Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: Wyższa szkoła jazdy dla fotografów ślubnych

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Ahh mhm .. to teraz tak sie robi zdjęcia. Rozumiem ;>
    Wiesz co.. rzadko zdejmuję lampę z aparatu, nawet na plenerku jasnym w dzień zazwyczaj sobie mruga na -2ev. Z zewnątrz widać, że błyska. LAME do kwadratu, nie?

To ja napiszę inaczej - to "fotograf psuje zdjęcia używając źle/nadmiernie sprzętu".
    Taki to **** nie fotograf.

Ja w tym momencie mam problem. Mój podstawowy zoom ma światło f/4 i jakbym się nie starał to nie zrobię z niego 2.8 siłą woli
    Musisz używać zooma? Bez zoomów jest łatwiej (-:

Tak więc sprzęt jest ważny. Bo on ma pomagać a nie ograniczać naszą kreatywność.
    Oczywiście. A jeszcze lepiej, jak się go umie używać.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Wiesz co.. rzadko zdejmuję lampę z aparatu, nawet na plenerku jasnym w dzień zazwyczaj sobie mruga na -2ev. Z zewnątrz widać, że błyska. LAME do kwadratu, nie?
    Zdarzyło mi się wychodząc z kościoła nie wyłączyć lampy jeszcze z palnikiem w górę. Dobrze, że nie było nikogo z CB :-) na ślubie bo bym był objechany równo.
    Tak jak np. tu
    z http://canon-board.info/showthread.php?t=24635&page=2
    "...miałem możliwość pooglądać pracę paru fotografów ślubnych. I kolejny szok, absolutnie wszyscy robili na zielonym, do tego zniszczył mnie koleś z 20D, kitem i 430EX skierowaną w górę, który błyskał nią na świeżym powietrzu. Tak mu pewnie powiedzieli, że ładniej będzie wychodzić, co z tego, że od chmur ciężko światło odbić... "

lmfoto
    Guest

Domyślnie Dwa w jednym

Ja spotkałem przypadek gdzie koleś prawą ręką kręcił a lewą pstrykał zdjęcia (też z wbudowaną lampą). Niestety dla mnie jak ktoś robi wszystko to nic nie robi dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Dziś akurat odpoczywam od ślubów ale kolega w gości poszedł i relacjonuje wyczyny "specjalisty". Ślub się zaczął o 15 a podobno jeszcze ani jednej fotki bez jarania lampą nie zrobił :<
    Wczoraj w sobote bylem na slubie szwagierki. Byl to 1 moj slub na ktoy poszedlem z aparatem w celu udokumentowania. W tym celu zaopatrzylem sie w dodatkowy obiektyw 50 1.4. Lampe odkrecilem od body bo mi tylko przeszkadzala

Wynajety fotograf robil zdjecia nikonem. Z tego co widzialem prawie zawsze blyskal lampa. Moze mial slabe swiatlo w obiektywie. W kazdym razie blyskal mlodym caly czas palnikiem w oczy i przy okazji psul moje zdjecia.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thinredline Zobacz posta
    Wynajety fotograf robil zdjecia nikonem.
    PODKREŚLIĆ!!!
    Z tego co widzialem prawie zawsze blyskal lampa. Moze mial slabe swiatlo w obiektywie. W kazdym razie blyskal mlodym caly czas palnikiem w oczy i przy okazji psul moje zdjecia.
    Zawsze się w tą 1/10000 sekundy jego błysku wpakowałeś ze swoim strzałem? Gratuluję refleksu!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nikt nie docenia lamp Ale moze to i dobrze. Bez nich wiekszosc ma cienie na twarzy i w innych miejscach w sloncu a ja sobie lekko blysne i miod malina
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    PODKREŚLIĆ!!!

Zawsze się w tą 1/10000 sekundy jego błysku wpakowałeś ze swoim strzałem? Gratuluję refleksu!
    To wcale nie takie trudne. To nie ty pakujesz sie w jego 1/10000 błysku tylko on pakuje sie z błyskiem w twoje powiedzmy 1/50. Robiłem koleżance zdjęcia (taka pseudo sesja zdjęciowa ) i kolega błyskał swoim aparatem i trzy zdjęcia pod rząd mi zepsuł :P

Też byłem świadkiem na ślubie koleżanki ze jeden gość lewą reąka robił fotki ale chyba tylko na okładki DVD.
    Ostatnio edytowane przez magix ; 06-08-2007 o 08:11
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    To wcale nie takie trudne. To nie ty pakujesz sie w jego 1/10000 błysku tylko on pakuje sie z błyskiem w twoje powiedzmy 1/50. Robiłem koleżance zdjęcia (taka pseudo sesja zdjęciowa ) i kolega błyskał swoim aparatem i trzy zdjęcia pod rząd mi zepsuł :P
    Fotoreporterzy na konferencjach to dopiero maja przerabane ...tam czesto kilkadziesiat osob blyska na raz

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

A ja nie do końca rozumem narzekania w tym temacie (może dlatego, iż zarobkowo ślubów nie robie ). Przecież ludziska chyba oglądają zdjęcia przed wynajęciem fotografa. A jak nie to oznacza tylko tyle że im specjalnie nie zależy byle rodzina była ostra...
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Coś już napisał

Domyślnie

Odnośnie tematu lampy. Byłem na ślubie koleżanki i był wynajęty duet operatorów. Fajnie mieli wszystko rozplanowane . Jeden zajmował się tylko kręceniem filmu. Drugi w momentach kiedy nei było co pstrykać brał drugą kamerę i ustawiał na statyw bądź kręcił urywki, które pomogą urozmaicić film. Fotografo-kamerzysta miał 2 aparaty. Analogowego nikona f100 do kościoła z lampą metza 70 MZ-5 (to dopiero jest duża lampa ) a zabawę focił d200 z obiektywem 20mm i metzem 54 coś tam. Lampa fajna bo dwa palniki itp ale to co on robił to mnie troszkę rozbawiło. JPG wszechobecny bo kilka razy zmieniał balans bieli... Dodtakowo lampa to podtawowe oświetlenie zarówno w kościele jak i na sali. To nie były dobłyśnięcia bo jeśli lampa nie strzeliła to było ciemne zdjęcie... no i wszystko obietktywem 20mm.... Efekt jego pracy zobaczę za kilka dni.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów