Strona 106 z 332 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (....)
    Jakie ma wady D3 wg ciebie? Dla wszystkich - jedną - nie ma zupełnie na skraju pól AF (jak D300). Jak dla mnie mało MPx. Z tym, że nie wiem czy czekać na więcej, bo jak się doczekam, a w body będzie silny filtr AA, to się okaże, że czekałbym niepotrzebnie. I to jest prawdopodobne. Ostatnia wada - to cena. Innych wad - brak. Co tu robić? Gdybym miał drukarnie, to bym sobie wydrukował trochę banknotów :smile:
    Ja też .
    Wady dla mnie: bardzo mały bufor w raw, brak skrajnych krzyżowych (w starych jedynkach też tak było i dziwię się, że Nikon powiela ten błąd). No i Nikonowska ergonomia jak dla mnie tragedia ale gdyby to włożyli do jakiejś fajnej puszki najlepiej bez wbudowanego gripa to kto wie ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wady dla mnie: bardzo mały bufor w raw
    bufor mały czy duży nieistotne - ważne czy się go da zapełnić , a na "wolnej" karcie Sandisk III zapis na kartę jest błyskawiczny. Nie testowałem naprawde długich serii, nie mój temat. Dla zabawy spróbuje następnym razem.

No i Nikonowska ergonomia jak dla mnie tragedia ale gdyby to włożyli do jakiejś fajnej puszki najlepiej bez wbudowanego gripa to kto wie ?
    to żart oczywiście, bo jak dostałem obie jedynki C do reki, to nie wiedziałem jak sie zdjęcia robi. Przez to mam skopane sample z tych puszek. Jak można jedynkami robić zdjęcia?
    Na powaznie - to zapewne kwestia przywyczajenia, ergonomia nikona jest świetna, szczególnie jak się nimi robi od lat. Rozumiem poczatkowe kłopoty przesiadkowicza i to tyle w tym temacie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm podniecacie sie sie D3... mnie troszke ostudzily fotki z tego tematu, czlowiek znany i wiem, ze potrafi focic, moze jeszcze nie poznal aparatu:

http://www.cyberfoto.pl/nikon/88532_...w-praktyce.htm

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    bufor mały czy duży nieistotne - ważne czy się go da zapełnić , a na "wolnej" karcie Sandisk III zapis na kartę jest błyskawiczny. Nie testowałem naprawde długich serii, nie mój temat. Dla zabawy spróbuje następnym razem.

to żart oczywiście, bo jak dostałem obie jedynki C do reki, to nie wiedziałem jak sie zdjęcia robi. Przez to mam skopane sample z tych puszek. Jak można jedynkami robić zdjęcia?
    Na powaznie - to zapewne kwestia przywyczajenia, ergonomia nikona jest świetna, szczególnie jak się nimi robi od lat. Rozumiem poczatkowe kłopoty przesiadkowicza i to tyle w tym temacie.
    Jacku na poważnie dla mnie ergonomia Nikona to jest porażka . Fociłem D50, D70 - dużo, D200 -trochę i D2Xs też. Pewnie bym się przyzwyczaił ale po co się męczyć skoro jest .... . To oczywiście rzecz osobistych upodobań ale skoro o tym piszemy to nie mam skrupułów w wyrażaniu własnej opinii.

Co do bufora to znów dla mnie to bardzo ważne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Jacku na poważnie dla mnie ergonomia Nikona to jest porażka . Fociłem D50, D70 - dużo, D200 -trochę i D2Xs też. Pewnie bym się przyzwyczaił ale po co się męczyć skoro jest .... . To oczywiście rzecz osobistych upodobań ale skoro o tym piszemy to nie mam skrupułów w wyrażaniu własnej opinii.

Co do bufora to znów dla mnie to bardzo ważne .
    zgadzam się w 100%. nie twierdzę, że ergonomia nikona jest zła, ale ergonomia canona (zwłaszcza nowych jedynk), jest znacznie lepsza a meniarz bardziej logiczny i prosty
    Ostatnio edytowane przez sv ; 02-12-2007 o 16:28

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to ja napiszę (w miarę) poważnie, że jedynki są po prostu zgrabne!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

szkoda dyskusji na tak subiektywna sprawę jak ergonomia topowych puszek. Powtórzę, że przez kilka godzin nie nauczyłem sie robic zdjęć 1D i 1Ds, swoje "przeżycia" przy próbach robienia tym czymś zdjęć opisałem w innym wątku. Możecie nie wierzyć, ale dla mnie z kolei ergonomia i filozofia canona to tragedia. M.in dlatego kupiłem D200 a nie 5D, choć wiadomo co lepiej obrazuje. Nie chciałem się męczyć.
    Wiem, że to forum canona i musi wyjśc na wasze, ale to dziwne, że dawniej wszyscy przyznawali: lepsze body ma nikon, lepsze matryce canon. Teraz gdy także lepszą matrycę ma nikon próbujecie przekonac kogoś, że body nikona są gorsze, choć nic się nagle w nich nie zmieniło - to kontynuacja i poprawa tego co było. Cieszę się, że wytrwałem w nikonie i wrócił on na miejsce, które zajmował w czasach analogów bez AF. Doścignął on (a raczej przescignął) canona w szybkości AF (w obiektywach AF-S) i w matrycach. Była przewaga canona - juz jej nie ma. Teraz czas się ścigać na zdjęcia, bo sprzęt pozwala na wiele. Peace.

sv
    Guest

Domyślnie

co do ergonomii: czy w nikonie dalej jest tak, że jak chcesz przełączyć ze zdjęć pojedyńczych na seryjne, to musisz nacisnąć taki malutki bolec i przekręcić takie małe kółeczko? Zrób to na mrozie w rękawiczkach i wtedy wrócimy do rozmowy o ergonomii :-)

Co do af: skąd wiesz, że af w d300 i 3d jest lepszy od canonowskiego? mierzyłeś? jeżeli nie, to jak to sprawdziłeś? Naisałeś też, że nikon ma przewagę w matrycach: żartowałeś oczywiście?
    Ostatnio edytowane przez sv ; 02-12-2007 o 18:29

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jacku ja nikogo do niczego nie próbuję przekonać. W canonie siedzę od 1989 roku i był to wybór świadomy. Moje powyższe twierdzenia lub podobne usłyszałbyś w tej samej formie gdybyśmy rozmawiali wiele lat wcześniej ale ponieważ widzę, że sprawa drażliwa i zaczynają się krucjaty to odpuszczam temat .
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    co do ergonomii: czy w nikonie dalej jest tak, że jak chcesz przełączyć ze zdjęć pojedyńczych na seryjne, to musisz nacisnąć taki malutki bolec i przekręcić takie małe kółeczko? Zrób to na mrozie w rękawiczkach i wtedy wrócimy do rozmowy o ergonomii :-)
    po co to robić? Mozna miec właczone zdjęcia seryjne i nacisnąc spust bardzo krótko, robiąc jedno zdjęcie. Szukasz problemu tam gdzie go nie ma.

minolciarze (czyli sony) wytkneli że grip d300 nie ma zdublowanego pola zmiany trybu pomiaru światła. A ja się cieszę, że w topowych body - jak D3, w odróżnieniu od D200 i D300 jest blokada przed przypadkowym przełączaniem tego trybu (matryc/spot/CW). A leży ona bardzo daleko od dłoni na gripie i nie jest łatwo zmienialna - bo jest na pryzmacie. Każdy woli co innego. Mi odpowiada filozofia nikona. Tobie canona, innym - sony.

Co do af: skąd wiesz, że af w d300 i 3d jest lepszy od canonowskiego? mierzyłeś? jeżeli nie, to jak to sprawdziłeś?
    Nie wyłapałes kontekstu. Nie pisałem o D3 i D300. Ja pisałem o tym, że nikon przeszedł wiele lat po canonie na umieszczanie silników w obiektywach AF-S. Dopóki tego nie było - nikonowskie nastawianie było wolniejsze. Teraz jest właściwie identyczne jak w jedynkach canona jeśli chodzi o czułości i szybkość (nie będę wartościował gdzie lepiej - przekonamy się). W niższych body - semipro nikon się postarał zdecydowanie bardziej, 5D i 40D jest słabiej niz w D200, D300 - czyli semipro nikona. W najniższej półce tez lepiej działają nikony (szczególnie czułość układu AF w ciemnościach, canon bez wspomagania dawno się poddaje tam gdzie nikony jeszcze całkiem dobrze sobie radzą). jedynkami canona się bawiłem kilka godzin i szybkość af w ciemnym pomieszczeniu (zaimprowizowane studio i piloty lamp) była "normalna" - mam to samo w D200. D3 jest pewniejsze i szybsze w tych warunkach.
    Naisałeś też, że nikon ma przewagę w matrycach: żartowałeś oczywiście?
    nie, to nie żarty. Zrób zdjęcia 1D i D3 i porównaj. Ja nie mam watpliwości w którą stonę (generalnie) będzie się teraz odbywał ruch międzysystemowy fotografów profesjonalnych i nie tylko. Oczywiście pisze tylko o emigrantach. Większość będzie siedziała w "swoim" systemie, nawet jak on nie będzie w danym momencie no. 1. - jak ja przez wiele lat w nikonie, gdy nie był on nr 1. Nie jest to więc wcale namowa do zmiany systemu - to bez sensu, za jakiś czas canon wypuści lepszą nowość i tak w kółko. Nie dajmy sie zwariować.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-12-2007 o 21:27

Strona 106 z 332 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów