Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Problem z AF w 350D

Mieszany widok

Franc80
    Guest

Domyślnie Problem z AF w 350D

Kłopoty zaczely sie dzisiaj w ZOO.Aparat zaczął gubić ostrość.Szuka ostrości wolniej i nie znajduje,pierw powoli idzie w jedna , potem w druga i zatrzymuje się na rozmazanym kadrze.Czasami załapie i nie całą minute chodzi dobrze, po czym dalej gubi ostrość.Miga przy tym zielona lampka w wizjerze po zatrzymaniu AF.Wykluczam obiektyw bo na dwóch różnych obiektywach jest to samo, wykluczam baterie, bo na dwóch innych to samo.Styki czyste i nie powgniatane.Coś nie tak z body.Może ktoś miał podobny przypadek i wie co może byc nie tak?Szukałem w necie ale nie znalazłem, może słabo szukałem, nie wiem.Przy przelaczeniu obiektywu na MF mozna normalnie ,tyle że ręcznie robić zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na 95% kurz na czujnikach AF (na wszelki wypadek dopowiadam: to te dziurki na spodzie komory lustra ). Gruszka w dłoń i do porządków! Najwygodniej moim zdaniem włączyć mirror lockup i czyścić na podniesionym lustrze i zmkniętej jeszcze migawce.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 13-07-2008 o 11:35
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Franc80
    Guest

Domyślnie

Dzieki za szybką odpowiedz.Zrobiłem jak pisałeś, na podniesionym lustrze nawet i nic to nie dało.Problem nadal aktualny.
    Może czujnik padł ? Nie wiecie jakie są koszta zwiazane z wymianą jeśli to czujnik ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Na 95% kurz na czujnikach AF (na wszelki wypadek dopowiadam: to te dziurki na spodzie komory lustra ). Gruszka w dłoń i do porządków! Najwygodniej moim zdaniem włączyć mirror lockup i czyścić na podniesionym lustrze i zmkniętej jeszcze migawce.
    Zgadzam się z kolegą...bardzo prawdopodobny kurz na czujnikach AF...No i dobry pomysł z tym lockup'em, ponieważ paprochy z komory nie poleca na matrycę no i matówka też będzie osłonieta...miłego dmuchania.

Pozdro!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Z nieba mi spadł ten wątek Akurat ostatnio zauważyłem, że u mnie systematycznie pogarsza się prędkość i celność af'a. BTW może przydałby się mały instruktarz w dziale T&T...
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Uprawnienia umieszczania postów