Strona 16 z 33 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Zablokowany

Domyślnie

Widziałem jedno ze zdjęć z jakimiś roślinkami, reszta nie chciała się ściągnąć. Może i brak statywu/długi czas itd., ale nie jest poruszone. Jest po prostu nieostre. Mydło. Aż mi trochę jest żal, że się komuś tak trafiło... Jak najszybciej leć do serwisu. Niech ci to naprawią i ciesz się nowym sprzętem. Funkcje 40D są niesamowite. Jakim to było obiektywem robione? Może po prostu jest nieskalibrowany. Ogniskowa 55 i w EXIFie nic więcej nie ma. Spróbj włączyć live view, powiększyć obraz, ustawić ostrość manualnie i zobaczyć czy wciąż jest tak samo. Jeżeli tak to jak najszybciej do serwisu przy ul. Żytniej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS: Co do nieostrych zdjęć to pozostaje umiejętne wyostrzenie. Polecam filtr Unsharp Mask. Włącza się Filter --> Sharpen --> Unsharp Mask. Ustawienia polecane przez canona (sprawdzają się idealnie): Amount 300%, Radius 0,3, Threshold 0. Jeżeli będzie za mało to reguluj suwakiem 'Amount'. Jeżeli są duże szumy to baw się 'Radius'. Możesz też zrobić gotowe akcje i to samo wyostrzenie zostanie dodane do wszystkich zdjęć które wybierzesz. Jak nie wiesz jak to pisz.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 20-10-2007 o 19:16 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    problem z modelkami
    ale znajomym policzę

proszę 2.8 portret http://www.mytempdir.com/2044203

tak z ciekawości wrzucił byś jakiś RAW portret 2.8 z 5D
    postaram się coś wrzucić, dam info na priva..
    Heniek

Zablokowany

Domyślnie

Zobaczyłem portret i po wyostrzeniu jak na obiektyw zmiennogniskowy to jest ok. Masz może jakąś dobrą stałkę typu 100/2.8 macro USM? Wtedy możnaby dopiero zobaczyć jaka jest ostrość i to przy manualnym ustawieniu ostrości.

Uzależniony

Domyślnie

Funkcje 40D są niesamowite.
    ktore?
    w sumie to wszytskie juz dawno byly dzielem konkurencji

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    ktore?
    w sumie to wszytskie juz dawno byly dzielem konkurencji
    Najbardziej podoba mi się funkcja robienia zdjęć. Konkurencja miała ją już dawno... ale co z tego. I tak się cieszę.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

zerknij na moje - są z 85/1.8 i 40D z ręki - wg mnie są ok, ale może to zbytni optymizm i też muszę się martwić
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany

Domyślnie

Stop, stop, stop!
    To wszystko nie ma sensu. Jeżeli sprawdzamy ostrość tego co daje matryca, a nie obiektyw to test trzeba zrobić tak:
    1) W aparacie ustawiamy RAW + najlepszy JPG
    2) wyostrzanie w aparacie na 0
    3) bierzemy przede wszystkim najostrzejszy obiektyw stałoogniskowy jaki mamy, w drugiej kolejności patrzymy na jego jasność. Im jaśniejszy tym lepszy, ale jasność nie jest "silniejsza" od ostrości;
    4) używamy statywu, chyba, że mamy jakiś słaby to ustawiamy aparat na stole
    5) samowyzwalacz z wcześniejszym podnoszeniem lustra
    6) używamy mocnego ostrego światła (np. 2 halogeny/mocna lampa błyskowa, a najlepiej oba) i jak najkrótszego czasu otwarcia migawski
    7) Przysłona f/8
    !8) OSTROŚĆ trzeba ustawić manualnie, w EOS 40D jest idealnie. Włączamy live view, wybieramy największe powiększenie i ustawiamy ostrość. Obiektyw powinien być ustawiony na swoje największe powiększenie, pomijając macro 5:1 z wbudowanym mieszkiem. Najlepszy byłby 85/1.2.
    9) Fotografujemy kartę testową (np. zadrukowana kartka z jedynkami przyklejona do sztywnej książki). Kartę ustawiamy maksymalnie równolegle do płaszczyzny matrcy.
    10) Test można powtórzyć do sprawdzenia AF bez manualnych ustawień.
    11) Wszystko oczywiście w canonie na ISO 100, żeby szumy nie powodowały sztucznego wyostrzenia.

Wszystkie ustawienia JPG w aparacie na 0

Potem wystarczy oznaczyć, które jest z AF, a które nie i można oceniać. Narazie jest mydło. Nie ma co się dziwić - takie światło, f/3.5 i jeszcze z ręki. Może i nie jest aż tak nieostre, ale na pewno głębia ostrości jest bardzo płytka.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 20-10-2007 o 20:06

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    7) Przysłona f/8
    a jak ktoś ma najjaśniejsze szkło z F8? Albo choćby plasticzaka na f5.6? Przysłona musi być domknięta o 2-3 działki EV, domykanie mojej 135L 2.0 do F8 da gorsze efekty niż na f5.6
    8 ) OSTROŚĆ trzeba ustawić manualnie
    sorki ale to jest nieporozumienie. Koledzy testują działanie AFa, a ty go wyłączasz.. W celach porównawczych należy raczej sprawdzić jak prezentują się takie tablice fotografowane w testach dostępnych w sieci. Jak ktoś ma wadę wzroku to niby jak mu to wyjdzie?

