Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Zaczynanie z ślubami

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    eee jak byli zachwyceni to chyba fotograf ok.
    A wcale, ze niekoniecznie. Niekotrzy tak maja, ze jak zaplacicli i to duzo, to sie sami nakrecaja i zdjecia im sie podobaja, choc obiektywnie nie nadaja sie do niczego. A ogladaczowi postronnemu glupio powiedziec, ze to kicha, bo to w koncu slubne i Mlodym sie podoba, po co im humory psuc.

Inni klienci znow potrafia szukac dziury w calym, na przyklad po to by zbic cene.
    Pkt 8 regulaminu forum

Bywalec

Domyślnie

Witam,
    mimo wszystko, nikt nie zaproponował, czym mogę się wykazać przed fotografem zawodowym. Czyli w praktyce to, czy taki fotograf mnie najmie, zależy od jego dobrej woli? No ale nic, będę wywoływał zdjęcia, może to zwiększy moje szanse.
    Druga sprawa- odnośnie finansów. Mając na myśli symboliczną kwotę- miałem na myśli pokrycie kosztów odbitek. Lecz i tak pojawia się kolejne pytanie- dlaczego najlepiej zaczynać od robienia za darmo, a potem od razu od dużej kwoty, zamiast stopniowo podwyższać cenę? Bo może jestem jakiś nieuświadomiony.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,
    Tomek.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Jak się spodobają zdjęcia to bierz "co łaska". Dowiesz się na ile mniej więcej ludzie Cię cenią.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom634 Zobacz posta
    (...)
    Druga sprawa- odnośnie finansów. Mając na myśli symboliczną kwotę- miałem na myśli pokrycie kosztów odbitek. Lecz i tak pojawia się kolejne pytanie- dlaczego najlepiej zaczynać od robienia za darmo, a potem od razu od dużej kwoty, zamiast stopniowo podwyższać cenę? Bo może jestem jakiś nieuświadomiony.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,
    Tomek.
    Bo praktyka pokazuje, że tą cenę jest później bardzo trudno podnieść. Po za tym niepotrzebnie psujesz rynek .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Po za tym niepotrzebnie psujesz rynek .
    Ceny umowne obowiązywały w komunie. A czy robiąc za darmo nie psuje rynku?

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

nie jeśli się uczy pod czyimś okiem .... i nie jest jedynym fotgrafem !!

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    eee jak byli zachwyceni to chyba fotograf ok. Jak klientowi się podoba to nie ma co się denerwować.
    Moje pierwsze śluby (oczywiście za darmo i u znajomych) wyglądały podobnie.
    Zdjęcia zawsze bardzo podobały się młodym - przez to byłem polecany innym i mogłem powoli zdobywać doświadczenie. Zawsze byłem jedynym fotografem, więc odpowiedzialność była duża. Jak teraz patrzę na tamte zdjęcia to wstydzę się, że jestem ich autorem - człowiek cały czas się uczy :-).
    Dopiero po ok. 10 podobnych występach nabiera się doświadczenia, rutyny i można powiedzieć, że coś tam się o ślubach wie. Nie polecam na początku brać pieniędzy, to bardzo zobowiązuje.
    A zwykłym śmiertelnikom nie mającym wiele wspólnego z fotografią w 99% podoba się większość przeciętnych zdjęć, ale nie należy się tym sugerować a ciągle doskonalić swoje umiejętności.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Moje pierwsze śluby (oczywiście za darmo i u znajomych) wyglądały podobnie.
    Zdjęcia zawsze bardzo podobały się młodym - przez to byłem polecany innym i mogłem powoli zdobywać doświadczenie. Zawsze byłem jedynym fotografem, więc odpowiedzialność była duża. Jak teraz patrzę na tamte zdjęcia to wstydzę się, że jestem ich autorem - człowiek cały czas się uczy :-).
    No wiesz tylko przy takim podejściu to nigdy byś nic nie zarobił bo zawsze po czasie można zrobić lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    Ze swojej praktyki zawodowej (niezwiązanej z fotografią)wiem jak bardzo ciężko jest podnosić stawki za usługi, wiec zacznij od poziomu ceny jaki utrzymuje sie na twoim terenie, ale może pomyśl o oferowaniu czegoś więcej niż inni (upominek, ramka itd..) powodzenia T.
    Też tak myślałem. Ale w fotografii ślubnej jest inaczej.

Na przyszły rok podniosłem ceny o 30% i dalej są klienci. Pewnie to kwestia zdjęć w portfolio.

Nie ma co dawać ofert za np. 500zł. To jest psychologia i jak klient zobaczy te 500zł to właśnie pomyśli że przeciętny produkt to jest. Jak zobaczy 2000zł to pomyśli zupełnie inaczej. To tak jak z samochodami, drogi = luksusowy =/= zawsze wysokiej jakości.

Moim znaniem: zrób kilka ślubów za free. Poćwicz, poucz się. I jak będziesz miał dobre portfolio to wskakuj na pułap finansowy który ci odpowiada.

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Jak się spodobają zdjęcia to bierz "co łaska". Dowiesz się na ile mniej więcej ludzie Cię cenią.
    To nie ludzie mają Cie cenic najpierw. To ty masz się cenić a klienci potwierdzać tą cenę widząc warte jej zdjęcia.

Z takim podejściem skończysz na kilku stówach za ślub bo klienci tak na prawde nie wiedzą ile kosztuje fotografia.
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 14-06-2007 o 11:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    ... Mało tego na tym zdjęciu moja żona musiała mrugnąć i dostała czyjeś przeszczepione oczy...
    Wiem, ze to nie było dla Ciebie smieszne ale mnie rozbawiło do łez. podłośc ludzka nie ma granic
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów