MaćkuP nie che nic mówić ale wsadziłeś kij w mrowisko![]()
MaćkuP nie che nic mówić ale wsadziłeś kij w mrowisko![]()
a zwrociliscie uwage,od zamkniecia watku 40d vs. 5d-ile nagle pojawilo sie problemow z 5d-af,banding,wb,.....??:-))
CANON
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Po co edytować?
Po lewej 40D.
cos tutaj nie gra w tym tescie-jak po lewej 40d i jest szerzej,a po prawej jest 5 d i jest wycinek?nie powinno byc odwrotnie?
CANON
Porównanie takie troche bez sensu i jest chyba dla tych, co uważają że 50/1.4 jest taki sam jak 85/1.8.
Trzeba dodać, że zdjęcia były robione w poniższych zestawieniach:
Canon EOS 40D: Canon EF 50 mm F1.4 lens, Aperture Priority, ISO 100
JPEG Large/Fine, Manual WB, Default Parameters (Standard), Self-Timer (with MLU)
Canon EOS 5D: Canon EF 85 mm F1.8 lens, Aperture Priority,
ISO 100, JPEG Large/Fine, Manual WB, Default Parameters (Standard PS), Self-Timer
Poza tym, kto wie jakie algorytmy wyostrzające są zaimplementowane w obydwu puszkach, czym się różnią?
Dodatkowo wielkość obrazków jest inna...
Nic za bardzo z takiego porównania nie wynika, czy to było porównanie obiektywów, czy puszek, czy algorytmów, czy matryc... Za dużo niewiadomych. To jest raczej porównanie efektów działania zupełnie różnych i nieporównywalnych sprzętów. Można stąd wysnuć jedynie wniosek, że zestaw 5D + EF 85/f1.8 jest ostrzejszy przy ust. standardowych od zestawu 40D + EF 50/f1.4 również pracującego na standardowych ustawieniach...
Natomiast, co nie ulega wątpliwości:
Ilość pixeli przemawia na korzyść 5D, nikt przecież tych brakujących pixeli w 40D software'owo nie zasymuluje. Kupując 40D trzeba się liczyć z tym, że kupuje się aparat gorszy optycznie od 5D i nic tego nie zmieni. 40D pixele ma mniejsze, ma ich mniej itd...
Ludzie, róbcie zdjęcia, a nie podniecajcie się techniką...
Pozdrawiam,
Michał
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner