Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć
    DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
    jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    DoMiNiQuE - wypowiedz się :smile:
    jesli klient, ktoremu np. zrobie zdjecia slubne, będzie mial 10-letniego peceta z windowsami 98 [chyba ze jeszcze nie upgradowal z 95 ], to czy na jego komputerze bezproblemowo otworzy sie plyta z nowego iMaca?
    Nie bedzie zadnych problemow :-)

Zeke
    Guest

Domyślnie

Acha... Polecam _zdecydowanie_ mysz Logitech MX518. Przy pracy z grafiką jej jakość naprawdę robi różnicę.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to teraz mam cholerną zagwozdkę...

za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]

za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

za applem przemawia to, że kupuje za 1 zamachem, podlaczam i pracuje, licząc na spokoj, stabilnosć i przwidywalnosc systemu [uwaga dla zwolennikow PC: nie piszę, że mam to zagwarantowane, tylko ze na to licze]
    Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich

za skladanym PC przemawia to, ze moge go sukcesywnie modyfikowac w zaleznosci od potrzeb i od wchodzacych nowych technologii [jak slusznie zauwazyl Zeke]
    Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego Moze za dwa lata.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Apple kupuje sie _glownie_ ze wzgledu na system To jest imo glowna zaleta. Inni kupuja ze wzgledu na dizajn i instaluje windowsy, no ale coz ...szanujemy ich

Ale jakie nowe technologie moga wejsc przez najblizsze lata? Masz zamiar zmieniac sprzet za 2 lata? Watpie. Dziesiejsze komputery posiadaja taki potenclal, ze tak szybko sie nie zestarzeja Ja pracuje na kikuletnim maku z G5 (PPC Rulez ) i ani mysle go zmieniac na cos nowszego Moze za dwa lata.
    dizajn sprzetu to ja mam głeboko w uchu, to ma dzialać i kropka

a jeśli chodzi o czas - chcialabym miec na jakies 5 lat spokoj z mysleniem o kompie... [ale nie wiem, czy tak sie da]

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Pamiętaj, że jeśli chcesz wymieniać płyty główne, to jeśli planujesz Windowsy, to nie OEM, tylko retail, bo OEM jest "przywiązany" do płyty głównej, więc przy OEM za każdą nową płytą główną musisz kupować nowe Windowsy.
    tak, wiem, wlasnie sobie czytam o tych windowsach - w sumie wyszloby na to samo, a moze nawet byloby taniej kupowac nowa plyte glowna i nowa wersje OEM, bo:
    Windows XP Home Edition PL wersja z SP2 to ok. 950 zl [ceny z Cortlandu],
    wersja OEM to 304 zl

chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:

XP Professional z Service Pack 2 [PS wymaga SP2] to juz ladnie ponad tysiac zl, za to wersja OEM to ok 500 zl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

chyba, że na kompie uzywanym w celach zarobkowych trzeba miec windowsy nie Home tylko professional:
    Nie nie musisz, po prostu niektóre rzeczy nie chodzą na Home, ale nie sądzę abyś to nawet zauważyła, biorąc pod uwagę planowany profil użytkowania.

EDIT:

Aha, żeby tak słodko nie było, to upgrade'y MacOS X (tj. np. 10.4 -> 10.5) kosztują niestety parę złotych (do 10.4 prawie 6 stówek).
    Ostatnio edytowane przez tmaciak ; 21-05-2007 o 13:30
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Uprawnienia umieszczania postów