Wiem że 30D nie jest do zdjęć sportowych :-)
Mam (jeszcze) EOS-a 3 z bosterem BP-E2 :wink: i mówiąc szczerze kilka razy w życiu wykorzystałem jego maksymalną "prędkość". A te 5 kl/s w 30D myślę że na początek wystarczy...
Wiem że 30D nie jest do zdjęć sportowych :-)
Mam (jeszcze) EOS-a 3 z bosterem BP-E2 :wink: i mówiąc szczerze kilka razy w życiu wykorzystałem jego maksymalną "prędkość". A te 5 kl/s w 30D myślę że na początek wystarczy...
Oj. Za przeproszeniem. Nawet jak ze mnie **** nie fotograf to czy to grzech, że chcę mieć coś lepszegoNie pasuje mi aktualny sprzęt i już.
Waga? Jasne, że wiem ile to waży. Zestaw fotosnajpera zenita też nie był najlżejszy. Nie przeraża mnie to nawet raz w życiu prze przypadek pozwolono mi taki zestaw potrzymać. I fajnie było.
Robię tyle zdjęć bo mam okazję właściwie o każdej porze dnia i nocy. Obowiązki swoje mam, a jakże. Jakoś czas tak układam, że daję radę. Zdjęcia oglądam nawet codziennie jak zrzucam je do komputera. Mieszkam w takim miejscu, że jak mam ochotę to idę w teren i robię. Tematów co nie miara. Konie, otoczenie, ludzie mieszkający na wsi to też wdzięczny temat. Zwłaszcza, że to małe za...ie więc klimacik odpowiedni. Często wyjeżdżamy na zawody więc grzechem jest nie zabrać aparatu. A jak zawodników staruje ponad stu, na każdego wypadnie 20, 30 fotek to sami policzcie ile dziennie zrobię.
Amatorką nazywam się z prostych powodów: jestem samoukiem, nie robię fotek dla zarobku i nie mam zamiaru, nie są śliczne, nadal poszukuję drogi, chcę potrafić więcej, jest to moje drugie hobby.
Nie rozumiem tylko niektórych wypowiedzi. Zadałam proste pytanie: 5D czy 1D? I nie oczekuję przekonywań, że mam robić fotki koleżankom tylko podpowiedzi który z tych aparatów może sprawdzić mi się lepiej biorąc pod uwagę fakt, że nie jestem zawodowcem.
Aha. Może robię błąd, na pewno raczej, to taka moja maniera. Strasznie staram się uchwycić taki specyficzne momenty. Jakiś koński grymas pyska czy zachowanie, zagranie mięśni podczas wysiłku jeźdźca i konia. No i okazuje się, że ten moment umknął mi pomiędzy jedną a drugą klatką. Może powinnam iść na żywioł.
Dla zainteresowanych. Właśnie zaraz idę popstrykać bo mi koniska szaleją na padokach więc jest okazja. Odpowiem na ewentualne posty popołudniem.
BelYaal - NIGDY NIE ZWALAM WINY NA INNYCH ZA MOJE NIEPOWODZENIA. Wbij to sobie proszę do głowy. A forum potraktowałam jako możliwość doradzenia i jakąś pomoc w wyborze. Szkła kupię bo samym body to nawet najlepszy zdjęcia nie zrobi. Jak wół wyraźnie napisałam, że jestem amatorką. To oznacza mniej więcej to, że chcę się uczyć i nie zadzieram nosa. Nie napisałam, że mi wszystko źle wychodzi. Napisałam, że jestem z 400D niezadowolona. Chyba mam prawo?
Nie pytam specjalnie o szkła bo sporo już info na forum, a po za tym raczej w Polsce nie będę kupować bo już mi obiecał ktoś pewną pomoc w zakupie za granicą w tańszej opcji.
Ostatnio edytowane przez marta_o ; 20-06-2007 o 12:40
Caly ten temat to zwykle prowokowanie i trollowanie. Gdyby spytal facet to by zostal poslany na drzewo, a jak nick zenski to zaraz kilka stron sie zrobilo. Ech...
Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
Absoultnie to nie grzech. Kupuj, ale zauwaz ze niektore odpowiedzi byly wywazone, bo bardziej doswiadczeni sugerowali, ze moze sie okazac, ze nawet kupienie najbardziej wypasionej 1-nki, moze nic nie zmienic. Nadal bedziesz niezadowolona. Zainwestowanie najpierw w szkla i wyrobienie sobie zdania o potrzebnej puszcze 5D lub 1D lub nawet 30D to dobry pomysl jest. W tej chwili prawdobodoneni szklo limituje Cie bardziej niz body. Wiec sugestie sa chyba logiczne??
Choc tak, 1D bedzie najszybsze zarowno pod wzgledem ilosco zdjec jak i AF. Ale przewagi AF 1D z parchatym szklem nie zauwazysz.
Oczywoscie mozesz kupic 1D, potem najlepsze szkla. Jak masz do wydania 30kPLN na hobby to tylko pozazdroscic :-). Ale wtedy, skoro nie chcesz sluchac sugestii innych, tylko i tak kupic najdrozszy mozliwy sprzet, to idz i kup i nie zawracaj innym gitary. Czesc odpowiadajacych osob, probowala szczerze pomoc i doradzic.
Well, doswiadczenie uczy, ze na wydajece sie prosto pytania, nie ma prostych odpowiedzi.
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
heh, amatora...dobre sobie :]
Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 20-06-2007 o 13:52
Marcin chyba to ujął najlepiej. Jeśli body to 1D. Pamiętaj tylko że ze słabym szkłem uchwycenie grymasów na końskiej twarzy będzie równie trudne jak obecnie.
Dylemat zawodowca - G7 czy S5IS?![]()
Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX