Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 185

Wątek: Dylemat amatora: 5D czy 1D mark III

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio Zobacz posta
    A jakos na ta chwile nie jestem w stanie sobie przypomniec szybszego sportu od pilki recznej.
    Mark IV i V są przygotowywane pod kątem sportów strzeleckich. Czwórka ma łapać ostrość na strzałach wypuszczonych z łuku, a piątka na pociskach z karabinków
    Zapomniałem dodać, że z dowolnym podpiętym szkłem
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

caravaggio, pomijając już fakt, że jesteś niegrzeczny, to autorki wątku w ogóle nie interesował wykład nt. jej umiejętności fotograficznych. marta_o IMHO jeżeli chcesz fotografować komfortowo sport (pomijając wagę sprzętu) , to bierz 1-nkę. 5d mam i jest świetny do moich zastosowań niemniej i zaryzykuję stwierdzenie, że skuteczność jego AF dla ruchomych obiektów nawet z dobrym szkłem szczególnie w trybie Servo będzie podobna jak w 400d. Oczywiście, że każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcie sportowe, niemniej kiedy zaczniemy brać pod uwagę skuteczność i powtarzalność trafień AF, korzystanie z innych niż środkowy punktów AF w trybie Servo, to 1ka będzie zdecydowanie lepszym wyborem (oczywiście zakładam że kupisz go z odpowiednim obiektywem który nadąży za aparatem).
    Ostatnio edytowane przez perqsista ; 20-06-2007 o 10:00

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    a ja powiem... ech kobity, Wy jej tu o szklach w czym macie racje, a ona dalej swoje.. tu jest raczej problem checi wydania kasy i mysle, ze jest postanowione na co, a Wasza rola to ma byc utwierdzenie w tym ze bedzie to sluszny wybor.
    Bingo!
    Możecie się produkować o szkłach itp. a ona i tak kupi jedynkę

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    Po pierwsze witam Was serdecznie. Jestem typową amatorką za to o dość rozbudowanej potrzebie marudzenia. Jak każdy miałam swoje początki. Zaczynałam od analogowych lustrzanek różnej maści. Aktualnie po pierwszym etapie gdzie zaliczyłam ze trzy kompakty postanowiłam zakupić pierwszą cyfrową lustrzankę. Wybór padł na 400D. Jak do dnia dzisiejszego jakoś nie przypadła mi do gustu. Głównie tematem moich fotograficznych wypocin są konie oraz sporty jeździeckie. Tak się składa, że obiekty za nic mają fakt, że staram się zrobić w miarę dobre ujęcie i jakoś nie są zbyt statyczne. No cóż... Bywa ... :wink: Jak każda kobieta miewam zachcianki. To zechcenie postawiło mnie przed dylematem zakupu ... no właśnie... Co mam kupić Myślę o 5D lub 1D mark III. Czy ktoś może mi powiedzieć jak się ma wielkość matrycy w 5D do odwzorowania barw (nie mówię o ilości pikseli) i jak wychodzą wydruki porównawczo z obu tych modeli. Który z tych aparatów sprawdzi mi się lepiej w warunkach trudnych, że się tak wyrażę, oczywiście zainwestuję w odpowiednie szkła do jednego z tych cudeniek. Help, help, help....
    Juz Ci pewnie inni napisali ale kup sobie na poczatek dobre szklo. Jesli ogniskowej Ci starczy to 70-200L F2.8. Skoro masz duzo kasy to wersje ze stabilizacja. Lub 300 F2.8. AF 400D powinien byc dosyc szybki z takim szklem.

I wtedy zaleznie od tego co Ci bedzie odpowiadac:
    - (3kl/s) i szybkosc AF - zostan z nim
    - AF bedzie OK, ale 3kl/s za malo -> wez 30D (lepsza ergonomia, ale AF ten sam co w 400D.
    - a jesli AF bedzie za wolny to tylko 1D!!

Jesli z dobrym szklem, to 400D bedzie mialo AF za wolny dla Ciebie, to wtedy wylacznie 1D. 5D nie bedzie mialo drastycznie szybszego AF od 400D/30D. To jest praktycznie ten sam uklad, co w 30D. Niektorzy odczuwaja roznice miedzy 30D a 5D, inni mowia ze jest bardzo podobnie. A z tym, ze AF w 1D to inna liga, zgadzaj sie w zasadzie wszyscy D:

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta_o Zobacz posta
    W ciągu 2 miesięcy zrobiłam ponad 7 tys. zdjęć.
    Pracujesz dla jakiejś gazety ? Bo jak dla własnych potrzeb to imponujący wynik. Chyba że większość to zdjęcia seryjne i wtedy jeden i ten sam koń ma 300 zdjęć.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sam niedawno robiłem konie podobnym zestawem jaki wielu Ci sugeruje
    tzn. 1dmk2n +70-200L IS/2.8. Niemal 100% trafień.
    Te nieliczne przestrzelone to raczej moja wina -fotografowałem w niewygodnej pozycji a przeszkoda stała blisko ogrodzenia które przeszkadzało w swobodnym kadrowaniu – tak wiec jak zabrakło możliwości ruchu dla obiektywu to AF łapał krzaki.
    AF w trybie AI SERVO przy „waleniu” seriami nie miał żadnych problemów.
    Robiłem całe sekwencje skoku przez przeszkodę.
    Każda jedna klatka wychodziła ostro. A stałem na tyle blisko że ledwo mieściłem w kadrze jeźdźca z koniem przy obiektywie skręconym na 70mm. Przy czym stałem lekko z ukosa za przeszkodą tak więc kierunek ruchu był „na mnie” co daje chyba najtrudniejszy wariant ustawienia dla AF.
    Zastanawiałbym się w twoim przypadku jeszcze nad 100-400L IS. AF nie jest tak szybki jak w 70-200 ale powinien dać radę.
    Tyle tylko że jeśli wchodzi w grę hala – słabe warunki oświetleniowe to raczej odpada.
    Myślę że w przeciągu tygodnia sprawdzę 100-400L IS „na powietrzu” w czasie jakiegoś treningu to będę wiedział coś więcej.
    Co do frame/sec to 1dmk2n ma 8 a mark3 10. Nie miałem możliwości porównania efektów. Ale myślę że przy koniach a szczególnie przy przeszkodach to może być duży plus.
    Poza szybkością AF, ilością klatek na sek., jest jeszcze jedna bardzo ważna cecha przemawiająca na korzyść jedynki. Są to uszczelnienia. 5D dostałoby niezłe „baty” przy codziennym fotografowaniu w tumanach kurzu co właściwie jest nie od uniknięcia przy koniach (no chyba że foci się tylko eleganckie zawody na trawiastym podłożu).

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Czemu za wszelką cenę chcecie oszczędzać za autorkę wątku.
    Kobieta się zastanawia czy 5D czy 1D a nie czy wydać czy nie wydać.
    Długa, szybka seria podnosi komfort fotografowania i nie ma co się rozwodzić, iż da się tańszym sprzętem zrobić dobre fotki bo nie tego dotyczy zadane pytanie.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1D mark III, nic innego. uszczelnienia, AF, seria. to jest to czego brakuje piątce. kropka. dla mnie to wystarczy
    I am FX

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Mark IV i V są przygotowywane pod kątem sportów strzeleckich. Czwórka ma łapać ostrość na strzałach wypuszczonych z łuku, a piątka na pociskach z karabinków
    Zapomniałem dodać, że z dowolnym podpiętym szkłem

Rozumiem że napęd będzie chłodzony cieczą?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Czemu za wszelką cenę chcecie oszczędzać za autorkę wątku.
    Kobieta się zastanawia czy 5D czy 1D a nie czy wydać czy nie wydać.
    Długa, szybka seria podnosi komfort fotografowania i nie ma co się rozwodzić, iż da się tańszym sprzętem zrobić dobre fotki bo nie tego dotyczy zadane pytanie.
    Nie chcą oszczędzać tylko uświadamiają kobietę, że więcej pożytku przyniesie dobre szkło z szybkim AF niż ilość zdjęć w sekundzie.

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów