Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Af - C5d & C40d

Mieszany widok

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

40D ma lepszy AF, całkiem poprawne all serwo, nawet przy 100-400L plus TC 1.4 Kenko z zaklejonymi stykami. Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D). Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
    Generalnie lepszy AF ma 40D.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D).
    a to jest poparte jakimiś konkretnymi obserwacjami? Widzliałem liczne opinie, że owe 6 anigmatycznych punktów do servo w 5D ma znaczenie znikome, natomiast podwójnie krzyżowy środek w 40D oraz wszystkie 9 punktów krzyżowe znacząco poprawiają jakość śledzenia w 40D. Akurat focę ptaki na servo i w 40D jest o niebo lepiej niż w 20D.

Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
    Generalnie lepszy AF ma 40D.
    moje odczucia przy robieniu zdjęć w teatrze są następujące: 40D ostrzy dwa trzy razy szybciej od 20D, który w teatrze ostrzy bardzo podobnie do D200.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A zrób kilka klatek po przekadrowaniu z blokadą ekspozycji , już po pierwszej jak puścisz spust to blokada ekspozycji znika.
    robiłem i nie było problemu, po prostu nie puszczasz spustu. To raczej prosty zabieg.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 22-12-2007 o 22:35 Powód: Automerged Doublepost
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów