Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Jak uniknąć zabrudzeń matrycy

Alexander
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    A widzisz te pyłek, który zostanie na zdjęciach? Bo jeśli nie, to chyba nie ma czym się przejmować.
    Oczywiście masz rację, chodziło mi tylko o to, że jeśli nie potrafię wyczyścić obiektywu to nie badzo wierzę w to by udało mi się idealnie wyczyścić matrycę a niej w przeciwieństwie do przedniej soczewki każdy pyłek może mieć duże znaczenie.

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Jeśli myślisz, że lustrzanki Olego nie wymagają czyszczenia matrycy, bo mają taki wypasiony "odkurzacz", to się mylisz. Wiem z autopsji, nie testów, bo posiadam w domu od około 2 lat E300.
    Z autopsji odkurzacza olka nie znam. Swoją opinię opierałem na jednym teście, porównującym odkurzacze w poszczególnych systemach
    http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/
    i na wielu opiniach użytkowników Olka. Np. Magus, który przeszedł do nas pisał, że przez 2 lata korzystania z E1 i wielu wymian obiektywów ani razu nie musiał czyścić matrycy.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alexander Zobacz posta
    Oczywiście masz rację, chodziło mi tylko o to, że jeśli nie potrafię wyczyścić obiektywu to nie badzo wierzę w to by udało mi się idealnie wyczyścić matrycę a niej w przeciwieństwie do przedniej soczewki każdy pyłek może mieć duże znaczenie.
    Może chodzi o elektrostatykę, powłoki albo coś innego ale matrycę czyści się dużo prościej niż soczewki.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    matrycę czyści się dużo prościej niż soczewki.
    Napewno mniejsza powierzchnia do czyszczenia, ale bardziej sie rece trzesa (przynajmniej przy pierwszym razie) i fakt zeby uszkodzic, to sie naprawde trzeba postarac

Domyślnie

Jak tylko kupiłem mojego 400D, strasznie się przejąłem czystością matrycy i ogólnie całości aparatu, radość z robienia zdjęć prysnęła, pojawił się strach o pyłki i kurz. Teraz mi przeszło, radość z robienia zdjęć wróciła, matrycę czyszczę tylko gdy kurz widać na zdjęciach, a że nie widać to nie ma problemu. Jeśli ktoś decyduje się na zakup cyfrowego lustra, to cóż: Witaj w świecie kurzu.
    Ot, ten typ tak ma i zdjęcia trzeba robić a nie przejmować się pyłkami. A tak na marginesie to na pyłki bardzo skuteczny jest "Zyrtec"

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    Jak tylko kupiłem mojego 400D, strasznie się przejąłem czystością matrycy i ogólnie całości aparatu, radość z robienia zdjęć prysnęła, pojawił się strach o pyłki i kurz. Teraz mi przeszło, radość z robienia zdjęć wróciła, matrycę czyszczę tylko gdy kurz widać na zdjęciach, a że nie widać to nie ma problemu. Jeśli ktoś decyduje się na zakup cyfrowego lustra, to cóż: Witaj w świecie kurzu.
    Ot, ten typ tak ma i zdjęcia trzeba robić a nie przejmować się pyłkami. A tak na marginesie to na pyłki bardzo skuteczny jest "Zyrtec"
    no oczywiscie wrzucasz do środka apratu tabletke Zyrteku i polewasz wodą żeby sie dobrze rozpusciła i aparat jak nowy i czyściutki i pozbawiony pyłków

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Danielo Zobacz posta
    alez oczywiscie ,ze wpadli na taki pomysl.

http://fotopolis.pl/index.php?n=5756&p=2

ja takze mam jupitera z 350D,ale nie zostaje mi przejsciowka w body. zacisnij ja mocniej na gwincie obiektywu a bedzie wychodzic razem z obiektywem.
    dzieki za odpowiedz zeczywiscie przeoczylem ale szkoda ze przeoczyli to towniez potentaci na rynku (( luster swiadomie skazujac konsumentow na duze emocje przy czyszczeniu matryc
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

"Kurcze, regularnie od roku się tu na forum przekonuję, że chyba tylko mój odkurzacz w 400d jako jedyny na prawdę działa. - Cud!? "
    U mnie też działa całkiem normalnie, oczywiście nie zastąpi to czyszczenia raz na jakiś czas metodą bardziej inwazyjną ale potwierdzam że system czyszczenia matrycy w 400D działa i tyle...:smile:
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelx Zobacz posta
    "Kurcze, regularnie od roku się tu na forum przekonuję, że chyba tylko mój odkurzacz w 400d jako jedyny na prawdę działa. - Cud!? "
    U mnie też działa całkiem normalnie, oczywiście nie zastąpi to czyszczenia raz na jakiś czas metodą bardziej inwazyjną ale potwierdzam że system czyszczenia matrycy w 400D działa i tyle...:smile:
    u mnie też działa
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

o to może u mnie tez bedzie działał

magikgt
    Guest

Domyślnie

no to lustrzanka nie tylko służy do robienia zdjęć,dostarcza również adrenaliny przyjemne z pożytecznym hehe

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów