Używając Twojego języka - Masz trochę blade pojęcie o tym jak się robi zdjęcia w akcji. Mam na myśli reporterkę np. uliczną ale nie tylko. Taki ekranik odchylany to pierwsza rzecz, którą można zwyczajnie urwać. I mówię to nie na podstawie moich przemyśleń w tym temacie tylko mojego doświadczenia. Wiem też jak to wygląda w kamerach i jak nie wiele potrzeba żeby to zrobić np. stało się to mojemu koledze w 170-tce. Trach i koniec. Nie twierdzę że to jest nieprzydatne ale taki odchylany ekramnik jest słabym punktem niestety i nie sądzę żeby szybko został zastosowany w korpusach semi-pro i pro. Przeciwstawienie do WiFi nie ma tu nic do rzeczy, bo to do czego innego.
Ja fotografuję lustrzankami jeszcze dłużej i dla mnie LV w postaci w jakiej jest np. w 40D w trybie Silent wydaje się mega przydatną funkcją dla moich potrzeb więc bardzo proszę nie wyjeżdżać tu z tekstami o "wydumanych", "hipotetycznych sytuacjach" i kompaktach.
Proponuję poczytać to forum i opinie użytkowników 40-tki zamiast teoretyzować. Tak - w trybie LV na wyświetlaczu bardzo łatwo się ostrzy na manualach. Napisał to ktoś bodajrze w wątku o porównaniu 20D z 40D.