Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 131

Wątek: Canon 17-40mm f4.0 L vs Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Zablokowany

Domyślnie

Wiele wskazuje jednak, że mimo omawianych konkluzji zostanę przy pani eli....
    Powody:
    - plan przesiadki na FF
    - trwałość/pracuję jednak czasem w dość ekstremalnych sytuacjach
    - gwarancja utrzymania ceny (po spadku cen 5d kiedyś) sądzę, że lawinowo wzrośnie zainteresowanie podstawowymi szkłami na FF.

Ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła, tamron wystawiony na sprzedaż, ale ja się ciągle waham...Cholera, osiołkowi w żłoby dano.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 23-12-2007 o 19:39

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dodam, że użyłem na AV we wszystkich przypadkach F4 dla zobrazowania możliwości ostrościowych i plastyki obu szkieł.
    Weź tylko pod uwagę, że dla Canona to jest pełna dziura, a dla Tamrona przymknięcie o 2 działki.
    Nie miałem nigdy okazji podpiąć T17-50 więc nie będę stawał po żadnej stronie.
    Mam pytanie tylko czy jego AF jest podobny do też słynnego T28-75? Bo tego akurat posiadałem. To był fajny obiektyw - ostry, ładne kolorki, ale AF... No i ktoregoś dnia mi nerwy puściły. Co mi po świetle 2.8, jeśli zdjęcie było nieostre, bo znow AF nie trafił.
    1Ds III | 20D+BGE2 | 30+BP300 | 17-40/4L | 35/1,4L | 85/1,8 | 135/2L | 580EX II | Lowepro ROVER AWII, SR D300AW

Domyślnie

u mnie jest 100% ostrych zdjec, ale foce tylko w studio. T sie spisuje bdb. AF ma bardzo glosny to fakt.

Zablokowany

Domyślnie

AF jest głośny, ale moim zdaniem (a mam doświadczenie z tamronami) nie ma aż tak wielkich różnic między USM a tym AF. Są, ale umiem panować nad AF tamrona. Światło to jednak coś, bez czego nie potrafię się obyć. Zapadła decyzja. Oba szkła na rynek, a ja się zarżnę finansowo kupując 16-35L - jeśli podołam. Szkoda, bo L jest świetna, gdybym nie musiał się utrzymywać ze zdjęć, na pewno zostawiłbym ją. Jednak tylko dziś w pracy światła zabrakło mi w trzech na sześć sytuacji. Uratowałem się lampą.

Kurde, choć tak z drugiej strony to ta eLa naprawdę daje radę, może polubię to światło 4....

Przykłady. Słabe światło wewnętrzne, pochmurna wigilia u mnie w pracy
    Af trafiał w ułamku sekundy tam, gdzie chciałem

ostrość na 1 mikrofon

Ostatnio edytowane przez himi ; 24-12-2007 o 13:01

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maksymiuk Zobacz posta
    Weź tylko pod uwagę, że dla Canona to jest pełna dziura, a dla Tamrona przymknięcie o 2 działki.
    O jedną działkę.

Dodam tylko, że znajomy miał 17-50/2,8, upuścił go z niewielkiej wysokości z body - teraz ma body i dwa tamrony po pół

Zablokowany

Domyślnie

Na rano decyzja była pewna - oba szkła idą pod młot, bo napaliłem się na 16-35. Cena szkła deklarowana przez znajomego na 4,100 jednak boleśnie wzrosła. Zakup upada i skłaniam się jednak na pozostawienie sobie ...canona. Plastyka tego szkła znacznie bardziej mi pasuje. Jest ciemniejszy, ale przy dobrej pracy custom WB nawet w trudnych warunkach da się stworzyć podobne efekty do tamronowskiego 2,8. Podobne - zastrzegam, bo światła się nie oszuka.

Rzucania szkłami nie planuję, ale zdarza mi się pracować w ciężkawych warunkach. Zetknięcie z L to jednak przyjemny fetysz. Decyzja zapadnie w ciągu świąt. Oba szkła oceniam dobrze. Teraz muszę zważyć priorytety.

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

ja kupiłem w/w elkę (17-40) w sumie po dobrej cenie jakiś czas temu... 1900 zł, sprowadzana była ze stanów.... jeżeli chodzi o jakość zdjęć to w centrum bardzo ok i to już na pełnej dziurce ale na brzegach już gorzej...chyba, że się przymknie ale to chyba normalne... tak się chciałem podzielić....
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Zablokowany

Domyślnie

Dzisiejsza wigilia, u teściów, całkowicie słabe światło, lampa nad stołem, słabizna
    1/30 przy iso 1600 i pełnej dziurze

Zablokowany

Domyślnie

Lekko podciągnięte w lightroom, wylazł banding...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    O jedną działkę.
    2.8 - 3.5 - 4.0
    w tamronie nie ma 3.5? czy czegoś nie jarzę?
    1Ds III | 20D+BGE2 | 30+BP300 | 17-40/4L | 35/1,4L | 85/1,8 | 135/2L | 580EX II | Lowepro ROVER AWII, SR D300AW

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów