W porownaniu do 20D - to 5D daje o wiele lepsze rezultaty niz, 20d. Jednak nie mam pojecia czy to kwesita FF czy samego ukladu AF.
W porownaniu do 20D - to 5D daje o wiele lepsze rezultaty niz, 20d. Jednak nie mam pojecia czy to kwesita FF czy samego ukladu AF.
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 21-12-2007 o 22:44
W stosunku do 30D AF w 5D jest lepszy ( ale ciut ) szcególnie w trybie servo. 40D to już inna bajka na moim najdłuższym szkle tam gdzie 5D szuka ostrości 40D ustawia go od strzału ( słabo oświetlone i mało kontrastowe kadry) . Servo jeszcze nie miałem okazji porównac dokładnie ale nie widze tu jakichś kolosalnych róznic .
Może mieć i to będzie porażka tak samo jak w D3. Punkty są zbyt blisko środka i przez to stają się bezużyteczne. Powiedz mi kto używa bocznych w 5D? One w dobrym świetle i dobrych kontrastach (a przy zdjęciach na zewnątrz i statycznych scenach takie zawsze się znajdą) działają całkiem nieźle, ale są tak blisko środka że już lepiej użyć centralnego bo krzyżowy.
Przy okazji jest jeszcze jedna rzecz na którą większość użytkowników nie zwraca uwagi, że przy pomiarze matrycowym uwzględniany jest aktywny punkt AF. Więc jeśli ktoś blokuje ekspozycję spustem dopiero w momencie strzału a wcześniej ustawił sobie ostrość i przekadrował to będzie mieć często źle naświetlone klatki w przypadku kiedy fotografowany obiekt (znacznie różniący się jasnością od tła) po przekadrowaniu znalazł się poza czujnikiem AF.
Taka sytuacja jest typowa kiedy ustawiamy ostrość centralnym czujnikiem np. przy pomocy '*' (w 5D i 30D nie ma przycisku AF-ON).
to dopisze sie ja. W 40d jest szybciej i celniej na moich szklach niz w 5d.
mialem 20d/30d i tak jest taki sam AF jak w 5d - subiektywnie - nie testowo. Roznice czuc w codziennym uzytkowaniu - nie robilem zadnych testow.
5dmk2 jakby maila o podobnej czulosci z szerzej rozstawionymi punktami AF to byloby krok w dobrym kieunku. Oczywiscie nie sa to jedynki (bawilem sie chwile 1dsmk2)
Ostatnio edytowane przez trampek ; 22-12-2007 o 13:23
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
40D ma lepszy AF, całkiem poprawne all serwo, nawet przy 100-400L plus TC 1.4 Kenko z zaklejonymi stykami. Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D). Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
Generalnie lepszy AF ma 40D.
FOTOINKWIZYTOR
a to jest poparte jakimiś konkretnymi obserwacjami? Widzliałem liczne opinie, że owe 6 anigmatycznych punktów do servo w 5D ma znaczenie znikome, natomiast podwójnie krzyżowy środek w 40D oraz wszystkie 9 punktów krzyżowe znacząco poprawiają jakość śledzenia w 40D. Akurat focę ptaki na servo i w 40D jest o niebo lepiej niż w 20D.
moje odczucia przy robieniu zdjęć w teatrze są następujące: 40D ostrzy dwa trzy razy szybciej od 20D, który w teatrze ostrzy bardzo podobnie do D200.Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
Generalnie lepszy AF ma 40D.
robiłem i nie było problemu, po prostu nie puszczasz spustu. To raczej prosty zabieg.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 22-12-2007 o 22:35 Powód: Automerged Doublepost
Kubaman, a co mam popierać? To, że centralny punkt 40D jest lepszy od 20D to wiemy obaj. A to, że przy centralnym punkcie 5D w all servo te dodatkowe punkty się przydają to jest moje zdanie którego zmieniać nie zamierzam. Do czego się przydają? Możesz nie wiedzieć, ale zajmuję się prywatnie spottingiem i w czasie pokazów (czy innych popisów) w naprawdę szybkich wojskowych maszynkach ( a mogę czasami podejść naprawdę blisko) ciężko jest takiego ostro manewrującego skubańca utrzymać w kadrze na centralnym punkcie. Te wspomagające pomagają mi po prostu nie zgubić celu. Przy latających "normalnych" ptaszkach też byś był z tego zadowolony, możesz mi wierzyć.
FOTOINKWIZYTOR