
    Zapamiętaj, że w takiej branży gdzie w rolę wchodzą niebagatelne sumy klient musi być szanowany i obsługiwany zawsze miło i fachowo. Klient zadowolony to klient stały
    A ty nazywając gościa biednym klientem można wysunąć niezbyt optymistyczne wnioski...
    Fajnie, że można tutaj poczytać o takich sprzedawcach bynajmniej wiem, że nigdy nie kupię u nich nic.
    Sam jestem handlowcem i wiem jak należy się obchodzić z klientem, a jak sam wiesz konkurencja nie śpi.
    Klient powinien być szanowany i obsługiwany miło i fachowo. Tylko że klient też powinien taki być. Za ladą też stoi człowiek który dobrze wykonuje swoją pracę.
    Gość chciał zniżki - dostał 100 zł to mało? Dla niego tak bo on by chciał zapłacić 100 zł za sprzęt wart 4000 - wtedy może byłby zadowolony. Moim zdaniem to typ osób które mają wszystkich i wszystko w dupie byle jemu było dobrze. Przyszedł dostał zniżkę i jeszcze się obraża.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Jednak babesky ma rację. Prowizje na foto przy kilku pośrednikach (między kontenerem pełnym sprzętu a ciepłym biurem w Wawie) są niewielkie. Zarobek na gripie to często góra 30 pln, na szkle za 1000 pln - jakaś stówka (to dużo). [ciach]
    Tyle tylko, że obroty robią ci malutcy, kupujący 1 szt. najtańszego aparatu. Zyski generują tysiące sprzedanych 400D, a nie pojedyncze Marki. Warto dać rabat jednemu, który dotrze do setek innych. Inna sprawa, że sprzedawca ma możliwość większej obniżki w przypadku aparatów droższych niż tańszych.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Prawda stara jak świat - im drobniejszy klient tym ambitniej bije się o rabaty

Ja robię trochę inaczej - kiedy wiem, ze klient jest stały to zawsze proponuję niższą cenę bez pytania, oczywiście w miarę moich możliwości, albo dorzucę jakiś gratis, torbę, futerał, chusteczki do optyki albo inne pierdołki. Zawsze to coś, a klient zadowolony.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar KrzysiekRally
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

Ja robię trochę inaczej - kiedy wiem, ze klient jest stały to zawsze proponuję niższą cenę bez pytania, oczywiście w miarę moich możliwości, albo dorzucę jakiś gratis, torbę, futerał, chusteczki do optyki albo inne pierdołki. Zawsze to coś, a klient zadowolony.
    O i o to mi chodziło !
    www.image-sport.net moja www
    www.imagesport.digart.pl prace
    www.facebook.com/imagesportnet
    7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No właśnie tego nie dopisałem:-)
    Wynika to pewnie z tego, że drobny klient to najczęściej drobny ciułacz i stały bywalec skąpca.pl, najgłośniej krzyczący o niską cenę.
    Wiem to po sobie:-)
    Biegam, bo lubię

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

himi - ja z różnych źródeł wiem, że FotoIT kilka razy przynajmniej zaopatrywał się u Beaty Suskiej (BEA-Błysk) w Łomiankach, która sprowadza sprzęt i sprzedawała go w konkurencyjnej dla FotoITu cenie

Aczkolwiek FotoIT zaczął mnie drażnić ciągłym brakiem towaru.

Szanowni koledzy w związku z odpowiedzią, nie, ale to co zaproponował mi FotoIT to zwykły CASHBACK, który jest dodawany do każdego BODY. A z ich strony wyglądało to tak, że oni mi dadzą zniżkę 100zł, a sprzęt bez cachbacku.

No mniej jednak nie liczyłem tak jak kolega mówi wyżej (który chyba nie ma okularów), że ktoś mi sprzęt za 4000zł da za 100zł, tylko z racji, że 40D było jednym z kilku zakupów jakie u nich planowałem to liczyłem na lekki rabat, jaki dali mi przy 30D (też to było chyba około 150-200zł - nie pamiętam).

Nie mniej jednak u Beaty Suskiej (BEA-Błysk) bez problemowo końcówkę kwoty, która miałem zapłacić za obiektyw czyli 75zł, było potraktowane jako gratis od firmy z uśmiechem

Cichy - ja u nich kupowałem wiele rzeczy i to w miarę krótkich odstępach czasu, miesiąc, czasami dwa. Nie potrzebuje u nich kupować codziennie czegoś. I jak kupowałem rzeczywiście na bieżąco, to panowie z FotoITu mnie kojarzyli.

FotoIT po ich zniżce zapłaciłbym 3899zł, a w Poznaniu body NOWE można mieć za 3600zł, ale cóż, tu jest Warszawa, tu są drogie czynsze. Nie mniej jednak nie to, że nie lubie FotoITu, albo jestem w konkurencji. Ale przyznaje koledze któremuś powyżej rację 100zł na samym body to duży rabat, ale można kupić je niestety taniej, tylko, że w innym mieście I jakby nie czepiam się że te 100zł mało, bo w sumie przyjemny prezent od firmy, tylko, że to miało wyglądać tak 3899zł (normalna cena 3999zł) i bez cachbacku (wartość 270zł).
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 27-12-2007 o 19:53
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    himi - ja z różnych źródeł wiem, że FotoIT kilka razy przynajmniej zaopatrywał się u Beaty Suskiej (BEA-Błysk) w Łomiankach, która sprowadza sprzęt i sprzedawała go w konkurencyjnej dla FotoITu cenie
    Jeżeli to prawda co piszesz to już rozumiem dlaczego jeden ze sprzedawców w FOTOIt zareagował szybka zmianą decyzji po tym, jak powiedziałem na głos do żony "Jedziemy do Łomianek" (chodziło o gwarancję) :-P
    Biegam, bo lubię

Strona 10 z 38 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów