Strona 31 z 114 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"

hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
    24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
    szukam dalej...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
    Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa

Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa

Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
    problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200

kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada

wybaczcie poziom tych pytan, ale kwestią komputerow zainteresowalam sie dopiero przed tygodniem, mam prawo byc jeszcze na poziomie pierwszej klasy
    [za to gdyby ktos chcial pogadac o przekladach poezji angielskiej czy o teologii negatywnej... ]

aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
    - czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
    No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Format zapisu na płytach CD/DVD jest normowany standardem i (nie licząc jakiś starych i egzotycznych wynalazków) nie powinnaś mieć problemu z odczytem pod Windows płyty nagranej czy to pod MacOS X czy to pod Linuxem itp.

Co więcej, w Linuxie i MacOS X możesz czytać i zapisywać dyski twarde sformatowane pod Windows XP (FAT "od zawsze" NTFS czytać "od zawsze" zapisywać od jakiegoś czasu) aczkolwiek zwykle wymaga to doinstalowania małego drivera.
    'nie licząc starych wynalazkow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć...
    ale to nie jest takie fajne grzebanie jak w pececie, gdzie mozna cale bebechy przebebeszać :wink:
    dzięki za link, znowu mi sie troche rozjaśniło

aha, i dzieki wszystkim za cierpliwosc okazywana komputerowemu pierwszakowi :-)
    Ostatnio edytowane przez energia_ki ; 21-05-2007 o 12:38 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

'nie licząc starych wynalzakow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
    Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200
    1050px to nie jest zaden problem. W zupelnosci wystarcza Wiem, bo pracuje na takiej rozdzielczosci. Zamaist 24" wolalbym miec 2x20"

czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC?
    Napewno w zastosowaniach PSowych nie bedzie wolniejszy od peceta. Gwarantuje.

Zeke
    Guest

Domyślnie

aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
    - czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
    Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
    z testów http://pclab.pl/art5877-6.html :
    "kontroler Adapteca Serial ATA RAID 1210SA - jest to produkt, któremu naprawdę niewiele można zarzucić - oferuje szybki odczyt i zapis danych na pojedynczym dysku, niezależnie od obciążenia transfer dochodzi wynosi 60 MB/s. Pozwala również na uzyskanie krótkiego czasu odpowiedzi i wysokich transferów (zarówno podczas zapisu, jak i odczytu) w konfiguracji RAID 0 i RAID 1"

Na jabłkach się nie znam, ostatnio miałem w rękach G3 ze szwedzkim systemem operacyjnym, to się nie liczy .
    Ale: składając samemu można zmontować PC o bardzo poważnej wydajności, np 4 GB RAM, 2 dyski twarde SATA II WD Raptor w RAID, C2D i system 64 bity (ehem... na razie mnie osobiście nie stać na taki zestaw). Może ktoś znający się bardziej na ogryzkach powie o porównaniu wydajności . A co do 'firmowych' komputerów - zdarzało mi się 'naprawiać' takowe przez przepięcie taśmy do flopa obróconej o 180 stopni...

Kolejne pytanie, to co zrobisz za 4 lata, kiedy wyjdzie nowa super technologia - bo w PC wymienisz płytę + procesor i pamięć.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
    DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
    jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
    jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
    Nie bedzie zadnych problemow :-)

Strona 31 z 114 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów