Strona 54 z 244 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 2535

Wątek: Zarabianie na zdjeciach

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Red face

Cytat Zamieszczone przez Dominik
    Smieną ? Czemu nie, jeżeli będzie to dobre zdjęcie (pod kątem stocków), dobrze wywołane to można go zeskanować, obrobić i posłać. Skany też przyjmują, tyle że muszą być dobrej jakości o odpowiedniej rozdzielczości. Można o tym poczytać co i jak na stockach. Zapewne już trochę posiadłeś wiedzy na ten temat, więc wiesz jakimi
    aparatami robione są zdjęcia i co wystawiają ludzie. A niektóre, wbrew logice sprzedają się świetnie. Co do parametrów to właśnie uzyskanie białego tła wymaga bardzo specyficznych ustawień aparatu. Możesz podglądnąć na Dreamstime exif-y fotek i pomimo że ustawisz tak samo swój sprzęt, do rzadkości należy uzyskanie identycznej ekspozycji, nawet jeśli będzie to taka sama kompozycja.
    No fakt jesli chodzi o sprzet to ludzie raczej nie bawia sie smienami choc przyznaje racje ze znajacy sie na rzeczy fotograf zrobie rownie dobre zdjecie smiena jak i markiem wiec dla niego jest to bez roznicy Powiadasz ze niby pojalem juz troche wiedzy no na pewno wiecej niz mialem ale i tak jest wiele zagadek na ktore samemu ciezko bedzie rozszyfrowac a na pewno lepiej byloby aby ktos pomogl bo z jednej strony to szkoda czasu na dochodzenie do pewnych rzeczy samemu ale z drugiej strony to przez takie cos czlowiek sie uczy wiec sa + i - co do tych exif-ow to nie bardzo wiem o co chodzi bo nie wladam angielskim moze zapodasz jakis link ??
    Cytat Zamieszczone przez adamek
    a) wymyślasz sobie ujęcie - co nam będzie, jak to chcesz mieć oświetlone, jaki (i czy) kolor tła...
    b) mając wiedzę co chcesz osiągnąć wymyąlsz jak to zerobić
    c) wtedy dokupujesz (jeśli nie możesz tego zrobić tym, co posiadasz w domu...) odpowiednuie akcesoria.
    No wiesz, troche trzebaby bylo miec kasiory aby tak sobie wymyslac i sobie kupowac srzecicho wiec moze bezpieczniej dla portfela byloby kupic i robic tym co sie ma niz caly czas kupowac bo fajnie by bylo cos tam miec ja chyba zostane przy wczesniejszym kompletowaniu sprzetu a pozniejszym foceniu
    Cytat Zamieszczone przez mor_feusz
    DO elektroniki mi sie nadaje
    Ja mysle ze do wielu innych fotek by sie przydal taki namiot a tym bardziej kiedy pogoda nie dopisuje lub jest straszna zima gdzie dzien konczy sie o 17
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    No wiesz, troche trzebaby bylo miec kasiory aby tak sobie wymyslac i sobie kupowac srzecicho wiec moze bezpieczniej dla portfela byloby kupic i robic tym co sie ma niz caly czas kupowac bo fajnie by bylo cos tam miec ja chyba zostane przy wczesniejszym kompletowaniu sprzetu a pozniejszym foceniu
    Bardzo dobrze adamek napisał, ale chyba nie zrozumiałeś.
    Przeczytaj dokładnie nawias z punktu c)
    Albo rozwińmy: wymyślasz sobie jak to zrobić mając do dyspozycji to co posiadasz (czyli nie tylko aparat, obiektywy, blendy, światła, ale i okno, podłogę, ścianę, sztućce, pinezki, deskę do prasowania, korek po winie, kapsel po piwie, zakrętkę po wódce, otwieracz do konserw, telewizor postawiony do góry dnem, kubki z uchami, lustro z łazienki, prześcieradło, wodę w kranie, jedzenie w lodówce, kolorowe magazyny, taśmę klejącą, druty do robienia, kaszę w spraju, zegar na chodzie, budzik dzwonny, chusteczka haftowana, itd, itp).
    Dopiero jeśli kompletnie nic się nie da zrobić przy pomocy przedmiotów które masz w domu lub które możesz pożyczyć od sąsiadki, to musisz wtedy coś dokupić.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    No fakt jesli chodzi o sprzet to ludzie raczej nie bawia sie smienami choc przyznaje racje ze znajacy sie na rzeczy fotograf zrobie rownie dobre zdjecie smiena jak i markiem wiec dla niego jest to bez roznicy
    Ale by było fajnie, gdyby rzeczywiście tak było:-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

tak i tez wlasnie czytam o tym i myssle jaki sprzet zkompletowac. Moim wzorem jest MatkaWariatka - najlepszy Stock'owiec na tym forum
    Jak chesz zobaczyc dobre zdjecia polecam galerie Matki_Wariatki
    http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=178233
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 19-07-2007 o 10:01

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sprzęt to dopiero mniej niż połowa sukcesu. Reszta to dobór właściwych
    parametrów ekspozycji, uzyskanie białego tła (nie w wyniku obróbki),
    pomysł na ciekawą kompozycję typowo stockową i cierpliwość.
    Podziwiam Matkę Wariatkę za jej wytrwałość i ogrom pracy jaki
    włożyła w stocki. Ciekawa jest również twórczość naszego rodaka Abu,
    który posiada stosunkowo niewiele zdjęć, ale za to zobaczcie jak stoi w rankingach.8)
    Być albo nie być, oto jest pytanie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Fakt bisale tlo to czarna magia - jeszce mi sie nie udalo (poza + na expozycji [duzo na + az sie przepali]). W wyniku PSucia - da sie - ale tak to ciezko - swiatlo, swiatlo i swiatlo - bez tego nie dam rady.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a ja proponuje zupełnie inne podejście.

a) wymyślasz sobie ujęcie - co nam będzie, jak to chcesz mieć oświetlone, jaki (i czy) kolor tła...
    b) mając wiedzę co chcesz osiągnąć wymyąlsz jak to zerobić
    c) wtedy dokupujesz (jeśli nie możesz tego zrobić tym, co posiadasz w domu...) odpowiednuie akcesoria.

Bo po co Ci namiot, skoro być może go nei użyjesz?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

DO elektroniki mi sie nadaje - i tak robie na +2 - co mi wychodzi jak chce - klopot z wiekszymi rzeczami - ale wpadlem na pomysl zeby z dzien robic w namiocie - wtedy nawet na + nie wchodze i dziala. Testowalem kilka wynalazkow - i jakos z 1 tylko bylem w miare zadowolony - bede teraz troche dni w PL to zobacze czego mi trzeba. jak dla mnie +2 i efekt spoko (statyw mam tak wiec zle nie jest . Co bym chcial i co zrobie to M 1/200 i dobiore tak sprzet zebym nie musial nic wiecej kombinowac (ale to z czasem - narazie co mialem pofocic - pofocilem - teraz czekam na nadzwyzke czasu i pomyslu)

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

minek mnie uprzedził. ale dobrze gada.

wbrew pozorom zdjęcia zwłaszcza nieruchomych przedmiotów nie muszą być wykonywane przy użyciu drogiego oświetlenia studyjnego...
    nie trzeba mieć super białej blendy za kupę kasy, a może raczej biały bristol.....
    zamiast tła coloramy też może wystarczyć kawałek białego bristolu..
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Białe tło na zdjęciach to kwestia wprawy...

Np.
    http://www1.istockphoto.com/file_thu...or_pencils.jpg
    http://www1.istockphoto.com/file_thu...lor_pencil.jpg

Oświetlenie - jak najprostrze - softbox od góry.. i tyle.

Nieliczne szarości tła mozna również wyeliminować podczas procesu wywoływania RAW

Strona 54 z 244 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104154 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów