Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Wątek: Af - C5d & C40d

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

W porownaniu do 20D - to 5D daje o wiele lepsze rezultaty niz, 20d. Jednak nie mam pojecia czy to kwesita FF czy samego ukladu AF.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 21-12-2007 o 22:44

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

W stosunku do 30D AF w 5D jest lepszy ( ale ciut ) szcególnie w trybie servo. 40D to już inna bajka na moim najdłuższym szkle tam gdzie 5D szuka ostrości 40D ustawia go od strzału ( słabo oświetlone i mało kontrastowe kadry) . Servo jeszcze nie miałem okazji porównac dokładnie ale nie widze tu jakichś kolosalnych róznic .

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Bo zakladam, ze nowy 5D dostanie ten sam AF co 40D.
    no jak tak powiesz to nabiera to nieco sensu. Przy czym tego samego Afa nie będzie miał raczej na pewno, bo jeden to crop a drugi FF i powinny mieć inne pole krycia.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    no jak tak powiesz to nabiera to nieco sensu. Przy czym tego samego Afa nie będzie miał raczej na pewno, bo jeden to crop a drugi FF i powinny mieć inne pole krycia.
    Może mieć i to będzie porażka tak samo jak w D3. Punkty są zbyt blisko środka i przez to stają się bezużyteczne. Powiedz mi kto używa bocznych w 5D? One w dobrym świetle i dobrych kontrastach (a przy zdjęciach na zewnątrz i statycznych scenach takie zawsze się znajdą) działają całkiem nieźle, ale są tak blisko środka że już lepiej użyć centralnego bo krzyżowy.
    Przy okazji jest jeszcze jedna rzecz na którą większość użytkowników nie zwraca uwagi, że przy pomiarze matrycowym uwzględniany jest aktywny punkt AF. Więc jeśli ktoś blokuje ekspozycję spustem dopiero w momencie strzału a wcześniej ustawił sobie ostrość i przekadrował to będzie mieć często źle naświetlone klatki w przypadku kiedy fotografowany obiekt (znacznie różniący się jasnością od tła) po przekadrowaniu znalazł się poza czujnikiem AF.
    Taka sytuacja jest typowa kiedy ustawiamy ostrość centralnym czujnikiem np. przy pomocy '*' (w 5D i 30D nie ma przycisku AF-ON).

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Taka sytuacja jest typowa kiedy ustawiamy ostrość centralnym czujnikiem np. przy pomocy '*' (w 5D i 30D nie ma przycisku AF-ON).
    przecież można rozdzielić funkcję AF i EL - ja od początku w 20D mam el pod spustem i af pod *. EOT.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

to dopisze sie ja. W 40d jest szybciej i celniej na moich szklach niz w 5d.
    mialem 20d/30d i tak jest taki sam AF jak w 5d - subiektywnie - nie testowo. Roznice czuc w codziennym uzytkowaniu - nie robilem zadnych testow.
    5dmk2 jakby maila o podobnej czulosci z szerzej rozstawionymi punktami AF to byloby krok w dobrym kieunku. Oczywiscie nie sa to jedynki (bawilem sie chwile 1dsmk2)
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 22-12-2007 o 13:23
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

40D ma lepszy AF, całkiem poprawne all serwo, nawet przy 100-400L plus TC 1.4 Kenko z zaklejonymi stykami. Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D). Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
    Generalnie lepszy AF ma 40D.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    przecież można rozdzielić funkcję AF i EL - ja od początku w 20D mam el pod spustem i af pod *. EOT.
    Pod warunkiem że będziesz ten spust trzymał od momentu ustawienia ostrości. A zrób kilka klatek po przekadrowaniu z blokadą ekspozycji , już po pierwszej jak puścisz spust to blokada ekspozycji znika.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D).
    a to jest poparte jakimiś konkretnymi obserwacjami? Widzliałem liczne opinie, że owe 6 anigmatycznych punktów do servo w 5D ma znaczenie znikome, natomiast podwójnie krzyżowy środek w 40D oraz wszystkie 9 punktów krzyżowe znacząco poprawiają jakość śledzenia w 40D. Akurat focę ptaki na servo i w 40D jest o niebo lepiej niż w 20D.

Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
    Generalnie lepszy AF ma 40D.
    moje odczucia przy robieniu zdjęć w teatrze są następujące: 40D ostrzy dwa trzy razy szybciej od 20D, który w teatrze ostrzy bardzo podobnie do D200.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A zrób kilka klatek po przekadrowaniu z blokadą ekspozycji , już po pierwszej jak puścisz spust to blokada ekspozycji znika.
    robiłem i nie było problemu, po prostu nie puszczasz spustu. To raczej prosty zabieg.
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 22-12-2007 o 22:35 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kubaman, a co mam popierać? To, że centralny punkt 40D jest lepszy od 20D to wiemy obaj. A to, że przy centralnym punkcie 5D w all servo te dodatkowe punkty się przydają to jest moje zdanie którego zmieniać nie zamierzam. Do czego się przydają? Możesz nie wiedzieć, ale zajmuję się prywatnie spottingiem i w czasie pokazów (czy innych popisów) w naprawdę szybkich wojskowych maszynkach ( a mogę czasami podejść naprawdę blisko) ciężko jest takiego ostro manewrującego skubańca utrzymać w kadrze na centralnym punkcie. Te wspomagające pomagają mi po prostu nie zgubić celu. Przy latających "normalnych" ptaszkach też byś był z tego zadowolony, możesz mi wierzyć.
    FOTOINKWIZYTOR

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów