Jakis czas temu rowniez zastanawialem sie nad wyborem szkla, oczywiscie przedzial cenowy tez byl kryteriu wyboru. Dylemat czy plastikowy tamron czy metalowy canon.
Pracowalem na szklach tamrona i z doswiadczenia wiem ze lubia sobie pobzykac zanim cos zlapia AF, pomyslalem ze trzeba posluchac tych ktorzy maja 17-40 i wiedza jak szybko ostrzy i jak celnie.
Po zakupie okazalo sie ze ich opinie sie potwierdzily, celnosc jest na poziomie 99%, wiec dla mnie to bylo to czego szukalem. Zreszta nie bede sie rozpisywal i pisal po raz 1000000 tego samego. Niestety dobre, kompatybilne szklo musi niestety kosztowac, wydajac 2500 ozenilem sie z tym szklem na dluzej i po 3-4 miesiacach uzytkowania nie mysle o rozwodzie .
Niedawno zachorowalem na 28-75 ten zakres w cenie do 1500 oferuje jedynie tamron. Popytalem ludzi czy mnie szlag nie trafi jak zmienie 17-40 na tamiego, oczywiscie odradzili mi. Po co mialbym sie rozczarowywac, wyleczylem sie, teraz choruje na 70-200/4 L i z tego sie chyba juz nie wylecze.