Niedługo puszczą dokładne info. Sony na pewno w przeciągu 3 tygodni i Nikon pewnie też coś koło tego.
pzdr
Niedługo puszczą dokładne info. Sony na pewno w przeciągu 3 tygodni i Nikon pewnie też coś koło tego.
pzdr
analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm
a D300 to rynek pro?Wydaje mi się, że Sony odniosło sukces i raczej Nikonowi zrobi konkurencję, niż odpuści.
w D80 było wprost to samo, w D200 było to samo tylko wykastrowane (jak napisałem)czy raczej D80 i A100. w D200 byla czterokanalowa matryca. obrazowanie bardzo zblizone, ale szybkosc elektroniczna bez porownania wieksza
Niekoniecznie, bo nowy soniacz , ma byc raczej następcą Konici-Minolty 7D, czyli coś dla zaawansowanych amatorów lub jak na polskie warunki semi-pro.
A co do rozwiązań, to ponoć Sony zatrudnił na nowo sporo inżynierów z Minolty (którzy za czasów Konica-Minolta zostali ze względów ekonomicznych "zredukował") i może coś z tego wyjdzie.
zalezy kogo pytasz. jak fanatykow, to oczywiscie D200 a wiec i D300 bedzie pro^5 pelna geba, bijace na glowe 1Ds (co w sumie wiadomo od dawna, ale tak tylko wspominam... )
nie, D200 to nie jest pro. przy odrobinie dobrych checi mozna to wrzucic do semi-pro.
co do sukcesu Sony... chcialbym nazywac sukcesem wypuszczenie jednego, sprzedajacego sie raczej umiarkowanie mimo zaje... reklamy korpusu, dosc leciwej technologicznie linii kilku drogich lensow, dosc niepewnego systemu blysku i relatywnie niska opinie fotografow spoza segmentu stricte amatorskiego. nie wychodzi mi. na atak na polke chocby polprofesjonalna to trzeba pracowac latami w danym biznesie (OK, Minolta spod ogona krowie nie wypadla) i miec w nim wyrobiona renome (jakby nie kombinowal, nie funkcjonuje).
troche juz naciaganie. w Polskich warunkach 350D robia za body "profesjonalne"
mam taka nadzieje. nie mam tez watpliwosci, ze marketing Sony wreszcie zrobi to co przez lata Minolta pograzala z kretesem - sprzeda swietne czesto pomysly swoich inzynierow.
ale na produkt z napisem Sony adresowany do polprofesjonalnych fotografow to jeszcze musimy poczekac. na tej polce sprzedaje sie nie tylko korpus, ale tez przekonanie do przyszlosci, rozwoju i jakosci rozwiazan. i trzeba to sprzedac w duzej ilosci. wydaje mi sie, ze grono "twardych" uzytkownikow sp. Minolty jest na to za male i trzeba je zasilic o nowe osoby. a do tego potrzeba czasu i stalej pracy
co nie zmienia faktu, że do semi-pro "trochę" im brakuje![]()
Zgadza się, na razie Sony trzepie kasę na amatorach i na pozostałościach użytkowników bagnetu Minolty, którzy lubią swoje szkiełka i maja do nich sentyment.
Jak widać Sony zabiera się do wejścia na bardziej zaawansowany rynek całkiem rozsądnie, niedługo nowi użytkownicy alfy A100 zauważą, ze trzeba się rozwijać i przejdą na lepsze i bardziej zaawansowane korpusy, w tym czasie może przybędzie szkieł.
A co do rynku profi to zupełnie inna bajka i to jeszcze lata miną żeby się do niego zbliżyć.
pzdr
Wiesz trudno się nie zgodzić, że droga jeszcze długa ale produkt myślę będzie niedługo - przynajmiej celujący w segment semi pro. Jak zostanie odebrany to już inna sprawa. Myślę że w sony doskonale sobie zdają sprawę, że na rynku pro póki co nie mają co robić. Współpraca z Nikonem może być dla Sony bardzo owocna, w odwrotną stronę to już wątpię. Mało tego. Taki połączony tandem Sony-Nikon może nieźle dać po tyłku Canonowi.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tym bardziej po wejściu na rynek semi-pro Pentaxa K10D, który okazał się dopracowana puchą dla wymagających amatorów (gdyby jeszcze poprawili AF, to byłby hit sezonu pewnie :-) )
Może właśnie dzięki niemu pojawiły się w 40D uszczelnienia (szczątkowe, co prawda, ale zawsze)![]()
może Canon połączy kiedyś siły z Nikonem i Sony
hahaha, żarcik
Pełna kultura!Za dwadzieścia lat, jak dzieci/wnuki przewertują archiwum, to nie będzie się czego wstydzić!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czemu nie - Japończycy nie przepadają za Koreańczykami jak pamiętam...
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-08-2007 o 15:55 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...