Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No jasne, że napisz . Przecież Cię nie zjemy .
    To wiem, ale nie wiem czy kogoś to w ogóle interesuje. No dobra:

Od razu powiem, że po pierwsze opinia jest mocno subiektywna, ze względu na to że zawsze miałem Minoltę, do niej jestem/byłem przyzwyczajony i lubiłem ją z jej wadami zaletami. Tak więc opinia o alfie nie będzie od tego oderwana.

1. Da się robić zdjęcia - duzy solidny, dobrze wykończony korpusik. Cała dłoń mieści się na uchwycie - mały palec nie ucieka.

2. Świetny jasny wizjer, szybki i pewny AF, ciche kłapanie lustrem, czyli wszystko co potrzeba, a czego często brakowało w amatorkich i półprofi lustrzankach minolty i cyfrach KM i Sony.

3. Właściwie to 700ka już powoli przypomina dobre aparaty (z czasów analogowych, które były lepiej dopracowane). Kilka fotek zrobiłem na ISO 800 dla mnie rewelacja, a jeśli chodzi o szum to dosyć restrykcyjny jestem (w Minolcie D5D ISO 400 tylko od wielkiego dzwonu używałem, a szumy przy ISO 400 z alfy 100 to dla mnie już za dużo).

4. Obsługa - zupełnie odjechana - zupełnie nowa - trzeba się zupełnie od nowa uczyć. Ale za to joy i poruszanie się nim po wszystkich nastawieniach na telewizorku to coś świetnego.

5. Za dużo jesli chodzi o ustawienia nie pokombinowałem, bo czasu mało, ale jesli miałbym szukać wad, to AWB w tym świetle się nie bardzo spisał (ale warunki trudne - połączenie światła żarowego i jarzeniowego).

6. Stabilizacja - miałem podpiętą 50-tkę i czasy 1/13 i 1/6 zrobiłem nieporuszone

Wniosek
    Kosmiczna różnica w porównaniu do mojej amatorskiej Minolty D5D. Korpus klasy (porównując z czasów analogowych) Minolty 800si (w Canonie to chyba był canon 50E ??). Czyli coś dopracowanego dla zaawansowanego amatora, a da się też tym pracować.

Myślę, że jest porównywalna do Canona D40 - cena ta sama (w przybliżeniu - sugerowana przez Sony co prawda 5200, ale na forum kupują właśnie od Sony pierwszą partię za 4200 w zestawie z 4GB kartą), gdyby nie stabilizacja (na korzyść Alfy - działa od 2,5-4 EV) i nie pomiar błysku (na korzyść Canona) to którykolwiek się wybierze korpus będzie się zadowolonym.

Tak więc wszystko zależy od szkiełek i jeśli chodzi o nowych użytkowników to od sprzedawcy.

pozdr
    tomek
    analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bieda Zobacz posta
    To wiem, ale nie wiem czy kogoś to w ogóle interesuje.

(....)
    Ale zapomniałem dodać, że jednak bana możesz dostać .

No czyli minolciarze wreszcie mają fajną puszkę. I o to chodziło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale zapomniałem dodać, że jednak bana możesz dostać .

No czyli minolciarze wreszcie mają fajną puszkę. I o to chodziło .
    no dobra... ale sobie jednego nie odpuszcze:
    i nawet moga ja podlaczyc do telewizora! a kto wie, czy do nowej wersji nie bedzie mozna podlaczyc, w roli wezyka, joysticka od Playstation

Bieda - napisze lakonicznie acz prawdziwie: zgadzam sie z tym co napisales wczesniej w opowiedzi (hehe... takze z tym, ze sie ze mna zgodziles ). i dzieki za konkretna opinie o Alfie.

Minolta 800 moim zdaniem byla lepsza od 50E. jednak troche bardziej wypadkowany ficzerami korpus i bardziej uzytkowy.

jedno pytanie co do stabilizacji, bo Wy pewnie macie lepsza ewangelie tego tematu i sie to pojawia: gdzie tego sie uzywa, tak realnie? ja jestem wprawdzie landszafciarz (uzytkownik statywu - bardzo niepopularnego dzisiaj narzedzia, poza zapytaniami na forach jakie Manfrotto kupic) a poza tym robie zdjecia dziecka (ktorego nawet anti-shake producenta Playstation nie da rady), wiec to mi jest nigdzie nie potrzebne. widze zastosowanie w pstrykach i w street photo, ale poza tym... ?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-10-2007 o 10:53
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

Minolta 800 moim zdaniem byla lepsza od 50E. jednak troche bardziej wypadkowany ficzerami korpus i bardziej uzytkowy.
    800si to dla mnie super dopracowane body - synchronizacja na drugą lamelkę, silna wbudowana lampa (tak w razie wypadku zewnętrznej). Świetna współpraca z zewnętrznymi lampami, łacznie z wyzwalaniem dodatkowych lamp zewnętrznych przedbłyskiem, jasny i duży wizjer.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jedno pytanie co do stabilizacji, bo Wy pewnie macie lepsza ewangelie tego tematu i sie to pojawia: gdzie tego sie uzywa, tak realnie? ja jestem wprawdzie landszafciarz (uzytkownik statywu - bardzo niepopularnego dzisiaj narzedzia, poza zapytaniami na forach jakie Manfrotto kupic) a poza tym robie zdjecia dziecka (ktorego nawet anti-shake producenta Playstation nie da rady), wiec to mi jest nigdzie nie potrzebne. widze zastosowanie w pstrykach i w street photo, ale poza tym... ?
    Chyba dokładnie tam gdzie się korzysta ze szkieł ze stabilizacją, czyli wszędzie gdzie jest gorsze światło, a nie chcesz mieć poruszonego zdjęcia.

np.
    przy ogniskowej 200mm możesz sobie spokojnie zejść do 1/60 lub 1/125 dzięki czemu i ruch będzie zatrzymany i zdjęcie nieporuszone.

przy ogniskowej 50mm przy statycznej scenie i słabych warunkach, brakiem pod ręką statywu schodzisz do 1/6 i focisz po prostu.

W ciemnym kościele na ogniskowej 105, czasy 1/30 ze spokojem utrzymasz i ludki też za szybko tam nie śmigają w ławkach.

Ja już się do AS przyzwyczaiłem i dzięki temu odsetek poruszonych zdjęć mi sopadł.

A że ruchu się nie zatrzyma to oczywiste, a że nie zawsze sie ma przy sobie statyw to inna sprawa.

pozdr

Zablokowany

Domyślnie

Fotopolis tez nie jest o niczym informowane przez Sony Polska, mimo uplywu juz 4 tygodni:

"
    Szanowny Panie,

bardzo dziękuję za przysłaną informację dotyczącą Sony A700. W tej chwili
    przygotowuję test tego aparatu i wiadomość od Pana z pewnością się bardzo
    przyda. Nawet ostatnio zastanawialiśmy się, dlaczego czujnik w gripie nie
    działa i z pytaniem o to planowaliśmy zwrócić się do przedstawicieli Sony
    Polska. Teraz już wszystko rozumiemy. Jeszcze raz dziękuję.
    "

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Fotopolis tez nie jest o niczym informowane przez Sony Polska, mimo uplywu juz 4 tygodni:

"
    Nawet ostatnio zastanawialiśmy się, dlaczego czujnik w gripie nie
    działa i z pytaniem o to planowaliśmy zwrócić się do przedstawicieli Sony
    Polska. Teraz już wszystko rozumiemy. "
    Może dlatego czekali 4 tyg. na odpowiedź, bo nie zadali jeszcze pytania

pozdr
    Tomek

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bieda Zobacz posta
    Może dlatego czekali 4 tyg. na odpowiedź, bo nie zadali jeszcze pytania
    No tak, ale chodzi o to, ze Sony nie informuje oficjalnie o braku czujnika w wersji europejskiej, wola to przemilczac.

A niejaki Krzysztof z Sony Polska na KKM uprawia sciemnologie, ze dopiero co wiadomo (4 tygodnie), ze bedzie na oficjalnych stronach (za dwa lata?), ze to, ze tamto...

Canon rulez!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów