Strona 24 z 33 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Vitez, pokazywanie RAW-ów jako materiałów wyjściowych ma głęboki sens. Każdy kto wie jak to wygląda wyrobi sobie o aparacie jakieś zdanie. Przeróbka w PS bardzo taką opinię wypacza bo jeden prawie nic nie poprawia (lub bardzo mało) a drugi czaruje PS-em w sposób nieosiągalny dla przeciętniaka. Ja ten program mam bardzo słabo opanowany a i tak jestem niezły w porównaniu do wielu znajomych. Więc od biedy wolę RAW a Arek z optycznych sam wiesz co Ci odpowie
    FOTOINKWIZYTOR

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Vitez, pokazywanie RAW-ów jako materiałów wyjściowych ma głęboki sens. Każdy kto wie jak to wygląda wyrobi sobie o aparacie jakieś zdanie. Przeróbka w PS bardzo taką opinię wypacza bo jeden prawie nic nie poprawia (lub bardzo mało) a drugi czaruje PS-em w sposób nieosiągalny dla przeciętniaka. Ja ten program mam bardzo słabo opanowany a i tak jestem niezły w porównaniu do wielu znajomych. Więc od biedy wolę RAW a Arek z optycznych sam wiesz co Ci odpowie
    Ale w tym jest pewien haczyk. To pośrednio dowodzi, że tak na prawdę to co wychodzi z puszki może mieć niewiele wspólnego z tym co oglądamy. Zatem całe te boje o jakość, ostrość etc. może nie mają głębszego sensu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

ale ostrość w 40D to nie to samo co
    (ostrość w 40D + PS + znajomość obróbki w PS) zmniejszona przez 3

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

jam myślał, że z ostrością w 40D jest tragicznie....jak zrobiłem kilka zdjęć...ale po ściągnięciu na kompa było już lepiej...zresztą ten wyświetlacz jest troszkę tragiczny i przy podglądzie można mieć takie wrażenie....
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no niestety LCD w Canonie to jakaś pomyłka (jestem świeżo po przesiadce z Nikona).

Ale reszta: miodzik

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Ten wyświetalacz jest "dziwny". Z jednej strony fakktycznie do oceny ostrości wykonanego zdjęcia się nie nadaje - pokazuje niostro, z drugiej strony ostość się fajnie w live view nastawia. Z resztą to chyba tradycja canona począwszy od 300D , że ostrości zrobionego zdjęcia na wyświetlaczu ocenić się nie da...

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dla mnie ten wyświetlacz ma jeszcze jeden problem - wyyraźną fioletową dominante w stosunku do rzeczwistego obrazu oglądanego na monitorze. Czy macie podobne odczucia ??

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Dla mnie ten wyświetlacz ma jeszcze jeden problem - wyyraźną fioletową dominante w stosunku do rzeczwistego obrazu oglądanego na monitorze. Czy macie podobne odczucia ??
    Dokładnie. Mój też ma ten fiolet niestety.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    Dokładnie. Mój też ma ten fiolet niestety.
    W 30D ludzie narzekali na zielony. Wygląda na to że Canon przedobrzył w druga stronę :-)

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wybacz ale zdjęcia 1000 pikseli dłuższy bok nie nazwałbym miniaturką... chyba że w celach demagogicznych .
    Vitez - chodzi mi o to, że jeżeli zrobię nawet lekko nieostre zdjęcie, które będzie miało 10 MPIX to po zeskalowaniu go do rozmiaru o boku 1000 px i lekuchnym wyostrzeniu - będzie ostre... I tylko o to mi chodzi. Dlatego nazwałem to zdjęcie miniaturką. W porównaniu do 10 Mpix to jest miniaturka.

Strona 24 z 33 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów