Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 114 z 170 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 1693

Wątek: Canon 40D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    W jakich warunkach to się dzieje? Bo jeśli przy sztucznym oświetleniu, chyba halogenowym, różny balans bieli jest rzeczą normalną. Wynika to z przesunięcia fazy działania tych lamp, gdyż one nie świecą cały czas jednorodnie - przez co przy krótkich czasach naświetlania łapie się różne fazy i w konsekwencji różne kolory.
    Mieszanka lamp halogenowych z oswietleniem okiennym. Czasy naswietlania blizej dluzszym (1/30-1/60) niz krotszym. Na 20D nigdy cos takiego mi sie nie zdarzylo w ciagu 2.5 roku focenia rowniez w podobnych a nawet identycznych warunkach. Jedyna roznica to 5fps w 20D i 6.5 fps w 40D. Wydaje mi sie jakby AWB przed kazda klatka lapal od nowa i nie zawsze to samo mu wychodzilo bo za szybko musial lapac. Przy pojedynczych strzalach AWB tez srednio poprawnie sobie radzil. 'Auto' lub pipetka w PS o wiele lepiej sie sprawuje.
    Co do uzywania sRAW to nie dla mnie bo czasem sporo ciacham i potrzebuje pelnej rozdzielczosci.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Napiszcie cos wiecej o tym odszmianiu 40D

aqua - zakrawa to na jakiś złośliwy podtekst

Uzależniony

Domyślnie

To może i ja coś napiszę
    Przesiadłem się z 350d, pierwsze wrażenie po wzięciu aparatu do ręki - o krowa, jaki on duży! Aparat jest sporo większy od 50e, czyli na mój gust ciutkę za duży. Wcięcie pod palcem wskazującym na gripie za to pozwala go trzymać wygodniej od 50. 350d po kilku dniach z 40d sprawia wrażenie plastikowej zabawki.
    Wizjer, w porównaniu z 350d - naprawdę duży i jasny, wielkość ca pośrodku pomiędzy 350 a 50 przy jasności porównywalnej z 50.
    AF, banał, sporo lepszy, chociaż muszę jeszcze dokładnie sprawdzić, bo coś mnie się zdaje, że Tokina 12-24 jakby BF nagle dostała.
    LiveView - to jest to! Do landszaftów i makro jak znalazł, świetna rzecz. Ergonomia, mając kulejącego w tej materii 350d myślałem o przesiadce na tak wychwalanego za nią Nikona. Przy 40d o zmianie już nie myślę. Pewnie d300 będzie lepszy, ale dla mnie ergonomia 40d, o niebo lepsza od 350d, jest już całkowicie wystarczająca.
    Jakość zdjęć, kolory ładniejsze, jakby ciut większa rozpiętość tonalna. Ostrość, ostrość... pewnie lepsza, ale że człowiek jak dostanie nową zabawkę to zaczyna nagle testy robić i cropy oglądać i mu się zdaje, że jest średnio.
    Jak znam siebie za kilka dni będę i z tego w pełni zadowolony.
    5d to w każdym razie nie jest, ale z 50/1.8 i tak jest bdb

Podsumowując: Jak komuś chodzi po głowie 400d a 40d czy nawet 30d lekko go swędzi, niech się nie broni i kupuje wyższy model. Ja w każdym razie żałuję, że półtora roku temu nie dołożyłem do 20d.

Coś już napisał

Domyślnie

A jak sie sprawuje zywotnosc baterii w stosunku do 20d?Oczywiście bez korzystania z live view?W subiektywnym odczuciu jest lepiej ,mniej wiecej tak samo czy też gorzej?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jeżeli chodzi o baterie to IMHO krócej ona trzyma.
    a jeżeli chodzi o porównanie do mojego wcześniejszego aparatu na którym pracowałem, czyli 300D , to wszystko poza LCD jest lepsze
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bateria jest ta sama, ma identyczny numer więc nic się w baterii nie zmieniło. Trochę szybciej się wyczerpuje, bo telewizor jest większy, a zazwyczaj często z niego korzystamy (z LV zresztą również). To zjada baterię odrobinę szybciej. Na szczęście zamienniki do tych baterii to koszt 25 złotych, więc można kupować.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

zamienniki są g. warte mają tylko 50% pojemności oryginalnej baterii a w naszym kraju oryginalny akku jest strasznie drogi 300 zł to złodziejska cena, kupiłem wczoraj na amazon.com za 48$ + 4 dolce za przesyłkę z US i A. i uwaga na tańsze "oryginały" z allegro, kumpel kupił za 220zł i dostał szmelc warty tyle co zamienniki za 25 zeta...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rasta Zobacz posta
    zamienniki są g. warte mają tylko 50% pojemności oryginalnej baterii
    to ciekawe, bo moje zamienniki radza sobie zupelnie dobrze i chodza porownywalnie z oryginalem

pomijam fakt, ze nawet przy tych sugerowanych 50% pojemnosci (co akurat jest kompletna bzdura), zakup 2 zamiennikow wychodzi nadal o wiele taniej niz oryginalu.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    bateria jest ta sama, ma identyczny numer więc nic się w baterii nie zmieniło. Trochę szybciej się wyczerpuje, bo telewizor jest większy, a zazwyczaj często z niego korzystamy (z LV zresztą również). To zjada baterię odrobinę szybciej. Na szczęście zamienniki do tych baterii to koszt 25 złotych, więc można kupować.
    to że jest taka sama to wiem. zresztą w 300D jest też taka sama. a raczej w 20/30/40D jest taka sama jak w 300D i jak pisałem to IMO bateria szybciej pada - właśnie dlatego że więszky LCD, pewnie procesor też więcej zżera, szybsza migawka...
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony

Domyślnie

Tez nie mam rzadnych problemów z zamiennikami. Oczywiście pojemność na etykiecie, często o połowę wyższa niż oryginału, nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością, ale nie jest też znacząco niższa. Przy cenie zamienników o kupnie oryginału nawet nie myślę.

Strona 114 z 170 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów