poczytaj jak dziala AF - czasami nie trafia tam gdzie chcesz - albo powiedzmy "ciut" zawysoko albo "ciut" za nisko - aczkolwiek nie zawsze (odkad mam 100 macro to AF). Czasmi wole manualnie mam wtedy idealnie "doostrzone"zdjecie - nie trzeba software'owo podostrzac (aczkolwiek teraz w Lightroom 1.1 jest to calkiem calkiem). Nie mowie ze musisz bez AFa robic zdjecia - zalezy co fotografujesz (ja ostatnio duzo elektroniki i tam AF czasmi zlapie tak jak powinien a nie tak jak ja chce dlatego moj sposob to recznie). Jak uzywam manualnych to wiadomo manualne - z sigma przewaznie manualnie, z Canonem ostatnio jade na AF i jest OK. Wszystko zalezy od tego co i jak fotografujesz. Nie przejmuj sie tym ze masz manualne szkla - "stare" stalki maja (zalezy jaszcze jakie - np zeissy) rewelacyjna jakosc. tak wiec od boju i cwicz.
No wiesz ja sieprzyznam ze przy tej mojej starej lustrzance to nie bawilem sie manualnie wcale bo balem sie ze calkiem spieprze zdjecia a wywolywanie kiedys kosztowalo wiec wiadomo chodzilo bardziej o kasiore ale teraz to oczywiscie bede proboal i tak i tak bo co mi tam szkodziprzeciez teraz w razie czego to sie nacisnie "delete"
och nie moge sie doczekac jak juz bede mial jakies pomocne przyrzady i zaczne focic
ale boje sie tylko braku przedmiotow i takjak wspominalem wczesniej moze bede zmuszony pozyczac aby robic fotki
przy okazji odnowi sie znajomosci z przyjaciolmi bo trzeba bedzie isc do nich na kawusie
czyli to bedzie podwojna przyjemnosc (zdjecia i odwiedziny)
![]()
Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!
Oswietlenie - bezniego ciezko. Ja tylko z 1 580EXII tomi jakos nie teges dlatego foceglownie w weekndy - przy slonecznej pogodzie gdzie "doswietlam" swiatlem slonecznym. Dokupie sobie jakies 2 zarowki na "boczki" i jakas fotocele,ale jeszcze nie teraz. Stocki to dla mnie bardziej hobby niz zarabianie
No to i tak fajnei ze te foty jakos Ci wychodzapodeslij jakiegos linka dla orientacji jesli nie masz nic przeciwko temu
fakt, teraz nie mozna marudzic ze nie ma slonca wiec mozna pstrykac
ja slyszalem ze niektorzy sie z tego normalnie utrzymuja
no jak ktos ma czas albo nie umie znalezc pracy to fakt mozna cos pokombinowac. Czyli z takich najwazniejszych rzeczy to musialbym miec wezyk, namiot, tla (np. biale i czarne), jakies z dwie mocniejsze zarowki i oczywiscie przedmioty do fotografowania a z tym moze byc cienko u mnie bo nie mam za duzo takich rzeczy
![]()
Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!
U mnie - namiot - tla (i tak za wyjatkiem bialego nic nie uzywam) i 580 - ale to za malo - wlasnie robie rozeznanie na rynku - "cza" cos bedzie dokupic
Wydawało mi się, że "matka.." używa/ła czegoś podobnego do tego
http://funsports.pl/wy-lastu.htm#jh6800
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
tak i tez wlasnie czytam o tym i myssle jaki sprzet zkompletowac. Moim wzorem jest MatkaWariatka - najlepszy Stock'owiec na tym forum
Jak chesz zobaczyc dobre zdjecia polecam galerie Matki_Wariatki
http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=178233
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 19-07-2007 o 10:01
Sprzęt to dopiero mniej niż połowa sukcesu. Reszta to dobór właściwych
parametrów ekspozycji, uzyskanie białego tła (nie w wyniku obróbki),
pomysł na ciekawą kompozycję typowo stockową i cierpliwość.
Podziwiam Matkę Wariatkę za jej wytrwałość i ogrom pracy jaki
włożyła w stocki. Ciekawa jest również twórczość naszego rodaka Abu,
który posiada stosunkowo niewiele zdjęć, ale za to zobaczcie jak stoi w rankingach.8)
Być albo nie być, oto jest pytanie.