Strona 39 z 84 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko Zobacz posta
    A już teraz mam 100 proc. pewności, że 40D dużo brakuje do 5D i nawet Canik tego nie zmieni. Trzeba lekko niedowidzieć, aby tego nie zauważyć. Podłączam się do fanclubu Canika - ja bym nie potrafił tak jak on, tak długo wypisywać takich bzdur

mam ci napisac co 5d brakuje do 40d? - proste fotografa i nic tego nie zmieni

a propo tego zboczenie ogladania fotek w 100% juz powoli mija...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    no własnie piszą a ja bym z chęcią zobaczył te fotki Nie neguje tego ze 5d robi swietne fotki ale jakos uzytkownicy 5d ktorzy najwiecej krzycza w tym wątku nie potrafią tego udowodnić
    chodzisz po ulicach, oglądasz wystawy? kupujesz kolorowe czasopisma?
    Oceniam, że jakieś 70 % zdjęc reklamowych w tym kraju jest z 5D. Cała reszta ze wszystkich pozostałych body wszystkich producentów razem wziętych. To się nieco zmieni po wprowadzeniu d3 nikona, bo ta firma wróciła do gry. Mimo, że trójka to nie typowo studyjne body.

nie tylko ale miedzy innymi i zdaje sie ze nie tylko mnie bo uzytkownicy 5d strasznie niecierpliwią sie nastepcy z czysciarką na matrycy(żeby tylko)
    i znwu - wiesz lepiej co posiadacze 5D najbardziej potrzebują. A ja sądzę, że w momencie kupna wiedzieli jakie to body ma parametry, że ma braki (były inne body - szybsze itd) a mimo to kupili 5D

FF?...chyba pseudo FF pozatym samo pseudo ff nie czyni z 5d puszki profesjonalnej...taki nikon d300 zapowiada się o wiele ciekawiej - mimo ze crop - ma 100% pokrycia kadru w wizjerze no i lampe blyskową
    Po prostu nikon pozbawił głupich cięć d300 i stworzył świetną puchę co prawda bez FF ale FF tez ma swoje wady...aberracja chromatyczna,winieta i rozmyte brzegi no i drogie obiektywy... w cropie jest to co najlepsze i mnoznik ogniskowej i wcale nie uwazam zeby ktos kto potrafi robic zdjecia robił je gorzej od kogos z FF ale to tylko moja skromna opinia
    Ergonomia w d300 w porównaniu do 5d tez zapowiada sie o klase wyzej a ekran lcd to czysty rarytas Cena powinna być o ponad 2000 tysiace nizsza - jesli ktos chce moze ta kwote przeznaczyć na obiektyw.
    chyba nie wiesz co to FF i coś ci się z wizjerem pomieszało. Lampa błyskowa jest wbudowywana w body niższej klasy, a nie tych z wyższej półki, więc ten twój argument jest totalnie bez sensu.
    Ergonomia 5D była juz gorza niż poprzednika D300 - czyli D200 - i co ? ludzie kupowali 5D, mim, że były bardziej ergonomiczne body.

różnica między formatem DX a FF nie polega na umiejętnościach fotografa, a na różnicy obrazowania w róznych formatach. Odróżniasz zdjęcie zrobione średnim formatem (o ile zdjęcie pokazuje możliwości tego formatu) od zdjęcia zrobionego czymś z cropem? Nie odróżniasz. I dlatego nie wiesz o czym tu ludzie piszą. Różnica między FF a DX jest oczywiście mniejsza, niż między MF a FF, ale jest. O to tu chodzi.

Poważne pytanie do ciebie: jak sądzisz, czy ktokolwiek kupi Nikona D3 skoro on będzie 10 tys droższy od D300, a praktycznie jedyna istotna róznica to FF lub DX ? (pozostałe to wbudowany bądź odczepiany grip, 8 kontra 9 kl/s i wbudowana lampa błyskowa - argument za D300 wg canika)
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    różnica między formatem DX a FF nie polega na umiejętnościach fotografa, a na różnicy obrazowania w róznych formatach. Odróżniasz zdjęcie zrobione średnim formatem (o ile zdjęcie pokazuje możliwości tego formatu) od zdjęcia zrobionego czymś z cropem? Nie odróżniasz. I dlatego nie wiesz o czym tu ludzie piszą. Różnica między FF a DX jest oczywiście mniejsza, niż między MF a FF, ale jest. O to tu chodzi.
    POPIERAM nareszcie coś mądrego, ktoś napisał, w tym debilnym z założenia wątku! Jaca-> dzieki

... a jak kolega Przemek nie widzi różnicy w zajęciach zrobionych 5D, to problem z jest kolegą Przemkiem a nie z 5D....

5D rulez!!!

Domyślnie

chodzisz po ulicach, oglądasz wystawy? kupujesz kolorowe czasopisma?
    Oceniam, że jakieś 70 % zdjęc reklamowych w tym kraju jest z 5D. Cała reszta ze wszystkich pozostałych body wszystkich producentów razem wziętych.
    nie no albo rozmawiamy powaznie albo wcale

A ja sądzę, że w momencie kupna wiedzieli jakie to body ma parametry, że ma braki (były inne body - szybsze itd) a mimo to kupili 5D
    kupili 5d bo ma pseudo FF i prawie 13 milionów pikseli - taka jest smutna prawda i wiekszosc tych osób wcale nie robi lepszych zdjec niz np. canonem 20d czy tez 40d Róznicy nie zauwazysz ani na duzej odbitce ani po umieszczeniu zdjecia w internecie
    Dla cropofobów róznica bedzie dotrzegalna pewnie gołym okiem ale to ich problem...
    Co niektorzy kupili 5d z kiepskim obiektywem i liczyli ze sam zacznie za nich robic swietne fotki a tu lipa...aberracja,winietowanie i rozmyte brzegi - oj tego sie nie spodziewali

Lampa błyskowa jest wbudowywana w body niższej klasy, a nie tych z wyższej półki, więc ten twój argument jest totalnie bez sensu.
    wyzszej klasy? nie rozsmieszaj mnie...jak w golfa wmontujesz silnik z mercedesa to tez bedzie on wyzszej klasy?
    Lampa blyskowa przydaje sie do doswietlania portretów i w pomieszczeniach - nie kazdy amator ma ochote nosic ze soba w plecaku dodatkowa lampe.

i coś ci się z wizjerem pomieszało
    co mi sie pomieszało z wizjerem?

Ergonomia 5D była juz gorza niż poprzednika D300 - czyli D200 - i co ? ludzie kupowali 5D, mim, że były bardziej ergonomiczne body.
    z tego co sie orientuje sprzedaz nikona d200 jest kilkukrotnie wyzsza niz 5d na dzien dzisiejszy ale ty oczywiscie wiesz lepiej

Poważne pytanie do ciebie: jak sądzisz, czy ktokolwiek kupi Nikona D3 skoro on będzie 10 tys droższy od D300, a praktycznie jedyna istotna róznica to FF lub DX ?
    ojej tych zmian jest o wiele wiecej...ale niech ci bedzie Odpowiem pytaniem bo tak chyba bedzie prosciej - a dlaczego ludzie kupują canony z serii 1d?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Canik, przeczytaj sobie caly watek od poczatku bo zachowujesz sie jak dziecko ktore pozjadalo wszystkie rozumy. 1000 razy dostales sensowne wyjasnienia poparte sprawdzonymi argumentami a dalej za przeproszeniem pieprzysz jak potluczony. Wszystkim normalnym proponuje eot, szkoda czasu na walke z betonem.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)kupili 5d bo ma pseudo FF i prawie 13 milionów pikseli (....)
    Możesz wytłumaczyć na czym polega pseudo FF w 5D?

(....)
    z tego co sie orientuje sprzedaz nikona d200 jest kilkukrotnie wyzsza niz 5d na dzien dzisiejszy ale ty oczywiscie wiesz lepiej (....)
    A możesz podać źródło tych danych?

(....)
    ojej tych zmian jest o wiele wiecej...ale niech ci bedzie Odpowiem pytaniem bo tak chyba bedzie prosciej - a dlaczego ludzie kupują canony z serii 1d?
    Odpowiem za kolegę dlatego, że są im potrzebne tak samo jak innym 5D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Możesz wytłumaczyć na czym polega pseudo FF w 5D?
    oczywiscie...to proste - matryca w 5d nie ma rozmiaru filmu małoobrazkowego.

A możesz podać źródło tych danych?
    może niech najpierw kolega poda zródlo swoich danych odnosnie sprzedazy 5d w stosunku do d200

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

No tak 35.8 x 23.9 mm Procentowo to ile mniej od 36x24 mm? Może ktoś policzy?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(...)
    A skąd masz takie dane ? To prawdziwa rewelacja. Z tego wynika, że cały czas piszesz o aparacie, którego nie miałeś nawet w ręku, bo ten 5D który ja miałem miał taką właśnie matrycę.

Co do sprzedaży 5D i 200D kolega mówił tylko o tym, że ktoś kupował 5D, a nie ile sztuk. Dlatego chętnie bym poznał statystyki sprzedaży na których się opierasz.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL Zobacz posta
    No tak 35.8 x 23.9 mm Procentowo to ile mniej od 36x24 mm? Może ktoś policzy?
    0,55% po pojedynczym wymiarze
    0,97% powierzchniowo.
    czuwaj!

PS. canik - nie daj sie! walczysz! :-D

PS2. i jeden *, ze 9 na 10 labow sobie cielo klatke filmu bez skrepowania o spory margines... z kazdej ze stron co w rezultacie dawalo calkiem fest cropa
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-09-2007 o 22:03
    www albo tez flickr

Strona 39 z 84 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów