Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waskowiak Zobacz posta
    Z podświetleniem w dellu nie ma kłopotów jest bardzo równomierne a w końcu to 24" dobrej matrycy !!!
    Matrycy czy podświetlania ? Z tego co się orientuję to dwie różne rzeczy .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Matrycy czy podświetlania ? Z tego co się orientuję to dwie różne rzeczy .
    Po prostu chłop uczciwie stawia sprawę - ten monitor faktycznie ma 24" dobrej matrycy i na tym jego atuty się kończą

Dopiero zaczyna Awatar waskowiak

Domyślnie

podświetlenie jest równomierne co wynika z jakości matrycy, atutem jest bardzo atrakcyjna cena przy bardzo dobrej jakości

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

podświetlenie jest równomierne co wynika z jakości matrycy, atutem jest bardzo atrakcyjna cena przy bardzo dobrej jakości
    Matryca matrycą, a świetlówki świetlówkami . Nie myl pojęć . Ta sama matryca wyprodukowana przez firmę X, w monitorze wyprodukowanym przez firmę A, będzie wyglądać inaczej niż w monitorze wyprodukowanym przez firmę Z. Włąśnie przez rozkład świetlówek i elektornikę sterującą matrycą .

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Delli mierzyłem trochę, na wszystkich nierówność jest widoczna bez specjalnego zaciemniania pomieszczenia. Średnio 15-20%. Nierównomierność dla przypadkowego egzemplarza 17%.

W przypadku Eizo, a mierzyłem ich mnóstwo egzemplarzy, średnio jest to 8%, a 15% kwalifikuje do wymiany z tytułu gwarancji. Tu przykład tej samej wersji co S2031W tylko większej. Losowy poniżej 10%.
    ]
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

chcesz powiedzieć że w każdym Eizo 15% kwalifikuje się do wymiany ? Jakoś nie zauważyłeś że S2031W to 20" za 2400zł a DELL 24" czyli bierzesz średnio biorąc monitor w swojej wielkości 2 razy droższy od przeciętnego. Jak ja mam na to odpowiedzieć nie mając nawet kalibratora ? Czyżbyś miał 2 stoły do testowania każdy inny ?
    Z tego mogę wywnioskować także że potajemnie używasz della a sprzedajesz to do czego masz dobry dostęp .....
    Zresztą jak tu można porównywać 24 do 20 zawsze na 24 przy takiej technologii trudniej uzyskać równomierność .... jak ty długo musisz się uczyć ....
    Gdybyś doczytał dokładnie artykuł z którego wziąłeś zdjęcie to byś przeczytał że odchylenie to jest w rogu, rzeczywiście do 2 mm od rogu równomierność nie jest ładna, ale w artykule wskazują że jest dobra nie tak jak na powyższym zdjęciu u pazurka czegoś takiego i w 2407WFP i 2407WFP-HC nie ma..... przynajmniej w sztukach które ja sprzedaję bo tu na Polski rynek wiele chłamu trafia np NEC26 za 6000zł w sklepie każdy z 6 sztuk miał conajmniej 4 pixele rąbnięte.... Generalnie u polskich dystrybutorów trzeba strasznie uważać na Polski rynek trafia mnóstwo odpadów bo jesteśmy traktowani jako Europa B...Ja sprzedaję tylko 24" della bo wiem że na tym da się zarobić bo się nie psują i nie ma do czego się przyczepić nawet porównując z sporo droższymi 24" monitorami.... wiadomo niezadowolony klient to większa strata od niesprzedania towaru....

po ciemku kompaktem zrobione zdjęcie - należy oglądać także po ciemku na monitorze z dobrym kontrastem
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 30-10-2007 o 23:44

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

chcesz powiedzieć że w każdym Eizo 15% kwalifikuje się do wymiany ? Jakoś nie zauważyłeś że S2031W to 20" za 2400zł a DELL 24" czyli bierzesz średnio biorąc monitor w swojej wielkości 2 razy droższy od przeciętnego. Jak ja mam na to odpowiedzieć nie mając nawet kalibratora ? Czyżbyś miał 2 stoły do testowania każdy inny ?
    Z tego mogę wywnioskować także że potajemnie używasz della a sprzedajesz to do czego masz dobry dostęp .....
    Zresztą jak tu można porównywać 24 do 20 zawsze na 24 przy takiej technologii trudniej uzyskać równomierność .... jak ty długo musisz się uczyć ....
    Bardzo merytoryczna polemika, wręcz przypomina mi pewien popularny ostatnio w mediach styl prowadzenia dyskusji. Zapewne zaraz się dowiemy, że polska dystrybucja Eizo to jest to spisek wykształciuchów-lobbystów-"mordo ty moja"...

Domyślnie

po ciemku kompaktem zrobione zdjęcie - należy oglądać także po ciemku na monitorze z dobrym kontrastem, te de zielonkawe kropki to swiecace klawisze kontrolne a z prawej w rogu dolnym to kursor w kształcie krzyżyka z programu dpt.exe
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Bardzo merytoryczna polemika, wręcz przypomina mi pewien popularny ostatnio w mediach styl prowadzenia dyskusji. Zapewne zaraz się dowiemy, że polska dystrybucja Eizo to jest to spisek wykształciuchów-lobbystów-"mordo ty moja"...

Czornyj nie pamiętasz jak 60GXP i 75GXP w 50% wróciła do serwisu spowrotem ? A jak sprzedawane były do firm komórki np z zepsutymi klapkami i 95% pracowników bało się zwracać albo nie chciało nie mieć przez miesiąc darmowego telefonu ..... to nie demagogia to fakty.... idź do sklepu kup proszek i kup na targu kupiony z zagranicy zobaczysz różnicę, czy jedź do miejscowości Rowy zobaczyć jak smakują ogórki kiszone zrobione dla Niemców
    szukać daleko nie trzeba idź do sklepu i obejrz sobie 26" lcd neca za 6000zł i policz bady i suby
    Dlaczego w Japonii jak się zepsuje suszarka to właściciel sklepu jedzie do innego miasta aby osobiście wymienić ją na 2 nowe klientowi ? Bo tam inaczej niż u nas ludzi nie traktuje się 4 razy gorzej od Murzynów bez obrazy....
    Ostatnio edytowane przez waskowiak ; 30-10-2007 o 23:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

chcesz powiedzieć że w każdym Eizo 15% kwalifikuje się do wymiany ?
    Tak mówi norma fabryczna i praktyka serwisu Eizo. To jest najwyższy wskaźnik. W monitorach profi jest kilkukrotnie mniejszy.

Jakoś nie zauważyłeś że S2031W to 20" za 2400zł a DELL 24" czyli bierzesz średnio biorąc monitor w swojej wielkości 2 razy droższy od przeciętnego.
    Norma jest wspólna dla wszystkich rozmiarów w tej samej klasie monitorów. Tak praktykuje Nec, Eizo, Dell i inne firmy.

Jak ja mam na to odpowiedzieć nie mając nawet kalibratora ?
    Nie musi Pan. Te pomiary zostały już wykonane. Swoją drogą kategoryczne obstawanie Pana przy dobrej jakości monitorów, nie mając nawet podstawowego urządzenia kontrolnego nie świadczy dobrze o wiarygodności Pana opinii.

Czyżbyś miał 2 stoły do testowania każdy inny ?
    Nasze laboratorium ma kilka stanowisk testowych. ;-)

Owszem używam notebooka Della. ;-)

Po pierwsze: Nierównomierność S2411W średnio 8%.
    Po drugie: Proszę się nie posuwać za daleko w swoich wypowiedziach. Nie życzę sobie przytyków osobistych.

np NEC26 za 6000zł w sklepie każdy z 6 sztuk miał conajmniej 4 pixele rąbnięte....
    Sklep ma to do siebie, że ludzie przebierają monitory. Stąd więcej "odpadów" na półkach.

Generalnie u polskich dystrybutorów trzeba strasznie uważać na Polski rynek trafia mnóstwo odpadów bo jesteśmy traktowani jako Europa B...
    Nie jest to prawda w kontekście marek o których rozmawiamy.

Ja nadal twierdzę że 2407WFP-HC to bardzo fajny monitor i z dużą liczbą zalet... o których konkurencja może tylko marzyć chyba że jest sporo droższa
    Proszę o konkretne przedstawienie tych zalet. Niestety słupki które Pan pokazał nie obrazują niczego.

1. Punkt czerni przy zadanej jasności i kontrast przy tym samym to masło maślane. Dwie ilustracje pokazano chyba tylko dla miłośników słupków.
    2. Testy przy 200cd/m^2 nie mają większego sensu.
    3. Różnice jakie wykazano mogą być wynikiem nawet różnych partii monitorów, a nawet poszczególnych egzemplarzy. Można jeszcze zrozumieć sens wykazania takich różnic przy np 80cd/m^2, ale nie przy prawie maksymalnej.
    4. Czerń różna o 0,1cd/m^2 nie decyduje o tym czy monitor jest lepszy czy gorszy. Super profesjonalny Eizo CE221 za 18 tys zł ma 0,5cd/m^2. Wnioskuję zatem że jest gorszy od najgorszego Acera w zestawieniu. ;-)

Swoją drogą wymienia Pan jako konkurencję niskobudżetowe monitory, a deprecjonuje jakość Eizo.

wiadomo także że brak testów porównawczych rodzi zawyżanie cen ....
    Nic nie stoi na przeszkodzie aby Pan takie testy wykonał i opublikował wyniki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez maynard Zobacz posta
    Chciałbym prosić o porównanie dwóch modeli Eizo: S2431W oraz HD2441W pod kątem użytkowania w aplikacjach graficznych typu CAD, oraz pod kątem dynamicznej grafiki komputerowej.
    Proszę sprecyzować, bo CAD i grafika to nieco inne wymagania. Postaram się jednak przedstawić walory, choć zapomniał Pan o jeszcze jednym Eizo S2411W, który byłby najwłaściwszy do obu tych celów. Dla porządku, wymienię krótkie charakterystyki wszystkich 24-ek Eizo.

Eizo Flexscan S2431W
    Najtańsza (na razie) panorama 24" w ofercie Eizo. Dedykowana na biurka dyrektorów, oraz do użytku domowego bez nacisku na rozrywkę. 10 bitowy kolor, bardziej niż przyzwoite przejścia tonalne, błędy w cieniach i światłach znacznie mniejsze niż w monitorach klasy marketowej, ale większe niż w profesjonalnych. Jedyna konkurencja to wyższe modele tej samej firmy i monitory profesjonalne Nec.

Eizo Flexscan S2411W
    Na bazie tego modelu robiony jest profesjonalny graficzny Coloredge CE240W. 14-bitowa precyzja koloru do stworzenia 10-bitowej palety wyświetlanej. Poziom defektów kolorystyki i podświetlenia nieosiągalne dla żadnego monitora konkurencji łącznie z profesjonalnymi. Nadaje się do do bardzo wielu zastosowań, w tym cad, grafika na poziomie pół-profesjonalnym, profesjonalny montaż i edycja video oraz również rozrywka. Monitor ma dwa mechanizmy manipulacji obrazem w funkcji sceny, na potrzeby rozrywki, oraz obsługuje telewizyjne formaty do 1080 włącznie. Wbudowany dekoder HDCP.

Eizo Flexscan HD2441W
    Model konstruowany głównie z myślą o rozrywce najwyższej jakości rozrywce. Wbudowane wejście HDMI i dekoder HDCP. Obsługuje wszelkie możliwe tryby obrazu. Zakresy regulacji i poziom czerni całkowicie nieosiągalny dla telewizorów LCD niezależnie od ceny. Monitor ma pełnić alternatywę dla TV LCD podłączanych do komputera i monitorów używanych jako TV LCD.

Eizo Coloredge CE240W
    Monitor profesjonalny. Jest w stanie wyświetlić całkowicie płynne przejścia tonalne, neutralne szarości oraz znacznie mniejsze defekty w klasycznie najtrudniejszych, najciemniejszych i najjaśniejszych partiach obrazu. Dedykowany do wszelkich zastosowań wymagających wysokiej jakości obrazu. Grafika, fotografia, przemysł, zastosowania laboratoryjne, projektowanie. Umożliwia komfortowe dopasowanie do wszelkich warunków oświetleniowych, nie męcząc przy tym wzroku. Sprzętowa kalibracja z zapamiętaniem w monitorze nastaw warunków kolorystycznych, punktu bieli, rozkładu jasności.

Eizo Coloredge CG241W
    Monitor profesjonalny. 14 bitowa skala koloru na ekranie wyświetlone z obliczeń wykonywanych na liczbach 16 bitowych. Tak wysoka precyzja pozwala na bardzo dokładne sterowanie wyświetlaczem i wyeliminowanie w zasadzie wszystkich wad tego typu ekranu. Reprodukcja nawet w klasycznie najtrudniejszych obszarach, czyli najciemniejszych i najjaśniejszych jest obarczona minimalnym błędem. Przyjmuje się w kolorymetrii, że granica ludzkiej percepcji na odchylenia koloru to około dE=3. Monitor ma wartość dE=3 deklarowaną przez producenta jako maksymalną. Pomiary kolejnych oferowanych egzemplarzy wykazują defekty mniejsze, na poziomie dE=1,5. Jest to, jak łatwo zauważyć, poniżej poziomu zauważalnego przez człowieka. Dzięki temu, można mieć pewność, że monitor nie będzie źródłem przekłamań. Jednocześnie dzieki takim cechom, jest w stanie pokazać, np. czy 98% nafarbienia jest już aplą, czy rastrem. Pomijam oczywiście błędy drukarni, ale przy przygotowaniu materiału widać wprost na monitorze niedoskonałości i miejsca newralgiczne. Stabilizacja podświetlenia z kontrolą. Układ stabilizujący podświetlenie jest wyposazony w funkcję pomiaru oświetlenia monitora na całej jego powierzchni. Dzieje się to całkowicie automatycznie, bez udziału człowieka. Nierówności podswietlenia, czyli jedna z klasycznych, niepożądanych cech monitorów LCD, zwyczajnie nie występuje. Osłona przeciwsłoneczna. W komplecie jest dołączona firmowa osłona. Celem jej jest uzyskania poprawnej reprodukcji rozkładu jasności (tzw gamma), która jest zafałszowana w wyniku rozparszania się światła z otoczenia na ekranie. Bez osłony optycznie wydaje się, że obraz jest mniej kontrastowy, czyli gamma wyglada na około jedną działkę niższą. Mimowolnie, uzytkownik może wówczas podnieść kontrast, co w efekcie powoduje zbyt ciemny materiał w późniejszych etepach, np na wydruku czy próbie. Pozostałe cechy są takie same jak CE240W.

Wspólna cecha wszystkich wymienionych wyżej to stabilizacja podświetlenia. W ciągu półtorej minuty od zimnego startu monitor osiąga docelową jasność i zadane parametry. Oczekiwania na stabilne parametry w klasycznym monitorze to około godziny.

Cytat Zamieszczone przez maynard Zobacz posta
    Oraz moje drugie pytanko: czy ktoś z Kolegów wie, czy istnieje (ewentualnie gdzie) w okolicy Bydgoszczy możliwość zaznania fizycznego kontaktu z powyższymi monitorami przed dokonaniem zakupu?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-11-2007 o 00:00 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów