a i znalezienie moich fotek (do czego broń Boże nie namawiam bo przeca jestem jedynie skromnym amatorem tak jak autor tego wątku i 90 % forum), jest tak samo trudne jak zrozumienie tego co napisalem
również serdecznie pozdrawiam
a i znalezienie moich fotek (do czego broń Boże nie namawiam bo przeca jestem jedynie skromnym amatorem tak jak autor tego wątku i 90 % forum), jest tak samo trudne jak zrozumienie tego co napisalem
również serdecznie pozdrawiam
znac a znalezc - spora roznica. wybacz ale obcowanie z miniaturkami 800x600 malo ma wspolnego z poznawaniem czyjejs fotografii, tym bardziej jesli tlem kontekstowym jest pyskowka o pseudotechnicznym zabarwieniu.
swoja droga...ktore ze zdjec na swojej stronie zrobiles 135 inna niz sonnar ddr?
pozdrawiam,
zby
Panowie a może tak przejdziecie na PW, bo dla postronnych osób czytanie tych dywagacji to czysta strata czasu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
własciwie 90% to manuale z JENY, WG, i inne również ruskie, pozostałe 10% to KIT .... własciwie to sam nie wiem czemyu ja właściwie ci się tłumaczę ... o co ci właściwie chodzi poza, dyskredytacja rozmówcy....
i nie rozumiem co to znaczy "tlem kontekstowym jest pyskowka o pseudotechnicznym zabarwieniu" jak na razie to nie widziałem co ty potrafisz .... ale ocenea moich jak najbardziej amatorskich zdiec przychodzi ci zaskakujaco łatwo ...., i przylecę do ciebie grzecznie z odbitkami abyś mógł fachowym okiem mnie pouczyć.... bo nie wystarczy ci zwykła galeria...
prosze modów o usuniecie całej tej idiotycznej pyskówkiw odpowiednie miejsce.
Ostatnio edytowane przez popmart ; 28-10-2007 o 22:37
moje pytanie mialo na celu tylko i wylacznie wprowadzenie do tego watku odrobiny konkretow. skoro gadamy o sonnarze135 to grzecznie zapytalem do jakiego innego szkla go porownywales, moglbys podpiac jakies obrazki zeby ludzie zobaczyli o co kaman. ja podepne cos od siebie i bedziemy mieli porownanie paru portretowek. bo chyba o to w tym watku chodzi?:>
nie wiem skad pomysl ze oceniam Twoje zdjecia..ani slowa nie powiedzialem o nich przeciezpoza tym ze sa male..jak to w internecie. zero osobistych wycieczek, zero dyskredytacji. Nota bene moje zdjecia sa rownie latwe do namierzenia jak Twoje. I sa oczywiscie rownie male
![]()
pozdrawiam,
zby
ja oczywiscie nie porównywałem osobiście innych dobrych szkieł 135 czy innych ogniskowych z moimi .... bo ich nie mam jak juz wiele razy napisałem w róznych miejscach że oczywiście sumujac wady i zalety pewnieże wolalbym stałki "L" bez dwóch zdań.
.... ale za mocno krzywdzace i nieprawdziwe uważam porównanie niektórych demoludowych (również owego sonnara MC 135 Jena) do trabanta lub nawet lepiej do hulajnogi... i tylko o to mi chodziło w calym tym zamieszaniu i w/g mnie i w/g wielu szkła te jakoscią obrazu nie maja sie co wstydzić i choć napewno są lepsze od nich to te nie są b.słabe jakby to wskazywało porównanie hulajnoga-bugatti ... jakością, plastyką, ostroscia od pełnego otworu spokojnie dorównują a czasami przewyzszają takim produkcją jak pentaxy SMC, i inne b.dobre wyroby z klasy lepszej zachodnich szkieł, zostawiając jednocześnie 80% badziewia za sobą ...lecz oczywiście są zawodowe szkła z hassela, leica, czy podobne które nawet dziś są niedoscignionymi wzorami dla nowoczesnych konstrukcji jesli chodzi o optykę.
widziałem w sieci kilka porównań szkieł 135 mm ze sporymi samplami równiez ze 135 Canona i nadal twierdzę że te porównania absolutnie nie są jednoznaczne.
wspomniany przez Ciebie biometar Six 2,8 MC , zacne portretowe szkiełko oto przykład z pełnej dziury... ja nie mogę zlego slowa powiedzieć a kosztował 150PLN
http://www.popmart.ovh.org/galeria/index.php?id=94
tu masz Flektogon 35/2,4 MC (niestetynie pamietam F)
http://www.popmart.ovh.org/galeria/index.php?id=209
pozdrawiam i jeszcze raz prosze modów owydzielenie naszej luźno z tematem zwiazanej dyskusji
Panowie nie kłóćcie się w moim wątku :-)
Wiadomo, że elka 135 będzie super. Wiadomo że sonar to nie jest elka. Wiadomo, że ten kto zarabia na życie fotografując nie kupi sobie do pracy sonara, ale są tacy jak np. ja, którzy bawią się w fotografię, dla których to jest pasja i nie zawsze mają kasę, żeby sobie kupić to, co najlepsze. Dlatego bawią się sonarami i innymi takimi szkiełkami, które wcale nie są nie są złe optycznie i można nimi w warunkach amatorskich zrobić wcale nie złe foty. Celem wątku było porównanie owego sonara z elką, pokazanie np. foty zrobionej elką na f/3,5 i sonarem przy 3,5, pokazanie różnicy w jakości zdjęć, rożnego bokehu, innych kontrastów, ostrości itp itd. Wątek założyłem już parę miesięcy temu, ale do tej pory nikt tego nie zrobił.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
No to ja na specjalne zyczenie Mariusza zmontuje sample na f3,5 z elki w jakies wiekszej rozdzialce a kolege popmarta poprosimy o sample z sonnara?
pozdrawiam
pozdrawiam,
zby
oczywiście coś dziś pstrykne na 3,5, choć to akurat pełny otwór sonnara a w przpadku 135L to już prawie działka domknięta i wynik z zasady będzie oczywisty jeśli chodzi o ostrość. proponuje dać mi możliwość domknięcia choćby do F4.
ale przyjmuje oczywiście "wyzwanie" hehe jakiej wielkości wkleić fotki , czy ful size ?
Super :-) Mała bitwa w moim wątku. Proponuję kilka fot, bo rzeczywiście sonnar na 3,5 jest na pozycji przegranej. Niech będzie 3,5; 4; 5,6; 8. Mam nadzieje, że to nie za dużo?? Czekam na foty. Tematyka dowolna, ale niech będzie widoczny bokeh ostrość i praca pod światło oraz oddanie kolorów. Czas nieograniczony. Nie ukrywam, że kibicuję sonarowi :-) Gdybym go nie sprzedał sam bym coś stworzył.
Fotki mogą być dowolnego rozmiaru, ale im większe tym lepiej.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58