Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Macie trochę blade pojęcie o LV. Po pierwsze na nowych LCD o dużym kącie widzenia bardzo dobrze się sprawdza, po drugie ruchomy LCD jest dużo lepszym rozwiązaniem niż np. WiFi. Dużo osób twierdzi, że ruchomy LCD jest bardzo narażony na uszkodzenia mechaniczne i w ekstremalnych warunkach lepszym rozwiązaniem jest WiFi. Proszę podajcie przykład takiego wykorzystania LV gdzie obracany LCD jest narażony na mechaniczne uszkodzenie, a WiFi i podgląd na laptopie jest wygodniejszy, mniej narażony na mechaniczne uszkodzenia, bardziej ergonomiczny czy mobilny. No i np. zdjęcia w tłumie z laptopem i WiFi czy makro na bagnach Musicie mieć super laptopy jak wojsko LV z WiFi można sensownie wykorzystać w spokojnych warunkach np. studio, ale i tu obracany LCD nie jest na nic narażony, a jednocześnie pozwala na szybsze sterowanie aparatem bez potrzeby odwracania się czy podchodzenia do laptopa.
    Używając Twojego języka - Masz trochę blade pojęcie o tym jak się robi zdjęcia w akcji. Mam na myśli reporterkę np. uliczną ale nie tylko. Taki ekranik odchylany to pierwsza rzecz, którą można zwyczajnie urwać. I mówię to nie na podstawie moich przemyśleń w tym temacie tylko mojego doświadczenia. Wiem też jak to wygląda w kamerach i jak nie wiele potrzeba żeby to zrobić np. stało się to mojemu koledze w 170-tce. Trach i koniec. Nie twierdzę że to jest nieprzydatne ale taki odchylany ekramnik jest słabym punktem niestety i nie sądzę żeby szybko został zastosowany w korpusach semi-pro i pro. Przeciwstawienie do WiFi nie ma tu nic do rzeczy, bo to do czego innego.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Wszystko to g...o warte. Fotografuję lustrzankami już 20lat i zachodzę w głowę po co komu LV. Oczywiście, że to jest przydatne 3% użytkowników w 1% sytuacjach, wydumanych i mocno hipotetycznych. To jest taki sam bajer jak wycieraczki w aucie sterowane czujnikiem deszczu. Nic poza tym. A sytuacje z WIFI i laptopem są niczym z Monty Pythona. Co z tego, że można zdalnie podglądać? Próbowałem kiedyś zostawić aparat na statywie pod dziuplą. Po 5 godzinach, gdy przyleciał wreszcie dzięcioł zielony, skończyło się zasilanie, a skurczybyk siadał na pniu w taki sposób, żeby ogon nie mieścił się nigdy w kadrze
    Powiem mocno i ortodoksyjnie: potrzebujesz LV, kup sobie kompakta
    Życzę wszystkim "lustrzankowcom", żeby zrobili choć 10 zdjęć kadrując przez LV na LCD i choć jedno przez laptopa. Wtedy LV bedzie mieć uzasadnienie
    Ja fotografuję lustrzankami jeszcze dłużej i dla mnie LV w postaci w jakiej jest np. w 40D w trybie Silent wydaje się mega przydatną funkcją dla moich potrzeb więc bardzo proszę nie wyjeżdżać tu z tekstami o "wydumanych", "hipotetycznych sytuacjach" i kompaktach .

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    (....)
    Proponuję Ci potrenowanie tego w praktyce. Ocena ostrości na LCD nie jest wcale łatwa, pomijając już fakt, że w realnych warunkach najczęściej mało co w ogóle widać na LCD. Z wizjerem nie ma tych kłopotów.
    Proponuję poczytać to forum i opinie użytkowników 40-tki zamiast teoretyzować. Tak - w trybie LV na wyświetlaczu bardzo łatwo się ostrzy na manualach. Napisał to ktoś bodajrze w wątku o porównaniu 20D z 40D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-09-2007 o 14:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów