Utrata ostrości przez matrycę --> zmięczenie obrazu spowodowane zbyt dużym odszumieniem na poziomie aparatu bądź użycie nieprawidłowego filtra przed matrycą. --> to właśnie trzeba sprawdzić.
Nie wiem gdzie to przeczytałem, ale chyba o to chodzi, a może w ogóle pomyliłem fora...
Co do opisu testu:
przecież nie będę się rozpisywał o wykresach MTF i o tym jakie co ma znaczenie pół dnia. Chodziło mi raczej o pokazanie "klimatu" testu i tego, że zdjęcie przy słabym oświetleniu z przysłoną f/3.5 nie pokaże jak ostre zdjęcia daje aparat. Napisałem to po to by ludzie mieli ogólne pojęcie o tym jak powinien być przeprowadzony. Nie mam czasu na tłumaczenie czemu obiektyw 85/1.2 a nie 600/8. Bez przesady. Łapać za słówka można każdego, a różnych wyjątków od reguł są tysiące. Jak kiedyś będę miał za dużo czasu to możemy porozmawiać o jakichś abstrakcyjnych rzeczach z fizyki. Będzie wspaniale. Będziemy pisali tydzień, sprawdzimy każdy szczegół jakiegoś zagadnienia i nic z tego nie wyniknie. Już się nie mogę doczekać.
Szumy powodują, że jest mniej informacji w obrazie, ale powodują, że wydaje się on ostry. Dokładnie to napisałem i dokładnie tak jest. Ten drugi wydaje się ostrzejszy, mimo że nie jest. Spróbuj spojrzeć na nie z większej odległości i zobaczysz co mam na myśli.