Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: 135L vs. Sonnar 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    psze od niektórych dzisiejszych L'ek.

Przykład:
    http://allegro.pl/item258277772_cont...r_2_100_t.html

Wg mnie jest to jeden z najlepszych obiektywów na świecie, nie jest porównywany z canonami, nikonami czy innymi tego typu zabawkami, a raczej ze szkłami z naprawdę najwyższej półki, jak Leica czy Hasselblad.
    Na potrzeby dyskusji jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że wspominany n-razy Sonnar 135/3,5 [oczywiście egzemplarz w dobrym stanie] jakością optyczną nie odstaje wiele L'kom

Abstrahuję od rzeczy typu AF z oczywistych względów

gotman, zgodze sie z twoim zdaniem co do tej setki:> mam nadzieje ze Twoja opinia wynika z tego ze jestes/byles szczesliwym posiadaczem tego obiektywu i zrobiles nim wiele pieknych zdjec, a nie ze dzielisz sie z nami entuzjazmem wynikajacym z niezdrowego podniecania sie samplami i internetowymi testami/opiniami To znaczy zgodze sie hmm...polowicznie To swietne szklo, ale rownie swietne sa 90 summicrony R lajkowe (sa w dodatku lepiej wykonane), te wersji asph sa nawet neistety lepsze.... 135L od canona jest optycznie rownie dobry.... 85/1.4 AF od minolty bodajze z litera G - ta sama klasa i pewnie ta wyliczanka moglaby jeszcze troche trwac bo i u nikona pewnie znalazlo by sie cos zacnego . Moja konkluzja jest taka ze ta setka contaxowa JEST porownywalna z wieloma swietnymi portretowkami i ze na najwyzszej polce nie jest az tak pusto jak Ci sie wydaje. Natomiast w drugiej czesci swojej wypowiedzi poplynales duzo mocniej Smutna prawda jest niestety taka, ze szkla haselow/rolajow6000 (to czesto te same konstrukcje na roznych bagnetach i bebechach elektrycznych) maja duzo mniej wyzylowane parametry optyczne niz to, z czym mamy do czynienia w przypadku takich konstrukcji jak 135/2L czy 85/1.2LII.
    Aha..i noz mi sie w kieszeni otwiera jak widze to bezkarne uzywanie szlachetnego nazwiska Zeissa w odniesieniu do tych siermieznych komunistycznych wyrobow. Chyba nawet jakies procesy o to byly ? Wyroby z Jeny maja na prawde malo wspolnego z tym co przypinamy do hassela/rolaja/contaxa.
    pozdrawiam
    pozdrawiam,
    zby

Coś już napisał

Domyślnie

Właśnie, jaka była historia zakładów Zeissa?
    Po wojnie bodajże kilka fabryk zostało za ścianą wschodnią, a kilka bodajże uchowało się i pozostały na zachodniej części.
    Czy były potem jakieś wojny o prawo do marki Zeiss i jak różniły się między sobą wyroby ze wschodu i zachodu?
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Jak nie zapomnę, to wkrótce będę mógł taki test zrobić
    zapewne zrobisz dekielkowi zdjecie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    (....)
    Czy były potem jakieś wojny o prawo do marki Zeiss i jak różniły się między sobą wyroby ze wschodu i zachodu?
    Mniej więcej tak samo jak trabant i volksvagen .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mniej więcej tak samo jak trabant i volksvagen .
    imo nieco przesadziłeś ale ...niewątpliwie West germany były konstrukcjami lepszymi głównie mechanicznie ... trzeba powiedzieć jednocześnie że slynne szkło (piasek) były nie na zachodzie tylko w Jenie ... a Jena może i słabsza od WG to i tak w ścisłej światowej czołówce i te szkła które u nas w demoludach były wzglednie tanie, cieszyly się wielka popularnością na świecie (europa usa japonia)... wiec nie WV i trabant... tylko Mercedes i Audi

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    gotman, zgodze sie z twoim ....
    Hmmm, po prostu wyrażone opinie i link do Allegro w tym wątku wskazuje raczej na inne podłoże wypowiedzi niż merytoryczne. ;-)
    Wini

Domyślnie

popmart rozbawiles mnie mocno ja rozumiem ze masz sentyment bo jestes szczesliwym uzytkownikiem tych wynalazkow ...ale przynajmniej sprobuj zdobyc sie na odrobine obiektywizmu:>
    mam wlasnie przed oczami printy ze starych czasow. biometar 80 (oczywiscie z Twojej oslawionej piaskiem Jeny ) vs planar 80 haselowy, oba w tym samym wieku, oraz biometar 120vs planar 120 rolajowy. to nie jest trabant i vw, to jest hulajnoga i bugatti. budowa mechaniczna to temat na kolejne bezwzgledne dla produktow z jeny porownania.
    Ja mysle ze owa "wielka popularnosc w swiecie" imho oczywiscie mocno przesadzona byla pewnie raczej checia posiadania dziwolaga zza zelaznej kurtyny. bo niby do czego oni to przypinali? o! juz wiem uzytkownicy lajek i contaxow toczyli przejsciowki na m42 i PB zeby stac ich bylo na wiecej tanich ddrowskich zeissow, JENA i DDR zamalowywali na czarno i cieszyli sie swiatowa jakoscia optyczna. A swoim kolegom wydajacym tysiace marek na leitze i prawdziwe zeissy pukali sie w czolo tak jak popmart puka sie nam
    Ok dosc zartow. Popularnosc przejsciowki EF-m42 wynika tylko i wylacznie z tego ze nawet amatorskie puszki cyfrowe sa abstrakcyjnie drogie (10 lat temu za rownowartosc 30d czy 40d mozna bylo kupic sredni format gotowy do pracy zawodowej ) a szkla m42 bajecznie tanie. Moze niech ktos tu jakas ankiete zrobi ale ide o zaklad ze ta kombinacja jest uzywana najczesciej przez posiadaczy 300/350/400. I ja to doskonale rozumiem! pewnie gdybym nie zarabial na robieniu zdjec, tez bym kombinowal jak by tu miec fajna 135 nie muszac jednoczesnie placic za elke Tyle, ze jestem jednoczesnie realista i taki watek jak ten pozwolilbym sobie ewentualnie zalozyc w okolicach pierwszego kwietnia
    pozdrawiam,
    zby

Coś już napisał

Domyślnie

ad. Wini:

"Hmmm, po prostu wyrażone opinie i link do Allegro w tym wątku wskazuje raczej na inne podłoże wypowiedzi niż merytoryczne."

Twoja dogłębna analiza psychologiczna mojej wypowiedzi jest błędna - miałem na celu wywołanie starej dyskusji. A jak inaczej wywołać dyskusję, jak nie poprzez podanie jakiejś tezy?

A co do linku z allegro - przypadek. Równie dobrze mógłbym podać z ebaya, z bazy danych o obiektywach etc.

pozdrawiam

PS. psychologia to naprawdę ciekawa dziedzina nauki. Polecam
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A może kompromisem między 2/135L a Sonnarem 3,5/135 byłby Canon 2,8/135 Softfocus? W przyszłości zastanawiam się nad zakupem właśnie tego ostatniego.
    EOS: 6D mk II M5 M10 5 30, EF: 2,8/15 2,8/20 USM 2,8/24 1,8/28 USM 2/35 2,8/40 STM 1,4/50 USM 2,5/50 Macro 1,8/85 USM 2/100 USM 2,8/100 IS USM L Macro 2/135 USM L 2,8/200 USM II L 4/17-40 USM L 3,5-4,5/20-35 USM 3,5-4,5/24-85 USM 4/24-105 IS USM L 3,5-5,6/28-135 IS USM 3,5-4,5/28-105 USM II 4/70-200 USM L, T, S, EF-M: 22 28 Macro 32 11-22 15-45 18-55 18-150

Domyślnie

gotman, chodzilo bardziej chyba o to, ze jak stawiasz jakas teze, to latwiej byloby ja uprawomocnic w oparciu o wlasne doswiadczenia. te zazwyczaj maja wieksza wartosc niz linki z allegro/ebaya . z psychologia to wszystko ma malo wspolnego raczej.
    pozdrawiam
    pozdrawiam,
    zby

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów