Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Jak uniknąć zabrudzeń matrycy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    szkoda ze producenci lustrzanek cyfrowych [tych nawet profesjonalnych] nie wpadli na prosty pomysl - zamiast "leczyc" zapobiegac..... otoz przy uszczelnionej puszce wystarczyloby zastosowac miedzy bagnetem a lustrem cos w rodzaju kurtyny zabezpieczajacej przed dostaniejm sie zanieczyszczen!!!! prawda ze proste
    a koszt kurtyny i uszczelnienia znikomy w stosunku do aparatu.... i jak to swietna bylaby pozywka dla marketingowcow ))))
    alez oczywiscie ,ze wpadli na taki pomysl.

http://fotopolis.pl/index.php?n=5756&p=2

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    Dzieki za link.
    Tego juz sie nauczyłam mam tylko teraz problem z wymiana Jupitera bo jak chce go odkrecic to mi przejsciówka zostaje w body i do góry nogami ni diabla nie idzie tego zrobić.
    ja takze mam jupitera z 350D,ale nie zostaje mi przejsciowka w body. zacisnij ja mocniej na gwincie obiektywu a bedzie wychodzic razem z obiektywem.
    Ostatnio edytowane przez Danielo ; 05-09-2007 o 14:41 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Danielo Zobacz posta

ja takze mam jupitera z 350D,ale nie zostaje mi przejsciowka w body. zacisnij ja mocniej na gwincie obiektywu a bedzie wychodzic razem z obiektywem.
    dzieki bardzo dzisiaj spróbuje jak wrócę do domu

Domyślnie

włąśńie jak mocno wkręcisz to będzi esię trzymać i ważne abyś przed "odkręceniem" wcisneła przycisk bo jak się spóźnisz 1/200 s nawet to poluzujesz gwint miedzy jupiterem a przejściówką i będziesz znów odkręcać obiektyw bez przejściówki...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

O przycisku pamietam ale chyba poprostu za słabo dokręciłam przejściówkę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmagdalena Zobacz posta
    O przycisku pamietam ale chyba poprostu za słabo dokręciłam przejściówkę
    jeśli nie będziesz montować tego jupitera do innych body to zawsze możesz na gwint przejściówki/obiektywu dać kropelke kropelki/cyjanopanu (tylko ostrożnie) i nie będziesz musiała się martwić że będzie się odkręcało nie w tym miejscu co trzeba oczywiście przejściówki nie podłączysz już potem do innego obiektywu...

pozdrawiam,
    Robert
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 05-09-2007 o 16:30
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No własnie będę ja montowac do innych obiektywów ale postram sie mocniej poprostu ja dokrecic bo tak lekko to zrobiłam i może stad ten problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mialem to samo,czasem jeszcze sie zdarzy. pomaga mocniejsze dokrecenie,i bedzie ok,nawet bez kleju. pozdrawiam !

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Wszystko fajnie ale wystarczy kupić odpowiednią optykę i wkładanie szkła bagnetem w dół jest oszacowane na jakieś pare tys straty :smile: ja nigdy nie odwracam body ku ziemi, zakładając takie 85L to mam nawet bagnet skierowany ku górze....kto ma to szkło ten wie dla czego :smile:

To co opisuje Robin jest mocno przesadzone, czyszczenie bagnetów, wieczne dmuchanie szkieł......swoją drogą przedmuchiwanie bagnetu szkiełka może wiązać sie z wepchnięciem tego brudu pod soczewki, ja nigdy tego nie robie, jeśli tylna soczewka mocno się zapaskudzi to w ruch idzie delikatny pędzelek który wszystko wygarnia.

Dla mnie takie traktowanie sprzętu to lekka psychoza :smile:
    Ja w zasadzie nie stosuję żadnej z wymienionych "norm" i jakoś funkcjonuję, matrycę mam czystą bo raz w miesiącu ja po prostu czyszczę.

Pzdr.

Alexander
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    matrycę mam czystą bo raz w miesiącu ja po prostu czyszczę.

Pzdr.
    To podziwiam. Ja nawet przedniej soczewki obiektywu nie potrafię wyczyścić tak żeby żaden pyłek nie pozostał.

Pozostaje mi (i podobnym) mieć nadzieje, że Canon wymyśli automatyczny odkurzacz, który skutecznością przynajmniej dorówna wynalazkowi Olympusa.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
    To podziwiam. Ja nawet przedniej soczewki obiektywu nie potrafię wyczyścić tak żeby żaden pyłek nie pozostał.
    A widzisz te pyłek, który zostanie na zdjęciach? Bo jeśli nie, to chyba nie ma czym się przejmować.
    Pozostaje mi (i podobnym) mieć nadzieje, że Canon wymyśli automatyczny odkurzacz, który skutecznością przynajmniej dorówna wynalazkowi Olympusa.
    Jeśli myślisz, że lustrzanki Olego nie wymagają czyszczenia matrycy, bo mają taki wypasiony "odkurzacz", to się mylisz. Wiem z autopsji, nie testów, bo posiadam w domu od około 2 lat E300.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów