Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: 135L vs. Sonnar 135

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Przepraszam, że odkopuję stary wątek, ale chciałbym podjąć lekką polemikę z pewnym twierdzeniem:

"1. No zdziwiłbym się nieco tym, że Canon nie potrafi zrobić czegoś lepszego niż Zeiss zrobił może ze 30 lat temu.
    "

Otóż, tak, moim zdaniem Carl Zeiss potrafił x lat temu produkować obiektywy lepsze od niektórych dzisiejszych L'ek.

Przykład:
    http://allegro.pl/item258277772_cont...r_2_100_t.html

Wg mnie jest to jeden z najlepszych obiektywów na świecie, nie jest porównywany z canonami, nikonami czy innymi tego typu zabawkami, a raczej ze szkłami z naprawdę najwyższej półki, jak Leica czy Hasselblad.
    Na potrzeby dyskusji jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że wspominany n-razy Sonnar 135/3,5 [oczywiście egzemplarz w dobrym stanie] jakością optyczną nie odstaje wiele L'kom

Abstrahuję od rzeczy typu AF z oczywistych względów
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gotman Zobacz posta
    Wg mnie jest to jeden z najlepszych obiektywów na świecie, nie jest porównywany z canonami, nikonami czy innymi tego typu zabawkami, a raczej ze szkłami z naprawdę najwyższej półki, jak Leica czy Hasselblad.
    Masz jakieś fotki wykonane tym obiektywem?
    Wini

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Masz jakieś fotki wykonane tym obiektywem?
    Co prawda wersja ZF, ale może plastyka jest podobna: http://dc.watch.impress.co.jp/cda/le...3/27/5875.html

PS. nie mam czasu cholercia na zmęczenie tego Takumara :-(

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No to nie abstrahuj
    70-200L f/2.8 jest tanszy od swojego brata z IS'em o prawie 3000pln. A czym sie roznia??? Tak - tylko IS'em... a moze IS'em.
    Juz ludzie wczesniej pisali - to, ze bedziesz z palca lapal ostrosc, to male miki w porownaniu ze swiatlem. Wiesz jaka roznica w cenie jest pomiedzy 17-40L a 16-35L? Pewnie wiesz. I domyslame sie, ze raczej nie ze wzgledu na te kilka mm w ogniskowej :wink:

Coś już napisał

Domyślnie

Postaram się poszukać jeszcze jakichś fotek z Planara

a na dniach przybędzie do mnie MC Sonnar 135/3,5, więc w miarę czasu wrzucę jakieś zdjęcia.
    Mikołaj Kopernik

Domyślnie

psze od niektórych dzisiejszych L'ek.

Przykład:
    http://allegro.pl/item258277772_cont...r_2_100_t.html

Na potrzeby dyskusji jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że wspominany n-razy Sonnar 135/3,5 [oczywiście egzemplarz w dobrym stanie] jakością optyczną nie odstaje wiele L'kom

gotman, zgodze sie z twoim zdaniem co do tej setki:> mam nadzieje ze Twoja opinia wynika z tego ze jestes/byles szczesliwym posiadaczem tego obiektywu i zrobiles nim wiele pieknych zdjec, a nie ze dzielisz sie z nami entuzjazmem wynikajacym z niezdrowego podniecania sie samplami i internetowymi testami/opiniami To znaczy zgodze sie hmm...polowicznie To swietne szklo, ale rownie swietne sa 90 summicrony R lajkowe (sa w dodatku lepiej wykonane), te wersji asph sa nawet neistety lepsze.... 135L od canona jest optycznie rownie dobry.... 85/1.4 AF od minolty bodajze z litera G - ta sama klasa i pewnie ta wyliczanka moglaby jeszcze troche trwac bo i u nikona pewnie znalazlo by sie cos zacnego . Moja konkluzja jest taka ze ta setka contaxowa JEST porownywalna z wieloma swietnymi portretowkami i ze na najwyzszej polce nie jest az tak pusto jak Ci sie wydaje. Natomiast w drugiej czesci swojej wypowiedzi poplynales duzo mocniej Smutna prawda jest niestety taka, ze szkla haselow/rolajow6000 (to czesto te same konstrukcje na roznych bagnetach i bebechach elektrycznych) maja duzo mniej wyzylowane parametry optyczne niz to, z czym mamy do czynienia w przypadku takich konstrukcji jak 135/2L czy 85/1.2LII.
    Aha..i noz mi sie w kieszeni otwiera jak widze to bezkarne uzywanie szlachetnego nazwiska Zeissa w odniesieniu do tych siermieznych komunistycznych wyrobow. Chyba nawet jakies procesy o to byly ? Wyroby z Jeny maja na prawde malo wspolnego z tym co przypinamy do hassela/rolaja/contaxa.
    pozdrawiam
    pozdrawiam,
    zby

Coś już napisał

Domyślnie

Właśnie, jaka była historia zakładów Zeissa?
    Po wojnie bodajże kilka fabryk zostało za ścianą wschodnią, a kilka bodajże uchowało się i pozostały na zachodniej części.
    Czy były potem jakieś wojny o prawo do marki Zeiss i jak różniły się między sobą wyroby ze wschodu i zachodu?
    Mikołaj Kopernik

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)
    Czy były potem jakieś wojny o prawo do marki Zeiss i jak różniły się między sobą wyroby ze wschodu i zachodu?
    Mniej więcej tak samo jak trabant i volksvagen .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mniej więcej tak samo jak trabant i volksvagen .
    imo nieco przesadziłeś ale ...niewątpliwie West germany były konstrukcjami lepszymi głównie mechanicznie ... trzeba powiedzieć jednocześnie że slynne szkło (piasek) były nie na zachodzie tylko w Jenie ... a Jena może i słabsza od WG to i tak w ścisłej światowej czołówce i te szkła które u nas w demoludach były wzglednie tanie, cieszyly się wielka popularnością na świecie (europa usa japonia)... wiec nie WV i trabant... tylko Mercedes i Audi

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    gotman, zgodze sie z twoim ....
    Hmmm, po prostu wyrażone opinie i link do Allegro w tym wątku wskazuje raczej na inne podłoże wypowiedzi niż merytoryczne. ;-)
    Wini

Uprawnienia umieszczania postów