Akustyk wypasiony masz opiskoorna powiem jedno powinni tego zabronic
![]()
Akustyk wypasiony masz opiskoorna powiem jedno powinni tego zabronic
![]()
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Wyjdę na ignoranta ale po kilkunastu godzinach pracy, jak dla mnie prawie nie widać różnicy na tych zdjęciach między Rebelem a 40D ... 99% oglądających normalne zdjęcie nie rozróżni które było robione czym (30D odstaje ?!).
To świadczy o równej jakości nowych canonowskich matryc albo głównie dopłacaniu za "funkcjonalność i wodotryski" czy też słabej ekspozycji możliwości 40D w tym zdjęciu, bo jeśli chodzi o samo zdjęcie to nie dał bym 2 razy tyle by mieć to samo z 40D, co mogę zrobić rebelem. Zawsze też mogę być ślepy![]()
Ale i tak planuję zakup 40, właśnie ze względu na wodotryski dzięki którym ta matryca będzie mogła pracować jak trzeba.
np.
1. dobrego balansu bieli
2. 100% wizjera i lepszego wykonania/ergonomii
i po 3. i najważniejsze - powiązania pomiaru światła z aktywnym punktem AF!!!!
Dla osoby, która używa lampy do np. doświetlania portretów, brak pomiaru na aktywnym AF-ie to jest katorga. Za te pieniądze, to C zrobił sobie z użytkowników 5d kpinę. Rozumiem, że 5d nie miało konkurencji w momencie wejścia, ale to nie usprawiedliwia wypuszczenia semi-profi body ze spieprzonym balansem bieli (czytaj: nadaje się tylko do rawów), z wykastrowanymi funkcjami pomiaru swiatła i z poziomem wykonania body na poziomie D60.
Pentax K-5 II, Leica M9
...dokładnie tak...canon nareszcie wypuscił dopracowaną puszkę praktycznie pod każdym względem.Wymusiła to na nim konkurencja...cena tez jest taka jak należy nic tylko się cieszyćbardzo solidnie to wyglada. fakt, ze dobrze naswietlone zdjecia, ale jak na APS-C to jest swietna rozdzielczosc i znakomita czystosc az po bardzo wysokie czulosci.![]()
Czyżby 40d miał pomiar światła powiązany z punktem AF ?? Albo lepszy AWB ??
I kolejne sample... Małe??: ale są: http://www.flickr.com/photos/dutchtom/
EDIT: I kolejne sample... trochę większe![]()
http://www.pbase.com/liquidstone/20d_vs_40d
Ostatnio edytowane przez JAH-EL ; 30-08-2007 o 10:21