Obiektyw powinien być ustawiony na swoje największe powiększenie, pomijając macro 5:1 z wbudowanym mieszkiem. Najlepszy byłby 85/1.2.
    ??? nie rozumiem ponownie.. czyli mając zooma 70-300 Canona mają ustawić 300mm i dać F8 jak piszesz? Haha! To bedzie dopiero mydło! Obiektyw ma być ustawiony w optymalnym zakresie jakości optycznej, a najlepiej niech będzie to stałka i wtedy zapominamy o ustawianiu ogniskowej. BTW: zerknij na wykresy MTF i zobacz jak się 85/1.2 zachowuje po domknięciu do F8.. Co ci przyszło do głowy sugerować takie szkło???
    9) Fotografujemy kartę testową (np. zadrukowana kartka z jedynkami przyklejona do sztywnej książki). Kartę ustawiamy maksymalnie równolegle do płaszczyzny matrcy.
    to niedobra metoda. Takie ustawienie da ci jeden tylko wynik. Trzeba zadbać o ustawienie karty pod kątem aby móc zaobserwować, czy ostrość przed i za punktem w który celujemy zachowuje się prawidłowo.

11) Wszystko oczywiście w canonie na ISO 100, żeby szumy nie powodowały sztucznego wyostrzenia.
    szumy powodują rozmycie, a nie wyostrzenie
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    a jak ktoś ma najjaśniejsze szkło z F8? Albo choćby plasticzaka na f5.6?
    To mu test nie wyjdzie. Potrzebny jest jasny obiektyw stałoogniskowy, ale to jest chyba oczywiste. Bez niego nie da się precyzyjnie manualnie ustawić ostrości, bo głębia ostrości będzie zbyt duża.
    sorki ale to jest nieporozumienie. Koledzy testują działanie AFa, a ty go wyłączasz..
    Oni nie testują sprawności AF tylko jak ostre obrazy daje matryca. AF sprawdza się w inny sposób. Chyba, że pomyliłem wątki. Zaraz sprawdzę.
    W celach porównawczych należy raczej sprawdzić jak prezentują się takie tablice fotografowane w testach dostępnych w sieci. Jak ktoś ma wadę wzroku to niby jak mu to wyjdzie?
    Nie wyjdzie. Jeżeli ktoś ma wadę wzroku to może ją skorygować odpowiednimi soczewkami albo po prostu nie brać się za precyzyjne testy. Tak jest i się tego nie przeskoczy. Jak ktoś ma wadę wzroku to trudno... Nie wiem czy da się porównać ostrość zdjęć mając wadę wzroku. Ja widzę idealnie ostro i może dlatego o tym zapomniałem.
    ??? nie rozumiem ponownie.. czyli mając zooma 70-300 Canona mają ustawić 300mm i dać F8 jak piszesz? Haha! To bedzie dopiero mydło! Obiektyw ma być ustawiony w optymalnym zakresie jakości optycznej, a najlepiej niech będzie to stałka i wtedy zapominamy o ustawianiu ogniskowej.
    to niedobra metoda.
    Obiektywów zmiennogniskowych do testów matrycy w ogóle nie bierze się pod uwagę.
    Takie ustawienie da ci jeden tylko wynik. Trzeba zadbać o ustawienie karty po d kątem aby móc zaobserwować, czy ostrość przed i za punktem w który celujemy zachowuje się prawidłowo.
    Chyba nie myślimy o tych samych testach. Ja napisałem jak się testuje czy matryca daje ostre zdjęcia (odszumianie, filtr). Nie trzeba nic ustawiać pod kątem, chyba, że ktoś nie potrafi precyzyjnie ustawić ostrości przy takim powiększeniu obrazu. Ustawiamy obiektyw na f/8 więc różnicę 3-4 milimetrów w ustawieniu ostrości i tak można pominąć. Jeszcze raz - to nie jest test na złą kalibrację. Jeżeli ktoś nie jest w stanie idealnie ustawić ostrości to może ustawić kartę pod lekkim nachyleniem.
    szumy powodują rozmycie, a nie wyostrzenie
    I tu masz trochę racji, a zarazem bardzo się mylisz :) Szumy generalnie ukrywają szczegóły zdjęcia jednak zwiększona ziarnistość sprawia, że zdjęcie wydaje się ostrzejsze, mimo, że tak nie jest.
    A... jeszcze jedno. F/8 dałem dla uproszczenia. Np. bardzo popularny 50/1.8 daje najlepsze rezultaty na f/5.6. Ale to się testuje przed wykonaniem tego testu robiąc serię ujęć na różnych przysłonach.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 20-10-2007 o 21:17 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Tak gadacie i gadacie niech ktoś zrobi te zdjecia testowe 40D+jasna stałka i wrzuci na forum nie wstydzić się
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Strona 16 z 33 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów