Hmm.. wg mnie to powinieneś podać gdzie zamierzasz te zdjęcia robić (obszar geograficzny) - inne ceny na pewno będą w warszawie czy Poznaniu a inne w Rzeszowie czy Suwałkach.. poza tym sam musisz określić grupę docelową swoich klientów.. Wg mnie na początek (zakładam że masz pojęcie o robieniu zdjęć - czyli masz opanowany warsztat) trzeba by zainwestować na początek jakieś 8-1- tysięcy (body co najmniej 2 cyfrowe, lampa 580 Ex, szeroka stałka lub szeroki zoom i krótki - średni zoom, do tego analogowe body jako backup, akumulatory itp.).. Potem dokupisz co tam jeszcze ci braknie..
Co do kasy jaką możesz zarobić to zależy to od twojej lokalizacji i tego jakim klientom chcesz robić zdjęcia (musisz określić minimum za jakie robisz).. Ceny średnio wahają się od 600 złotych do 3 tysięcy więc rozpiętośc jest duża..
Ostatnio kolega pochwalił się że znowu będzie robił śluby (robił parę dawno na analogu) i kamerzysta z którym kiedyś robił zaproponował mu współpracę.. ma zamiar kupić 400D z kitem i lampę 430Ex.. za wesele (full od USC czy kościoł po imprezę do 1 w nocy bez pleneru) ma brać 600 zł - ja na takie coś bym się nie odważył ale jak widać nie wszyscy są tacy strachliwi jak ja.. Na początku jak będziesz się "dorabiał" portfolio to oczywiście nie możesz brać za dużo ale jak od razu będziesz bardzo tani to potem tylko trudniej będzie podnieść ceny (bo mówili że jesteś tani a będzie szkoda odpuścić itp.)..
Pozdrawiam
Artur