Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 125 z 170 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 241 do 1 250 z 1693

Wątek: Canon 40D

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Na monitorku to sie moim zdaniem da ocenic kompozycje. ostrosci rowniez nie sprawdzam. Najbardziej to sie przydaje ten monitorek do histogramu :-) a z balansem bieli trzeba uważać, bo nie jest tak miło. Lepiej samemu później dłubać RAW.
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyberPL Zobacz posta
    Miałem na myśli to, że na monitorku lcd, nie da sie ocenić czy jest ostro czy nie (mała rozdzielczość) - na monitorze jest żyleta...
    Niestety, rozdzielczość tego LCD to porażka. Szkoda, bo to jedyna dająca sie odczuć wada 40D :-)

A co do pytania autora wątku to u mnie jest ok. Kolor nie jest może idealnie odwzorowany, ale na potrzeby podglądu wystarczająco dobrze.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 26-10-2007 o 16:04
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    hehe, a jednak tak to wygląda...

Ale sprawa oczywiście jest bardzo prosta i trywialna.
    [....]
    Ale Zielonemu chodziło chyba o co innego , że miałeś iść robić zdjęcia. Więc może warto dotrzymać obietnicy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Jeszcze jedna sprawa, przyjrzałem się dokładniej obydwu zdjęciom i [...]
    i ... powinno ci wyjść, że obiektywy:
    np. 80mm na FF i 50mm na APS-C, przy tej samej wartości przysłony charakteryzują się różnymi zakresami GO. Czego dowodem jest załączone porównanie...

PS
    http://www.fotografuj.pl/Article/Kal...ostrosci/id/41

Tribunal
    Guest

Domyślnie

Rozdzielczość jest podobna do tej z 400d a wyświetlacz o pół cala większy...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale Zielonemu chodziło chyba o co innego , że miałeś iść robić zdjęcia. Więc może warto dotrzymać obietnicy .
    W taką noc? ;-) Chyba raczej na piwko sobie wyskoczę...

Pozdrawiam!
    Michał...

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Witam

No cóż postanowiłem w końcu napisać coś na forum (to mój pierwszy post)
    sSLR Canona bawię się od półroku (300D, 20D i teraz 40D i łacznie pareniaście obiektywów przeszło przez moje ręce) - to tak gwoli wyjasnienia, że coś o sprzęcie wiem (o robieniu dobrych zdjęć niekoniecznie :-)

Zatem nabyłem 40-stę i poniżej parę słów konetarza (wszystkie uwagi w odniesieniu do 20D używanego przez prawie 3 lata. Pierwsze wrażenia po dwóch dniach używania :-):

- Wygląd zewnętrzny praktycznie bez zmian, utrzymany ten sam styl. Wypunktowana przez optyczne.pl "wada" w postaci za duzego wyświetlacza, który można ubrudzić lewym kciukiem moz wystapić tylko przy używaniu krótkich i lekkich słałek bo zwykle lewa łapa trzyma obiektyw. Dla mnie minus to mniejszt włacznik aparatu - w 20 D było wygodniej.
    - wyświetlacz - super! Aż strach pomyśleć o tym z nikona D300 (prawie 1mpx) ale co z oczu to z serca.
    - live view - widze potrencjał przy makro - ręcze ustawianie ostrości łatwe i dokładne (oczywiście gdy aparat na statywie).
    - wielkie nadzieję wiążę z "picture style" - mam nadzieję, że nie będę musiał grzebac się tyle z RAW-ami.
    - Indywdulane nastawy c1, c2, c3 super sprawa - tylko muszę sobie to fajnie skonfigurować.
    - "Moje menu" - jw.
    - czyszczenie matrycy - duze nadzieje - zobaczymy za parę miesięcy....
    - WADA (?;-) niestety front focus w sigmie 150/2,8 bez zmian :-(
    - co do ostrości (jest jakiś wątek na ten teamat) jest ok (pomijając ff sigmy)
    To tyle na początek.

pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Canon wprowadzając do 40d Live View zapewnie stwierdził, że przyda się do tego większy LCD. Stąd wpakowanie do tego aparatu 3 cali. I myśle, że jest to jedyne uzasadnienie tak dużego LCD. Cholernie przyzwyczaiłem się do przycisków po lewej stronie i zawsze dawały one pewien margines od paćkania lewym kciukiem po wyświetlaczu.

Domyślnie

Kciuk nie jest problemem, lewa łapka i tak zawsze leży na szkle.. Gorsze jest to, że nos mi zawsze paćka (tylko bez skojarzeń ) monitor..
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

w 400D też miałem upaćkany
    można go jakoś zasłonić
    nawet czymś pół przezroczystym lub całkowicie nieprzezroczystym - wtedy może zniknie problem słabej jakości i ostrości wyświetlacza

Strona 125 z 170 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów