Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 61

Thread: Jak uniknąć zabrudzeń matrycy

magikgt
    Guest

więc przyszedł czas na zakup gruchy! ja przeczyściłem moje 350D pałeczkami do uszu jak pisaliście w innym poście i pyłki poszły pa pa :]

Bywalec Skylines's Avatar

a ja sie boje czyścić samemu,a nie wiem czy w Szczecinie ktoś mi oczyści aparat w środku ??
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Coś już napisał

Ten bajer daje troche ratunku. Uwierzcie. nie całkiem ale daje

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by ripek View Post
    Nic skomplikowanego - trzeba zadbać zeby usta były w miare suche I dmuchnąć raz, krótko i mocno
    hehe mam nadzieję że mimo emotów nikt nie odebrał tego postu poważnie - nawet mając suche usta wydychane przez nas powietrze zawiera taką wilgotność/ilość pary że nie jest wskazane przedmuchiwać aparatu :P
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu senner's Avatar

Quote Originally Posted by magikgt View Post
    więc przyszedł czas na zakup gruchy! ja przeczyściłem moje 350D pałeczkami do uszu jak pisaliście w innym poście i pyłki poszły pa pa :]
    właśnie. ja mam taką dużą (akurat mieści sięw otwartej dłoni) gumową gruchę z PRLu do przedmuchiwania elektorniki ale niestety guma popękała.. (leżenie kilka miesięcy/lat na dworzu robi swoje - znalazłem ją w opuszczonej fabryce mierników elektrycznych ;P jak co - zdjęcia http://www.senner.prv.pl/era/index.html]

da się jeszcze taką dużą gdzieś w wawie kupić?

in film we trust

Dopiero zaczyna Nortberg's Avatar

Quote Originally Posted by Dzidek75 View Post
    Ten bajer daje troche ratunku. Uwierzcie. nie całkiem ale daje
    A w moim 400D dziala, jak na razie rok czasu i ten "bajer" wystarcza. Wlaczam go od czasu do czasu jak sie cos na zdjeciach pojawia :-)

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by pmagdalena View Post
    Tylko jak wymienić szkło dogóry nogami ?Próbowałam i mi nie wychodzi , wszytko inne jest dla mnie jasne.
    Dobrze ze mam bajer w mojej 400d w postaci czyszcenia matrycy
    http://www.metacafe.com/watch/798745...lens_properly/
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony nagor's Avatar

najprostrzym sposobem na uniknięcie zabrudzeń to ... nieuzywac aparatu to taka zartobliwa rada starefo fotoreportera do jakiegoś majtka który marudził zę nie pojedzie na rajd bo zabrudzi natryce w kurzu
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu

szkoda ze producenci lustrzanek cyfrowych [tych nawet profesjonalnych] nie wpadli na prosty pomysl - zamiast "leczyc" zapobiegac..... otoz przy uszczelnionej puszce wystarczyloby zastosowac miedzy bagnetem a lustrem cos w rodzaju kurtyny zabezpieczajacej przed dostaniejm sie zanieczyszczen!!!! prawda ze proste
    a koszt kurtyny i uszczelnienia znikomy w stosunku do aparatu.... i jak to swietna bylaby pozywka dla marketingowcow ))))
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu pmagdalena's Avatar

Dzieki za link.
    Tego juz sie nauczyłam mam tylko teraz problem z wymiana Jupitera bo jak chce go odkrecic to mi przejsciówka zostaje w body i do góry nogami ni diabla nie idzie tego zrobić.

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast